ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποιους «απομακρύνει» και ποιους κρατά κοντά του ο Αβέρωφ

Έτσι θα επιχειρήσει να δώσει το στίγμα του

Την προσωπική του σφραγίδα ως ο ηγέτης της δεξιάς, θέλει να αφήσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά και την μεγάλη νίκη στις Προεδρικές Εκλογές. Γι' αυτό, όπως φαίνεται, θα θελήσει να κρατήσει κοντά του, εντός του ΔΗΣΥ, τα ισχυρά του χαρτιά, αλλά και να κρατήσει σε απόσταση ασφαλείας, όσα εξ αυτών βλέπουν θετικά τυχόν υπουργοποίησή τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Οικονομίδου στην «Καθημερινή», «στο πλευρό του θέλει πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να ενισχύσουν την εικόνα του ΔΗΣΥ τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στην Πινδάρου. Το όνομα του Πρόδρομου Προδρόμου ακούγεται εντόνως για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ωστόσο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν φαίνεται να ευνοεί μία τέτοια μεταχείριση. Το είχε αποτρέψει άλλωστε και κατά τον μίνι ανασχηματισμό πριν τις εκλογές. Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλει τον Πρόδρομο Προδρόμου να μπει στη βουλή και να συνεχίσει να έχει ισχυρή παρουσία στην Πινδάρου. Όπως λέγεται ο Συναγερμικός πρόεδρος ευνοεί τον Νίκο Νουρή για το υπουργικό καθώς κάτι τέτοιο θα ανάψει το πράσινο φως για την είσοδο του Πρόδρομου Προδρόμου στη βουλή. Στόχος του Αβέρωφ Νεοφύτου είναι να συμβάλει στην ισχυροποίηση της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά κυρίως στο έργο γύρω από τα οικονομικά ζητήματα».

Βλέψεις για Υπουργεία

Η παρουσία του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Σωτήρη Σαμψών στα επινίκια που έγιναν στο επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Και αυτό γιατί ο κ. Σαμψών είχε εξαφανιστεί από το κόμμα και τις όποιες διαδικασίες από τις βουλευτικές του 2016. Όπως λέγεται ο ίδιος ενδιαφέρεται να αναλάβει το υπουργείο άμυνας, χωρίς ωστόσο να παίζει επί του παρόντος ένα τέτοιο σενάριο. Υπάρχουν και κύκλοι εντός ΔΗΣΥ που ευνοούν την ανάληψη του υπουργείου Γεωργίας από τον Κυριάκο Χατζηγιάννη ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον Σωτήρη Σαμψών εντός του κοινοβουλίου.

Δεν είναι όμως μόνο ο Σωτήρης Σαμψών που έχει βλέψεις. Αναμένεται να ανοίξει ξανά το κεφάλαιο του αναπληρωτή προέδρου, με τους Γιώργο Γεωργίου (βουλευτή Αμμοχώστου και αντιπρόεδρο) να εκδηλώνει ενδιαφέρον. Παροτρύνσεις φαίνεται να δέχεται τόσο η Στέλλα Κυριακίδου- εάν δεν υπουργοποιηθεί- όσο και ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Μιχάλης Σοφοκλέους για την εν λόγω θέση. Πάντως από το κάδρο δεν πρέπει να λείπει και ο Πρόδρομος Προδρόμου νοουμένου ότι δεν ανέβει τον λόφο του προεδρικού.

Ανοικτό κεφάλαιο είναι πάντως και η θέση του εκπροσώπου τύπου στο ενδεχόμενο που προκύψει μετακίνηση του κ. Προδρόμου. Κομματικές πηγές βλέπουν να αξιοποιείται ο Δημήτρης Δημητρίου, αν όχι για την εν λόγω θέση, σε κάποια από τις θέσεις στην ανώτατη πυραμίδα του κόμματος, σε μία προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί και να ανανεωθεί το κόμμα. Δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί και η Αννίτα Δημητρίου μετά και την ενεργό εμπλοκή της στον προεκλογικό. Στο κόμμα λέγεται πως θα μετακινηθεί και ο Χριστόφορος Φωκαϊδης καθώς δεν θα βρίσκεται εκ νέου στο υπουργικό. Ενδιαφέρον για κομματικό αξίωμα παρουσιάζει και ο Ευθύμιος Δίπλαρος σύμφωνα με κομματικές πηγές και συγκεκριμένα για τη θέση του αντιπροέδρου.

