ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πέντε μέτρα υπέρ των νέων επιστημόνων από Μαλά

«Η νέα γενιά βρίσκεται σε απόγνωση»

Πέντε μέτρα για την έρευνα και την καινοτομία με στόχο την στήριξη των νέων επιστημόνων, εξήγγειλε σε διάσκεψη Τύπου ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς.

`Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που στάληκε από το επιτελείο του, οι πέντε προτάσεις περιλαμβάνουν στρατηγικά προγράμματα πενταετούς διάρκειας, τα οποία να έχουν άμεση σχέση με τομείς προτεραιότητας, προγράμματα στήριξης ερευνητικών υποδομών στη βάση των άμεσων αναγκών της χώρας, πρόγραμμα στήριξης νεανικής επιχειρηματικότητας με έμφαση μόνο στην καινοτομία, πρόγραμμα διασύνδεσης ΜΜΕ με ερευνητικά ιδρύματα και πρόγραμμα Νεοφυών Εταιρειών & Υψηλής Τεχνολογίας.

Ο κ. Μαλάς δήλωσε πως η νέα γενιά στη χώρα μας "βρίσκεται σε απόγνωση, πληρώνει και θα συνεχίσει να πληρώνει το τίμημα της οικονομικής κρίσης και τα όνειρα των νέων επιστημόνων δεν ικανοποιούνται με μπαλωματικές λύσεις ή μέσω ενός οικονομικού μοντέλου που στηρίζεται σε ευκαιριακή ανάπτυξη".

Σύμφωνα με τον κ. Μαλά, αν δεν στηριχτούν οι νέοι μας να παραμείνουν στην Κύπρο και να ευημερήσουν, "τότε την οικονομική κρίση θα διαδεχθεί μια κοινωνική κρίση τεραστίων διαστάσεων, η οποία θα έχει επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή, θα έχει επιπτώσεις σε θέματα υγείας, θέματα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων ακόμη και στη δημογραφική σύνθεση της χώρας".

Ο υποψήφιος πρόεδρος είπε ότι υπάρχει αναγκαιότητα για επένδυση στην έρευνα και καινοτομία που αποτελεί ένα διατομεακό εργαλείο ανάπτυξης, που δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας πρώτα και κύρια για νέους πτυχιούχους και πολλαπλασιάζει την πρόοδο σε κάθε ένα τομέα, από τη γεωργία μέχρι την ιατρική, από τη μεταποιητική βιομηχανία μέχρι τις κοινωνικές επιστήμες.

"Η Κύπρος είναι στον πάτο πανευρωπαϊκά στις επενδύσεις για την έρευνα, με μόνο 14 εκατομμύρια για ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα. Ως πρώτο μέτρο στήριξης της νέας γενιάς, η δική μας διακυβέρνηση θα αυξήσει κατά 80 εκ ετησίως τα προγράμματα Έρευνας και Καινοτομίας", ανέφερε ο κ. Μαλάς.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X