ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πάνω από χίλιους Τούρκοι μηνύουν την Κυπριακή Δημοκρατία

Παιδιά μεικτών γάμων ζητούν Κυπριακή υπηκοότητα

Χίλια και πλέον άτομα, παιδιά μεικτών γάμων Τουρκοκυπρίων με κυρίως τουρκικής καταγωγής συζύγων, θα κινηθούν νομικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για την μη παραχώρηση της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σεμινάρια που διοργάνωσαν χθες βράδυ από κοινού οι συντεχνίες Τ/κ δασκάλων και καθηγητών προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων είχαν τόσο μεγάλη ανταπόκριση που έγιναν σε δύο συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΚTÖS, οι εκατοντάδες προσερχόμενοι συμπλήρωσαν αίτηση με τα στοιχεία των γονιών, των παιδιών, πότε και που έχουν αποταθεί για το ζήτημα σε όργανα της ΚΔ, εάν έχουν προβεί σε κάποια νομικά μέτρα ήδη και άλλες πληροφορίες. Ο γγ της συντεχνίας, Σενέρ Ελτζίλ είπε ότι αυτό θα τους βοηθήσει να ομαδοποιήσουν περιπτώσεις και να κινηθούν ανάλογα.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο χθεσινό σεμινάριο, όπως αναγράφεται, οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν και είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν για διάφορα ζητήματα που αφορούν την διαδικασία απόκτησης της υπηκοότητας της Κυπριακή Δημοκρατίας από τον Τ/κ δικηγόρο Μουράτ Χακκί και την δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Νικολέτα Χαραλαμπίδου.

Την ίδια αίτηση για τις πληροφορίες για την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορούν, όπως προστίθεται, να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι στα κατά τόπους γραφεία των συνεργατικών ταμιευτηρίων των συντεχνιών των Τ/κ δασκάλων και καθηγητών στην Αμμόχωστο, την Κερύνεια, την Μόρφου και την Γαλάτεια.

Αναφέρθηκε επίσης ότι θα καθορισθεί ένα πρόγραμμα ενεργειών ώστε το θέμα των ομαδικών προσφυγών για τις υπηκοότητες να παραμείνει στην επικαιρότητα.

«Ο στόχος μας είναι να εξαλειφθεί μια αδικία που υπάρχει στη χώρα μας. Αυτή την αδικία δεν την δημιουργήσατε εσείς. Είναι μια αδικία που προκλήθηκε λόγω της πολιτικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας», δήλωσε στην ομιλία του ο Σενέρ Ελτζίλ λέγοντας ότι δυστυχώς οι ατομικές ενέργειες δεν μπορούν να οδηγήσουν πουθενά γιατί η βασική δυσκολία του προβλήματος είναι πολιτική και είναι αυτή η πολιτική που – όπως είπε – δημιούργησε αυτό το νομικό σύστημα.

Οσο αυτά δεν αλλάζουν πρόσθεσε ο Ελτζίλ εννοώντας το πολιτικό πρόβλημα και τους νομικούς περιορισμούς για τις υπηκοότητες, «πολύ δύσκολα θα αλλάξει και αυτή η αδικία. Βασικός μας στόχος είναι να αγωνιστούμε ομαδικά για να αρθεί αυτή η αδικία». Ο γγ της ΚTÖS μίλησε για κατηγορίες, από τις δεκαετίες του ’20 και ’30 και τους Τ/κ που πήγαν τότε στην Τουρκία παντρεύτηκαν εκεί και έκαναν παιδιά, μέχρι της Τ/κ γυναίκες που παντρεύτηκαν με Παλαιστίνιους και μετά τον πόλεμο το 1948 επέστρεψαν με τα παιδιά τους από το Ισραήλ στην Κύπρο, Τ/κ που την δεκαετία του ’60 παντρεύτηκαν στην Τουρκία ή αλλού και στη συνέχεια επέτρεψαν στην Κύπρο αλλά και μετά το 1974 για εργατική δύναμη που ήρθε από την Τουρκία (στα κατεχόμενα) για να εργαστεί στη γεωργία και τελικά τα άτομα αυτά εγκαταστάθηκαν εδώ, παντρεύτηκαν και έκαναν οικογένεια.

Κατά τον Σενέρ Ελτζίλ το ζήτημα των παιδιών μεικτών γάμων πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών σε ένα πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να βρεθεί λύση.

Με τα στοιχεία που συλλέγουν μέσω των εντύπων, εξήγησε, θα δουν πόσα παιδιά τέτοιων γάμων έχουν προσφύγει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να πάρουν την υπηκοότητα της ΚΔ, πόσων εξ αυτών οι αιτήσεις έγιναν αποδεκτές, πόσων όχι. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές περιπτώσεις αλλά, πρόσθεσε, σίγουρα θα υπάρχει κάποιο κοινό σημείο.