Παρασκηνιακές επαφές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να κλείσει μια και καλή την ονοματολογία για το υπουργικό με δημόσια δήλωση, ωστόσο στο παρασκήνιο άρχισαν να γίνονται οι πρώτες επαφές. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πρωί της Τρίτης ανέβηκαν τον λόφο του προεδρικού μέλη του υπουργικού για κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη που μεταξύ άλλων αφορούσαν τη συνέχιση ή όχι κάποιων εξ αυτών στο υπουργικό. Κάπως έτσι ο υπουργός εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης είχε ξεκαθαρίσει κατά την έξοδό του πως κλείνει ο πολιτικός του κύκλος και δεν θέλει να συνεχίσει για μία νέα θητεία. Ο κ. Κασουλίδης μας είχε προϊδεάσει άλλωστε ότι δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει σε μία δεύτερη θητεία εδώ και καιρό, ωστόσο η επίσημη τοποθέτησή του καταδεικνύει πως αλλάζουν δεδομένα και καταστάσεις εντός της δεξιάς παράταξης.

Στο προεδρικό παρευρέθηκε και ο υπουργός υγείας Γιώργος Παμπορίδης. Κατά την συνάντησή τους βολιδοσκοπήθηκε ο υπουργός υγείας για να διαφανεί το ποιες είναι οι βλέψεις του. Ο Γιώργος Παμπορίδης έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό πως δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει στο υπουργείο υγείας. Στόχος του όπως άλλωστε αναφέρουν πολιτικοί κύκλοι ήταν να περάσει το ΓεΣΥ, μία καθαρά πολιτική πράξη και πλέον, ο επόμενος μπορεί να υλοποιήσει το μεγαλεπήβολο σχέδιο.

Στο πλαίσιο των ανακατατάξεων φαίνεται να εμπίπτει και η συνάντηση του Ιωνά Νικολάου με τον πρόεδρο, καθώς φημολογείται εντόνως η μετακίνησή του από το υπουργείο δικαιοσύνης στη θέση του βοηθού γενικού εισαγγελέα, θέση που κατείχε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

Έντονη είναι η φημολογία για μετακίνηση της Στέλλας Κυριακίδου στο υπουργικό ενώ δεν αποκλείεται στο υπουργικό σχήμα να μείνει και η Ζέτα Αιμιλιανίδου. Ερώτημα είναι ποιοι θα στελεχώνουν το προεδρικό, με τον Βασίλη Πάλμα να θεωρείται αξιόπιστος συνεργάτης του κ. Αναστασιάδη που θα συνεχίσει να ασκεί το έργο του. Το ερώτημα είναι πώς θα κινηθεί ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος ο οποίος σύμφωνα με κομματικές πηγές ενδιαφέρεται για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Τα δυνατά χαρτιά

Τα δυνατά του χαρτιά θέλει κοντά του ο Νίκος Αναστασιάδης και δεν είναι άλλοι από τους Νίκο Χριστοδουλίδη, Κωνσταντίνο Πετρίδη και Χάρη Γεωργιάδη. Όπως όλα δείχνουν ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει κλειδώσει το υπουργείο εξωτερικών, κατόπιν κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο ενώ Κωνσταντίνος Πετρίδης και Χάρης Γεωργιάδης αναμένεται να μείνουν στα ίδια πόστα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το όνομα του Χάρη Γεωργιάδη είχε ακουστεί εντόνως για την προεδρία του ΔΗΣΥ. Ο ίδιος φαίνεται να τροχοδρομεί μία τέτοια κατάσταση δημιουργώντας οργανωτικό, αλλά όχι επί του παρόντος.

Πηγή: kathimerini.com.cy
Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση