ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οικογενειακή υπόθεση η κατεδάφιση της οικίας Κληρίδη

Οι λόγοι πίσω από την απόφαση που συμπαρέσυρε και ένα μέρος της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έφυγε από τη ζωή το 2013 και τότε η πορεία του πολιτικού, η συνδεδεμένη με την Κύπρο και η παρακαταθήκη του, ήταν ανάμεσα σε εκείνα που πολλοί ανέφεραν ως παράδειγμα. Το τελευταίο διάστημα, η απόφαση για την κατεδάφιση του πατρικού του, επέφερε συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και όχι μόνο, αλλά και θύμησες όσων ειπώθηκαν μετά την κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη σε αντιστάθμισμα με τα χαλάσματα της οικίας του. Για πολλούς δε το άκουσμα της είδησης είχε ως αποτέλεσμα ως και την υπερβολική αντίδραση, ωστόσο, αν βγαίνει ένα συμπέρασμα, αυτό είναι πως μαζί με το σπίτι πέρασε στη λήθη και ένας μέρος της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.

Διαβάστε επίσης: Στους δρόμους η Αστυνομία - Δείτε το λόγο

Γιατί κατεδαφίστηκε

Το σπίτι του Γλαύκου Κληρίδη πουλήθηκε από την κόρη του, Καίτη, σε παρακείμενη ιδιωτική κλινική προς επέκταση της τελευταίας. Ωστόσο, όπως λένε οι ίδιοι άνθρωποι, «η τελική κατάληξη του σπιτιού είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ο πολιτικός εκείνος που θήτευσε και ως αρχηγός κράτους αλλά και με τόσα χρόνια στην πολιτική, που δεν έκανε περιουσία δική του». Το σπίτι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιήλθε στην Καίτη Κληρίδη από κληρονομιά της νονάς της, της αδερφής του Γλαύκου Κληρίδη και όχι από τον τελευταίο. Η Καίτη Κληρίδη προχώρησε με τη σειρά της, λένε οι ίδιες πληροφορίες, στην πώληση του εφόσον εκ των εισοδημάτων της το κύριο είναι το επίδομα που λαμβάνει από τις παρελθούσες πολιτικές της θητείες. Το 1991 εξελέγη βουλευτής του ΔΗΣΥ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας και επανεξελέγη το 1996, όχι όμως και το 2001. Θήτευσε και ως Επίτροπος για θέματα Αποδήμων και Θρησκευτικών Ομάδων, μέχρι το 2014 που τη διαδέχθηκε ο Φώτης Φωτίου.

Η αγωνία του Κληρίδη

«Ένα από ερωτήματα και τις αγωνίες του Γλαύκου Κληρίδη ήταν τι θα απογίνει η κόρη του», είπε στην εφημερίδα άτομο με γνώση του οικογενειακού περιβάλλοντος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου δεν είχε παιδιά και ως εκ τούτου κληροδότησε το σπίτι του στο κόμμα. Το οποίο ήταν, για την ιστορία, στην ίδια περιοχή με το σπίτι του Γλαύκου Κληρίδη. Ο Βάσος Λυσσαρίδης δεν είχε παιδιά και όποια περιουσία είχε στους Άγιους Ομολογητές την έδωσε στο κόμμα. Ο Γλαύκος Κληρίδης είχε παιδί και έπρεπε να το εξασφαλίσει» τονίστηκε στην εφημερίδα. Στην ερώτηση γιατί δεν αξιοποιήθηκε ή γιατί δεν πωλήθηκε το σπίτι του Γλαύκου Κληρίδη στο Μενεού αντί αυτού στη Λευκωσία, η απάντηση έγκειται στο ότι το συγκεκριμένο σπίτι στο Μενεού δεν έχει έγγραφα και ανήκει σε εκείνα με τους εγκλωβισμένους τίτλους ιδιοκτησίας. Οπότε δεν μπορούσε να τύχει αξιοποίησης και άρα έμενε μόνο το πατρικό προς εκείνη την κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης: Τραγωδία στο Παραλίμνι: Έφυγε από γλέντι και ξεψύχησε στο αυτοκίνητο του

Η αξιοποίηση

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν τη μια πλευρά της ιστορίας. Η άλλη αφορά το γιατί είτε η Κυπριακή Δημοκρατία είτε ο ΔΗΣΥ δεν έκαναν τις δικές τους κινήσεις για να διαφυλάξουν το σπίτι του Γλαύκου Κληρίδη. Η ερώτηση αυτή είναι βασική ανάμεσα σε εκείνες που είτε έχουν ειπωθεί στα κοινωνικά δίκτυα από τον απλό κόσμο, είτε ενυπάρχει στις συζητήσεις που έχουν ανακύψει γύρω από την κατεδάφιση. Διαφαίνεται πως δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία με τη γνωστοποίηση της πώλησης και πως αυτό που θα έπρεπε να είχε λάβει χώρα ήταν να είχε απευθυνθεί η ίδια η Καίτη Κληρίδη είτε στον ΔΗΣΥ είτε παρακάτω σε ό,τι αφορά το σπίτι. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Το δε Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης δεν ήταν κληροδότημα αφενός, αφετέρου δεν είναι ίδρυμα και εν τέλει το σπίτι δεν ήταν περιουσία του Ινστιτούτου. Εκείνο που παραδόθηκε από τον ΔΗΣΥ προς το Ινστιτούτο και χρησιμοποιείται σήμερα ως έδρα του τελευταίου, είναι το παλιό γραφείο του Γλαύκου Κληρίδη στην Αγλαντζιά. Το ερώτημα του αν θα έπρεπε να είχε πάρει πρωτοβουλία η Κυπριακή Δημοκρατία ή ο ΔΗΣΥ για να διασωθεί το σπίτι, ακόμη και όταν αποφασίστηκε η πώλησή του, μένει ν’ απαντηθεί.

