ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Περηφάνια για τον εκσυγχρονισμό των όπλων από τον Νίκαρο

Έστειλε ξανά μήνυμα ενότητας στους Τ/κ

Επιμέλεια: Γιάννος Λύτρας

Τιμούμε την ημέρα της Ανεξαρτησίας με δείγματα γραφής σε ό,τι αφορά την απόφαση για εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, «προκειμένου να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε τόσο στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις όσο και στις αποτρεπτικές και αμυντικές ανάγκες που έχει η πατρίδα μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τον χώρο της στρατιωτικής παρέλασης, την Κυριακή.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε και τον Κυπριακό λαό «πως θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες, έτσι ώστε, και μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά, την επανένωση της πατρίδας μας, την απαλλαγή της από τις όποιες εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, εξαρτήσεις, κατοχικό στρατό. Μόνο έτσι μπορεί πραγματικά να ζήσουμε και ειρηνικά, να συνδημιουργήσουμε, αλλά και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη».

Μήνυμα προς τους Τ/κ

Ο Πρόεδρος, με την ευκαιρία της ομιλίας του, έστειλε για άλλη μια φορά το μήνυμά του προς τους Τουρκοκύπριους, για ενότητα, μεταφέροντάς τους το μήνυμα ότι «αυτή η δημοκρατία, αυτή η πατρίδα χωρεί όλους μας αρκεί να αντιλαμβανόμαστε ο καθένας τι σημαίνει αλληλοσεβασμός και μέχρι που φθάνουν τα όρια των δικαιωμάτων του καθενός».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η η πολιτική μας εκτείνεται σε συνεργασίες με όλες τις χώρες της ΕΕ "αλλά και τις γειτονικές χώρες. Η ΕΦ μας ασκείται με τις ελληνικές δυνάμεις, με τις αιγυπτιακές, τις ισραηλινές, τις γαλλικές και όχι μόνο συνεπώς μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης στρατηγικής προστασίας των συνόρων της ΕΕ ευρύτερα η συνεργασία θα συνεχίζεται, θα ενισχύεται και θα διευρύνεται".

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα γίνουν σχόλια εφόσον μελετηθεί επακριβώς και βεβαίως περισσότερα όταν δοθεί στη δημοσιότητα. Κάποια πρώτα (σχόλια) θα γίνουν αύριο».

Αναφορές και στο διάγγελμα

Εξάλλου, ο Πρόεδρος, μέσω του διαγγέλματος που απηύθυνε προς τον λαό το Σάββατο, με αφορμή την επέτειο της Ανεξαρτησίας, εκθείασε τις προσπάθειες της ε/κ πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών, σε αντίθεση με την τουρκική πλευρά, η οποία παρέμεινε σταθερή στις θέσεις της.

Όπως είπε, συγκεκριμένα, «Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις και τις επανειλημμένες δημόσιες δεσμεύσεις για θετική ανταπόκριση στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα, η Τουρκία υιοθέτησε μια άκαμπτη στάση, εμμένοντας στη διατήρηση της Συνθήκης Εγγυήσεως, των επεμβατικών δικαιωμάτων αλλά και στη μόνιμη παραμονή στρατευμάτων.

Ως αποτέλεσμα φτάσαμε δυστυχώς σε αδιέξοδο, κάτι που ομολογώ προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση τόσο σε όσους άοκνα εργαστήκαμε αλλά και σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό που επένδυσε τις ελπίδες του σε αυτή τη νέα προσπάθεια.

Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω πως η νέα αποτυχία δεν θα μας κάμψει. Η διαδικασία του Κυπριακού θα επαναληφθεί και εμείς θα είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε με το ίδιο σθένος και την ίδια δημιουργικότητα.»

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X