ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παραιτήθηκε ο Χρίστος Πατσαλίδης από την αντιπροεδρία του ΔΗΚΟ

Καταγγέλλει παντελή έλλειψη επικοινωνίας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Παραιτήθηκε από την αντιπροεδρία του ΔΗΚΟ ο Χρίστος Πατσαλίδης. Την απόφασή του δημοσιοποίησε στην ηγεσία μέσω επιστολής. Οι λόγοι της παραίτησης συνδέονται με τη γενική αντίδρασή του γύρω από τον τρόπο που ενεργεί και πολιτεύεται ο Νικόλας Παπαδόπουλος αλλά και οι στενοί του συνεργάτες.

Στην επιστολή παραίτησής του κάνει λόγο για έλλειψη επικοινωνίας σε θέματα πολιτικών προβληματισμών με την ηγεσία που τον αναγκάζουν να παραιτηθεί. Στην απόφασή του ρόλο σημαντικό συνέβαλε και η συνεδρία του εκτελεστικού γραφείο σχετικά με τις προεδρικές εκλογές όπου ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός οτι οι τα συνεργαζόμενα με το ΔΗΚΟ μέρη ήταν εναντίον της ΔΔΟ.

Η παραίτηση του κ. Πατσαλίδη αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου μπροστά στις εσωκομματικές εξελίξεις. Ήδη το τελευταίο δεκαήμερο, άρχισαν να υπάρχουν αντιδράσεις στελεχών οι οποίοι μίλησαν για στενή κλίκα γύρω από τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τη μετατροπή του ΔΗΚΟ σε ιδιωτική εταιρεία.

Έπειτα από πολλή σκέψη και προβληματισμό πήρα την απόφαση ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πιο έντιμο, πιο ειλικρινές, πιο αξιοπρεπές και πολιτικά πιο ορθό εκ μέρους μου να παραιτηθώ από τη θέση του Αντιπροέδρου του Κόμματος. Θεωρώ ότι η υφιστάμενη έλλειψη επικοινωνίας και η παντελής έλλειψη ανταπόκρισης σε θέματα πολιτικών προβληματισμών τα οποία κατέθεσα στα συλλογικά όργανα του Κόμματος δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή.

Όπως θα θυμάστε, κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου όπου τέθηκε το θέμα της συνεργασίας με άλλα κόμματα για τις προεδρικές εκλογές, κατέθεσα την άποψη, ότι η βασική αρχή του κόμματός μας σχετικά με τη μορφή λύσης του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ με το σωστό περιεχόμενο, θα πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτη. Εξέφρασα επίσης την ανησυχία μου, ότι η ήδη αποκήρυξή της από άλλα συνεργαζόμενα κόμματα θα δημιουργούσε ένα βασικό ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να διευκρινιστεί στη βάση μιας συγκεκριμένης πολιτικής συμφωνίας. Σίγουρα για εμάς η βάση της ΔΔΟ δεν αποτελεί το ευκταίο αλλά ένα ύστατο και οδυνηρό συμβιβασμό που έχουμε αποδεχθεί, που με το σωστό όμως περιεχόμενο, το οποίο θα πρέπει να σέβεται βασικές υπερεθνικές αρχές και ειδικότερα αυτές του Ευρωπαϊκού Δικαίου, θα μπορούσε να μας αποδώσει μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Όπως ορθώς δεν συνηγορούμε σε απαράδεκτες υποχωρήσεις σε βάρος της ασφάλειας, των βασικών μας δικαιωμάτων, αλλά και της λειτουργικότητας της λύσης, την ίδια στιγμή θεωρώ εξίσου επικίνδυνο την αποκήρυξη των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων, ειδικότερα αυτή τη περίοδο, όπου οι επιδιώκοντες τη μόνιμη διχοτόμηση της πατρίδας μας καραδοκούν.

Ανέμενα, λοιπόν, ότι η τοποθέτηση μου θα τύγχανε της όποιας προσοχής πριν την ανακοίνωση της Στρατηγικής σας. Αντί αυτού καμιά σύγκλιση των συλλογικών οργάνων του κόμματος δεν έγινε, ως έπρεπε, για συζήτηση αυτών των ζητημάτων ούτε επίσης, και η όποια πρωτοβουλία για μεταξύ μας διάλογο.

Όραμά μου και πρόθεση μου, κατά τη διεκδίκηση της θέσης του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ, ήταν η προσπάθεια για μια πιο συλλογική και πιο ομαδική εργασία προς όφελος του κόμματος, των μελών του, αλλά και των πολιτικών αρχών που καταστατικά μας ενώνουν. Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι αυτό δεν έχει επιτευχθεί. Η αίσθηση του παραγκωνισμού αλλά και της περιφρόνησης προς εκλεγμένα στελέχη, ασχέτως των διαφορετικών απόψεων ή προσεγγίσεων, δεν δικαιολογείται, ειδικότερα από έμμισθους συνεργάτες που με περισσή ευκολία τοποθετούνται και εκφράζονται χωρίς καμία νομιμοποίηση ως εκλεγμένα πρόσωπα και όργανα του κόμματος.

Παράλληλα, βασική μου πεποίθηση ήταν και είναι, το Δημοκρατικό Κόμμα, ως το κατεξοχήν κόμμα του κέντρου, να διατηρεί ως στόχο τη δημιουργία συνθηκών εθνικής συνεννόησης και συγκλίσεων με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, απαλλαγμένο από στείρες δογματικές τοποθετήσεις και ιδεοληψίες, πάντα με μετριοπάθεια αλλά και με ρεαλιστικό πατριωτισμό και διεκδικητικότητα, χωρίς όμως με αφορισμούς και διαχωρισμούς σε πατριώτες και λιγότερο πατριώτες.

Η απόφασή μου για παραίτηση από το αξίωμα του Αντιπροέδρου του κόμματος αποτελεί για εμένα πράξη πολιτικής ευθύνης, αξιοπρέπειας αλλά και πράξη σεβασμού προς τα συλλογικά όργανα. Διευκρινίζω ότι με την απόφαση μου αυτή δεν θέτω τον εαυτό μου εκτός κόμματος αλλά συνεχίζω και παραμένω να υπηρετώ τις αρχές και αξίες του ως ένα από τις χιλιάδες απλά μέλη του.

Χρίστος Πατσαλίδης

 

Υ.Γ. Φαίνεται ότι είναι στη μοίρα του κόμματός μας, παραμονές προεδρικών εκλογών, να παραιτείται ο Αντιπρόεδρός του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X