ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ποιοτικοί» υποψήφιοι επενδυτές για τον Συνεργατισμό

Διψήφιος ο αριθμός των ενδιαφερομένων, από Κύπρο και εξωτερικό

Σημαντικό ενδιαφέρον από ποιοτικούς επενδυτές τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, προσέλκυσε η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαδικασίας, που αφορά την εκδήλωση του ενδιαφέροντος.

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ), οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν κατατεθεί τόσο από διεθνείς οντότητες όσο και από οντότητες με έδρα την Κύπρο, οι οποίες εκπροσωπούν στρατηγικούς και χρηματοοικονομικούς επενδυτές. Οι πιθανοί επενδυτές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον τόσο για μια επένδυση ελέγχου σε ολόκληρη την τραπεζική οντότητα, (πρώτη επιλογή) , όσο και για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, υποχρεώσεων και δικτύου της Τράπεζας, μέσω της ομαλούς μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων (δεύτερη επιλογή).

«Έχουμε λάβει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον μέσα από ουσιώδη αριθμό αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γι’ αυτό. Προχωρούμε τη διαδικασία σύμφωνα με το σχεδιασμό μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ, Νικόλας Χατζηγιάννης, όπως αναφέρεται.

Ενδιαφέρον εκφράστηκε από διψήφιο αριθμό δυνητικών επενδυτών. Ο σύμβουλος της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Citigroup Global Markets, έχει ξεσκονίσει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές με δύο κριτήρια, την οικονομική δυνατότητα εκτέλεσης της συναλλαγής, αλλά και της ποιότητας, δηλαδή να έχει τα εχέγγυα για να περάσει από τον έλεγχο καταλληλότητας (fit and proper) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στη βάση του ελέγχου αυτού, ήδη η Citi απέκλεισε ορισμένους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με αποτέλεσμα να απομείνει μονοψήφιος αριθμός δυνητικών επενδυτών, περιλαμβανομένων χρηματοοικονομικών και στρατηγικών.

Αξιωματούχος της τράπεζας χαρακτήρισε το ενδιαφέρον «πολύ σημαντικό και σε ποσότητα και σε ποιότητα».

Οι επενδυτές που συνεχίζουν τη διαδικασία, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πρόσθετα στοιχεία με τη διαδικασία να περνά στο στάδιο της υποβολής δεσμευτικής πρότασης, η οποία αναμένεται να γίνει εντός Μαΐου.

Σύμφωνα με πηγές της ΣΚΤ, ο κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής έχει εκφράσει ενδιαφέρον για συγκεκριμένη επιλογή, (ΣΣ ή την πρώτη ή τη δεύτερη επιλογή), ενώ υπέβαλε και ένα προκαταρκτικό επιχειρηματικό και στρατηγικό πλάνο για τα επόμενα βήματα.

Οι ίδιες πηγές κατέστησαν σαφές πως η ΣΚΤ δεν πωλεί χαρτοφυλάκια, αφού έχουν αποκλειστεί επενδυτές που εξέφρασαν ενδιαφέρον για αγορά συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων.

Εξάλλου, ο Διευθυντής Στρατηγικής και Ανασχηματισμού της ΣΚΤ, Γιάννης Σταυρινίδης είπε πως «η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στην όλη διαδικασία και θέλουμε να εκφράσουμε την ευαρέσκεια μας γιατί το ενδιαφέρον είναι σημαντικό και σε ποιότητα και σε ποσότητα».

«Για μας ο χρόνος παγώνει σήμερα γιατί η συνέχεια αυτής της διαδικασίας έχει ένα διαδικαστικό χαρακτήρα οπότε αναμένουμε εντός Μαΐου να έχουμε τις δεσμευτικές προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους», κατέληξε.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X