Τα πρόσωπα

Το πατρικό του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας είχε χτιστεί από τον πατέρα του, Ιωάννη Κληρίδη, το 1949. Ο ίδιος ο Γλαύκος Κληρίδης είχε αναφερθεί μέσα στο πλαίσιο του αυτοσαρκασμού που τον διέκρινε, και στη διακόσμηση εκείνου του σπιτιού, την οποία… προσπερνούσε όπως είχε κάποτε πει. «Τα περισσότερα δώρα που πήρα ως Πρόεδρος ήταν εικόνες. Τις κρέμασα όλες στο διάδρομο του σπιτιού μου. Κάθε φορά που έμπαινα στο σπίτι μου, προσπερνούσα τρέχοντας τον διάδρομο.

Φοβούμουν μήπως με σταματήσει κανένας Άγιος και με ρωτήσει. Ε, εσύ, πόσα ψέματα τους είπες σήμερα;». Με την άνοδό του στην εξουσία, από το συγκεκριμένο σπίτι πέρασαν αρχηγοί κρατών, διπλωμάτες και πολιτικοί, με αποτέλεσμα εξελίξεις που απασχόλησαν την κυπριακή επικαιρότητα, με κορωνίδα το Κυπριακό, μέρος τους να έχει γραφτεί και εκεί όπως και στο Προεδρικό που ήταν η βάση του ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο σπίτι του άλλωστε είχε λάβει χώρα το ανταποδοτικό γεύμα προς τον Ραούφ Ντενκτάς, που αποτέλεσε το δεύτερο μέρος μιας ιστορικής εξέλιξης. Ο Γλαύκος Κληρίδης ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κάνει δεκτή την πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο τότε Τ/κ ηγέτης για δείπνο και πέρασε στα Κατεχόμενα για το δείπνο. Στις 5 Δεκεμβρίου 2001 και στην παρουσία του τότε ειδικού αντιπροσώπου των Ην. Εθνών Άλβαρο ντε Σότο, οι Κληρίδης και Ντενκτάς τα είπαν μέχρι αργά εκείνη τη νύχτα, εφόσον κράτησε το δείπνο δυόμισι ώρες παραπάνω από το προγραμματισμένο. Κατόπιν, στις 29 Δεκεμβρίου 2001, ο Γλαύκος Κληρίδης ανταπέδωσε το δείπνο στον Ντενκτάς στο σπίτι του στη Λευκωσία, απ’ όπου και οι φωτογραφίες.

Μάλιστα, την περίοδο του Σχεδίου Ανάν 5 και όπως είχε πει σε συνέντευξή του στον Alpha ο άμεσος συνεργάτης του Παντελής Κούρος, είχε λάβει χώρα μια σημαντικότατη συνάντηση στο σπίτι του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, με τους Πρένεκας, Πάρκερ, Χάνι και Ουέστον μεταξύ άλλων και με το γενικό συμπέρασμα από τη συνάντηση να είναι πως το σχέδιο όπως ήταν διαμορφωμένο, δεν θα περνούσε.

Διαβάστε επίσης: Τα χώνει στους εκπαιδευτικούς ο Οδυσσέας

Το σπίτι στη Μετοχίου

Οι προαναφερόμενες πολιτικές συναντήσεις στο σπίτι του Γλαύκου Κληρίδη δεν ήταν οι μόνες. Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί ακόμη και πριν αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και μάλιστα την εποχή που ζούσε στο νοίκι, σε σπίτι που ανήκει στη Μονή Κύκκου επί της Μετοχίου στη Λευκωσία. Οι δε ιστορίες που συνοδεύουν τον πάντα έτοιμο Γλαύκο Κληρίδη για… διαπραγμάτευση, δεν εκλείπουν. Είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη ατάκα μόλις συναντούσε τον γέροντα Χρυσόστομο που ήταν τότε υπεύθυνος για τα θέματα της Μονής Κύκκου ήταν πότε θα του μειώσουν το νοίκι που πλήρωνε, όπως λέγεται. Με αποτέλεσμα να επιτύχει το επιθυμητό, δηλαδή να βγάλει κάθε σκέψη ο γέροντας Χρυσόστομος από το μυαλό για τυχόν αύξηση του ενοικίου. Στις 6 Μαρτίου 2016 ο δημοσιογράφος Θανάσης Αθανασίου συνομίλησε με τον Σερντάρ Ντενκτάς, και εκείνος ανακάλεσε μια ανάμνηση σε εκείνο το σπίτι του Κληρίδη, στη Μετοχίου και όχι στο πατρικό του, η οποία του δημιούργησε φόβο για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως είχε πει, σε μια συνάντηση στο σπίτι του Κληρίδη, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων Κληρίδη – Ντενκτάς, «όταν ο Κληρίδης με έβαλε στα γόνατά του και με ρώτησε αν θέλω να μου γνωρίσει τον Μακάριο, του απάντησα ναι. Ο πατέρας μου, τότε, μου είπε ότι θα πρέπει πρώτα να του πλύνω τα πόδια (του Μακάριου) και μετά να το πιω αυτό το νερό. Τότε πετάχτηκα από τα γόνατα του Κληρίδη και είπα ότι δεν θέλω. Βεβαίως αστειευόταν, αλλά για χρόνια φοβόμουν τον Κληρίδη, διότι θα με πήγαινε στον Μακάριο να του πλύνω τα πόδια και μετά να το πιω».

Πηγή: kathimerini.com.cy / Του Μιχάλη Τσικαλά

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X