ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η απάντηση της Κύπρου στις τουρκικές προκλήσεις: Πού βρίσκεται το Barbaros (χάρτης, pics)

Δεν το κουνάει η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»

Η παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, ξεκίνησε από τις  18/10 και ολοκληρώνεται την 1η Φεβρουαρίου του 2019. Η νέα Navtex της Τουρκίας αφορά μια περιοχή έκτασης 44.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου το σεισμογραφικό σκάφος Βarbaros θα διεξάγει έρευνες, σε μια περιοχή που καλύπτει το τεμάχιο «4» και μέρος του «5» της Κυπριακής ΑΟΖ .

Δείτε τον χάρτη:

 

Η Τουρκική Navtex: 



Η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΚΣΕΔ) , ότι η δραστηριότητα των Τούρκων στην περιοχή είναι παράνομη και χωρίς εξουσιοδότηση και γίνεται μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

«Αυτές οι πράξεις αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου για την θαλάσσια ασφάλεια και αποτελεί ποινικό αδίκημα με βάση την νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

Η Κυπριακή ΑΟΖ: 



Αυτούσια η ανακοίνωση:

ALL BE ADVISED THAT THE NW NR1032/18 FA-30 FOR SEISMIC SURVEY BY R/V “BARBAROS HAYREDIN PASA” AND ITS SUPPORTING VESSELS M/V ''TANUX 1" AND R/V ''APOLLO MOON'' ARE CONCERNING UNAUTHORIZED AND ILLEGAL OPERATIONS IN THE EXCLUSIVE ECONOMIC ZONE AND THE CONTINENTAL SHELF OF THE REPUBLIC OF CYPRUS.  THIS ACTION CONSTITUTES A VIOLATION OF THE INTERNATIONAL LAW AND MARITIME SAFETY PROCEDURES AND ALSO A CRIMINAL OFFENCE UNDER THE LAWS OF THE REPUBLIC OF CYPRUS.  FOR MORE INFORMATION YOU ARE KINDLY REQUESTED TO CONTACT THE  JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA CANCEL THIS MESSAGE ON 01 2359 UTC FEB 2019 JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO / 5BA

 

Δεν το κουνάει η φρεγάτα του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού

Στις πληροφορίες περί επεισοδίου της φρεγάτας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» που βρίσκεται ανοικτά της Πάφου και εντός των ορίων της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας αρμόδιες πηγές ξεκαθάριζαν πως το πολεμικό πλοίο της Ελλάδας θα παραμείνει στην περιοχή παρά τις τουρκικές κινήσεις.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν με νόημα πως στην Αθήνα και το Ελληνικό επιτελείο υπάρχει θέληση αλλά και πολιτική βούληση να δοθεί ισχυρό μήνυμα πως το ελληνικό πλοίο κινείται εντός περιοχής με κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Για πρώτη φορά φαίνεται να γίνεται λόγος για υφαλοκρηπίδα. Οι πληροφορίες που υπάρχουν επιμένουν πως η φρεγάτα θα συνεχίσει να κινείται στην περιοχή παρακολουθώντας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros.

Στα πρωτοσέλιδα τουρκικών εφημερίδων τα περί παρενόχλησης Μπαρμπαρός



Στα πρωτοσέλιδά τους σχεδόν όλες οι τουρκικές εφημερίδες γράφουν για το υποτιθέμενο επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ ελληνικής φρεγάτας και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που συνοδεύει το Μπαρμπαρός.

Η φιλοκυβερνητική “Γενί Σαφάκ” με τίτλο “Μείνετε μακριά από το Μπαρμπαρός” αναφέρει ότι πρώτα τα ελληνικά μέσα είχαν μεταδώσει ότι η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς παρεμπόδισε το Μπαρμπαρός, δημοσιεύοντας και χάρτη ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον επιτετραμμένο της Τουρκίας στην Ελλάδα προειδοποιώντας τον για την υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τότε πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ξεκίνησαν από την τουρκική βάση Ακσάζ για να προστατεύσουν το Μπαρμπαρός, προσθέτοντας ότι άρχισαν να συνοδεύουν το Μπαρμπαρός τουρκικές φρεγάτες, τορπιλάκατοι και υποβρύχια. Η εφημερίδα αναφέρει ότι τουρκικές φρεγάτες έκαναν στενό "μαρκάρισμα" στη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Η εφημερίδα γράφει ότι το Γενικό Επιτελείο της Ελλάδας έχει ξεκινήσει στενό "μαρκάρισμα" και στο γεωτρύπανο Πορθητής της Τουρκίας.

Η Χουριέτ υπό τον τίτλο “Ελληνική παρενόχληση στο Μπαρμπαρός” γράφει ότι η πορεία προς το δυτικό μέρος του νησιού “έθεσε σε συναγερμό Αθήνα και ε/κ πλευρά”. Προσθέτει ότι χθες στις 15.00 η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς πήγε στην περιοχή για να παρακολουθήσει το Μπαρμπαρός στέλνοντας το μήνυμα: “Δεν έχετε άδεια έρευνας στα ελληνικά ύδατα. Εγκαταλείψατε την περιοχή τώρα”. Το Μπαρμπαρός, σύμφωνα με τη Χουριέτ, απάντησε: “Δεν αποχωρούμε από την περιοχή, Είμαστε στην τουρκική υφαλοκρηπίδα”. Η εφημερίδα γράφει ότι η ελληνική φρεγάτα παρεμποδίστηκε από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Σημειώνει ότι το Μπαρμπαρός θα κάνει έρευνα στην περιοχή μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

Η εφημερίδα Σταρ στο πρωτοσέλιδο έχει τίτλο “Την ελληνική παρενόχληση παρεμπόδισε το ναυτικό”. Σε άλλο θέμα της η ίδια εφημερίδα υπό τον τίτλο “Οι E/κ εξαπάτησαν τους Ισραηλινούς” γράφει ότι “Ελλάδα και Ε/κ όπως έχουν σφετεριστεί ένα θαλάσσιο πεδίο 39 τετραγωνικών χιλιομέτρων της Λιβύης καθορίζοντας την ΑΟΖ τους, με τον ίδιο τρόπο σφετερίστηκαν και θαλάσσια περιοχή Ισραηλινών συμπεριλαμβάνοντας το τεμάχιο Αφροδίτη στη δική τους περιοχή”, υποστηρίζοντας ότι “οι Ε/κ άρπαξαν το φυσικό αέριο των Ισραηλινών”.

Η εφημερίδα Βατάν στο δικό της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα έχει τίτλο “Ελληνική παρενόχληση στη Μεσόγειο” και η Μιλλιέτ έχει τίτλο “Παρεμποδίστηκε παρενόχληση του Μπαρμπαρός”.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X