Ο κ. Ελτζίλ είπε ότι με την πρωτοβουλία που έλαβαν οι δύο συντεχνίες των εκπαιδευτικών για να βοηθήσουν τέτοιες περιπτώσεις έχουν ήδη λάβει 1000 αιτήσεις και εκτίμησε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που πήραν από τον «νότο» υπάρχουν 17.500 μεικτοί γάμοι. «Γι’ αυτό χρειάζεται μια ομαδική προσφυγή και αγώνας», δήλωσε λέγοντας ότι έχουν προβεί σε ενέργειες για το θέμα και προς την ΕΕ.

Έγιναν τα πρώτα βήματα πριν από 5-6 χρόνια αλλά η κατάσταση παραμένει στάσιμη, σύμφωνα με τον κ. Ελτζίλ, ενώ ένα άτομο ήδη προχώρησε νομικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αυξάνονται οι αριθμοί των ατόμων που γεννήθηκαν στην Κύπρο μετά το 1974 και προέρχονται από μεικτούς γάμους» είπε.

Μιλώντας στην ενημερωτική συνάντηση ο Τ/κ δικηγόρος Μουράτ Χακκί είπε ότι, η άρνηση παραχώρησης της κυπριακής υπηκοότητας αφορά συνήθως περιπτώσεις παιδιών με Τ/κ μητέρα και πατέρα εκ Τουρκίας.

«Αν στις αιτήσεις που θα παρουσιάσουμε υπάρχει αρνητική απάντηση τότε είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με νομικές διαδικασίες και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» είπε ο κ. Χακκί προσθέτοντας ότι όταν ένας Κύπριος/μια Κύπρια όταν νυμφευτεί με Ουκρανή/Ουκρανό δεν αντιμετωπίζει την απόρριψη.

Σύμφωνα με τον Χακκί πρώτα θα γίνουν χιλιάδες αιτήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών και τα αρμόδια όργανα για την απόκτηση της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά θα γίνουν οι ομαδικές προσφυγές. Έχουν, συμπλήρωσε, συγκεντρώσει πληροφορίες για καθυστερήσεις και εμπόδια που αφορούν ειδικά παιδιά με τουρκική καταγωγή. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία (της ΚΔ) παιδιά που ο ένας γονιός είναι Κύπριος δεν πρέπει να υπάρχει εμπόδιο να γίνουν υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε δε σε νομοθεσία του 1960 και την παράγραφο 29 για απάντηση στο «δικαίωμα αίτησης» υποχρεωτικά εντός 30 ημερών, αλλιώς μπορεί να υπάρξει προσφυγή για καθυστέρηση.

Στην ανακοίνωση της KTÖS αναφέρεται επίσης ότι για τις νομικές κινήσεις τους στην Κυπριακή Δημοκρατία θα υπάρχει και ε/κ δικηγόρος.

Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» άτομα που προέρχονται από μεικτούς γάμους περιέγραψαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Ο Ταμέρ Σεράλ αναφέρθηκε στην περίπτωση της συζύγου του, η οποία είναι Τουρκάλα υπήκοος. «Είμαστε 10 χρόνια παντρεμένοι, παντρευτήκαμε στην Τουρκία, παιδιά δεν έχουμε αλλά ακόμα δεν της έχει παραχωρηθεί η κυπριακή υπηκοότητα. Σύμφωνα με τον νόμο μετά τη συμπλήρωση των πέντε χρόνων γάμου έπρεπε να της παραχωρηθεί. Όταν ζητήσαμε να μεταβούμε στην νότια Κύπρο δεν της επιτράπηκε (να περάσει στις ελεύθερες περιοχές) αφού είναι από την Τουρκία. Αφήσαμε το θέμα εκεί».

Η Σιντικά Οζαντές, 36 ετών, συζεί με Ελληνοκύπριο και είναι έγκυος 4,5 μηνών. Έχει ταυτότητα και διαβατήριο της Τουρκικής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους. Η ίδια έχει γεννηθεί στα κατεχόμενα και ο πατέρας της είναι Τούρκος υπήκοος. «Ανησυχώ για το μέλλον του παιδιού μου» είπε και ανάφερε ότι επειδή έχει «ταυτότητα» του ψευδοκράτους ζήτησε όπως το παιδί της γεννηθεί στις ελεύθερες περιοχές, κάτι που της έχει απαγορευτεί, όπως είπε. «Αν χρειαστεί θα κινηθώ νομικά και εναντίον της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε στη Γενί Ντουζέν η Οζαντές και πρόσθεσε ότι «είμαι απλά ένας πολίτης, δεν είμαι τρομοκράτης δεν είμαι παράνομος μετανάστης».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X