ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πριν το 2018 η «συμφωνία» Τουρκίας-κατεχομένων για ρεύμα

Θέλουν να απαλλαγούν από το μαζούτ

Πριν από τη νέα χρονιά υπογράφεται η ‘συμφωνία’ μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους για μεταφορά ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα δήλωσε ο ‘υπουργός οικονομικών και ενέργειας’ Σονάτ Ατούν, λέγοντας ότι έχει καθοριστεί η πορεία του προγράμματος για μεταφορά ηλεκτρισμού με υποθαλάσσιο καλώδιο.

“Η πορεία θα είναι διαφορετική από εκείνη του νερού”, ανέφερε εξηγώντας ότι το καλώδιο θα βγαίνει κοντά στην Μερσίνα και θα συνδεθεί με τον υποσταθμό του Άκκουγιου. Πριν το 2018 θα υπογραφεί η συμφωνία και αμέσως μετά, την επόμενη μέρα, θα αρχίσουν οι εργασίες εγκατάστασης.

Ο Σονάτ Ατούν, σε δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, είπε ότι η περίοδος κατασκευής του έργου θα διαρκέσει ένα με ενάμιση χρόνο. Όπως είπε, θέλουν να απαλλαγούν από το μαζούτ το οποίο χρησιμοποιείται κατά 98% για την παραγωγή ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται 200 χιλιάδες τόνους μαζούτ τον χρόνο, το οποίο στοιχίζει 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Σονάτ Ατούν ανέφερε ακόμη ότι η μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδιο από την Τουρκία θα συμβάλει θετικά και στην πιθανότητα για λύση στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι ο ηλεκτρισμός που θα έρθει από την Τουρκία μπορεί να δοθεί και στην ‘νότια Κύπρο’, κατά την έκφρασή του, ή άλλες περιοχές που έχουν ανάγκη. “Το πρόγραμμα θα λάβει έτσι παγκόσμιες διαστάσεις”, ανέφερε προσθέτοντας ότι έχει προγραμματιστεί να καλύπτει τις ανάγκες των κατεχομένων για 1,5 δισ. κιλοβατώρες ενώ θα υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί κατά το διπλάσιο.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X