ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παρακολούθηση των τηλεφώνων εμπόρων ναρκωτικών ζητά επίμονα ο Ιωνάς

Ζητά νομοθεσία υπό προϋποθέσεις

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην εξιχνίαση υποθέσεων και εξάρθρωση των ομάδων – κυκλωμάτων εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, αλλά δυστυχώς, διαχρονικά, τα εργαλεία που διαθέτει η Αστυνομία δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

«Γι’ αυτόν τον λόγο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του τόπου για την ανάγκη να παραχωρηθεί δια νόμου στην Αστυνομία δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, υπό όρους και προϋποθέσεις» είπε ο Υπουργός, σε μήνυμά του για την 26η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Στο μήνυμά του, όπως αυτό αναδημοσιεύεται από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρει ότι «είναι καιρός να προχωρήσουμε με τη σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας, εάν πραγματικά θέλουμε όλοι να καταπολεμήσουμε την εμπορία, ώστε να μειώσουμε την προσφορά των ναρκωτικών».

Πρόσθεσε ότι «η 26η Ιουνίου και ο θλιβερός αριθμός απώλειας ανθρώπινων ζωών από τα ναρκωτικά, ας αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για να αναλογιστούμε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι δίπλα μας και χωρίς καμία διάκριση μπορεί να κτυπήσει και τη δική μας πόρτα».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επαναβεβαίωσε ότι «ως Κυβέρνηση τοποθετούμε υψηλά στις προτεραιότητες μας τη σφαιρική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων της ουσιοεξάρτησης, όπως την πρόληψη, την καταστολή, τη θεραπεία, τη μείωση της βλάβης, τον αποστιγματισμό και την κοινωνική επανένταξη».

Ανέφερε ότι «επιδεικνύοντας τη δέουσα υπευθυνότητα απέναντι στο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα της μάστιγας των ναρκωτικών, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές όσον αφορά τη φιλοσοφία μεταχείρισης του χρήστη ναρκωτικών, αντιμετωπίζοντας τον ως άτομο που χρήζει θεραπείας και υποστήριξης με στόχο την απεξάρτηση και την κοινωνική του επαναφορά».

Όπως είπε ο Ιωνάς Νικολάου, «μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση, οι κατηγορούμενοι ή οι καταδικασθέντες χρήστες ουσιών εξάρτησης αντί της τιμωρίας και του εγκλεισμού στη φυλακή άρχισαν να αποστέλλονται, πλέον, σε κατάλληλα θεραπευτικά κέντρα απεξάρτησης».

Περαιτέρω, «ενισχύθηκαν οικονομικά τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας που προσφέρονται από την πολιτεία και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των δράσεων κατά των ουσιοεξαρτήσεων ενώ έγινε η μετεξέλιξη του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου σε Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου».

Με αυτό τον τρόπο διευρύνθηκε σημαντικά το πεδίο δράσης και αρμοδιοτήτων της Αρχής και η Κύπρος πλέον ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, προωθώντας μια πιο σφαιρική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και των συμπεριφορών εξαιτίας της εξάρτησης.

Στο μήνυμά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στην εφαρμογή από φέτος του θεσμού του νάρκοτεστ, λέγοντας ότι «αξιολογώντας τα αποτελέσματα από την μέχρι σήμερα εφαρμογή του, η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως μέσα από τη συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών, παρέχονται δυνατότητες απεξάρτησης και ευκαιριών θεραπείας όσων ανευρίσκονται θετικοί στον έλεγχο για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών».

Είπε, επίσης, ότι «μέσω της Εθνικής μας Στρατηγικής για τα έτη 2013 - 2020, συνεχίζουμε με την προώθηση της εφαρμογής πιλοτικού προγράμματος χορήγησης φαρμάκων για χρήστες που παρακολουθούν προγράμματα μείωσης της βλάβης και την ενίσχυση του προγράμματος για εντοπισμό, παραπομπή σε προληπτικό ή και θεραπευτικό πρόγραμμα και παροχή συστηματικής κοινωνικής στήριξης σε ευάλωτες ομάδες».

Στην Εθνική Στρατηγική για τα έτη 2013 – 2020 περιλαμβάνονται και η προώθηση εφαρμογής προγράμματος πρώιμης παρέμβασης για τη στήριξη μαθητών και των οικογενειών τους που φοιτούν στο Σύστημα Προπαρασκευαστικής Μαθητείας και η εφαρμογή περιβαλλοντικών δράσεων για την πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, είπε ότι «στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε μια κοινωνία πιο ευαίσθητη, πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική για την πρόληψη και αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, μια κοινωνία που απλώνει το χέρι σ` αυτόν που τώρα υποφέρει και μια κοινωνία που θέλει, ξέρει και μπορεί να δίνει σ` αυτούς που τη χρειάζονται, δεύτερη ευκαιρία».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X