ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι Προεδρικές αναμετρήσεις που κρίθηκαν στο 2ο γύρο

Η πρώτη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας που οδηγήθηκε στην δεύτερη Κυριακή ήταν το 1988

Η εκλογική μάχη της Κυριακής για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας θα καταγραφεί στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου ως η έκτη που οδηγήθηκε στο δεύτερο γύρο. Παρά το γεγονός ότι το Προεδρικό σύστημα της Κύπρου προβλέπει την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού αξιωματούχου σε δυο γύρους, εάν έκαστος των υποψηφίων δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50 συν ένα των ψήφων, εντούτοις χρειάσθηκαν αρκετά χρόνια μετά την ανακηρύξει του κυπριακού κράτους όπου η εκλογή Προέδρου κρίθηκε σε δυο γύρους. Τα πρώτα είκοσι χρόνια Δημοκρατίας η πλειοψηφία των Προεδρικών Εκλογών κρίθηκε την πρώτη Κυριακή ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις, όπου ακόμα και η ψηφοφορία στον πρώτο γύρο δεν πραγματοποιήθηκε ένεκα υποβολής μιας υποψηφιότητας. Τέτοιες περιπτώσεις ήταν η επανεκλογή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις Προεδρικές του 1973 και του Σπύρου Κυπριανού στις Προεδρικές του 1978. Για να εφαρμοσθεί η πρόνοια του Συντάγματος περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε δυο γύρους χρειάσθηκαν να περάσουν δέκα εννέα χρόνια.

Προεδρικές 1988

Η ολοκλήρωση της δεύτερης προεδρικής θητείας του Σπύρου Κυπριανού ήταν η αρχή των Προεδρικών Εκλογών που ουδείς από τους υποψήφιους συγκέντρωνε το απαιτούμενο ποσοστό ψήφων από την πρώτη Κυριακή. Το 1988 οι Προεδρικές ήταν για πρώτη φορά των τεσσάρων υποψηφίων και δυο γύρων. Γιώργος Βασιλείου και Γλαύκος Κληρίδης επικράτησαν την πρώτη Κυριακή. Πρόεδρος εξελέγη στις 21/2-1988 ο Γιώργος Βασιλείου με ποσοστό 51,6%.

Προεδρικές 1993

Πέντε χρόνια μετά, οι δυο τότε αντίπαλοι βρέθηκαν και πάλι να διεκδικούν εκλογή με τον Γιώργο Βασιλείου να κόβει πρώτος το νήμα του πρώτου γύρου. Παρά το υψηλό εκλογικό ποσοστό ο κ. Βασιλείου δεν ξεπέρασε το όριο του 50% κατά την δεύτερη Κυριακή κάτι που πέτυχε με το οριακό 50,31% ο Γλαύκος Κληρίδης ο οποίος μετά τρείς εκλογικές αναμετρήσεις εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Προεδρικές 1998

Ο Γλαύκος Κληρίδης έθεσε και πάλι εαυτόν ενώπιον των πολιτών ζητώντας επανεκλογή στις Προεδρικές του 1988. Από τους επτά υποψήφιους στην δεύτερη Κυριακή πέρασαν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Γιώργος Ιακώβου. Ο Γλαύκος Κληρίδης κατέστη ο τρίτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και το Σπύρο Κυπριανού που εκλεγόταν στο Προεδρικό αξίωμα πέραν της μιας θητείας με ποσοστό 50,82%. .

Προεδρικές 2003

Δώδεκα χρόνια μετά τις Προεδρικές Εκλογές δυο γύρων και μέσα σε κλίμα πόλωσης ένεκα του σχεδίου Ανάν, ο Τάσσος Παπαδόπουλος ηγέτης του ΔΗΚΟ εκλέγεται στον Προεδρικό θώκο από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 51,51%, έχοντας μια ισχυρή πολιτική στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Προεδρικές 2008

Πέντε χρόνια αργότερα ο Τάσσος Παπαδόπουλος επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να γίνει ο τέταρτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με δυο προεδρικές θητείες. Στις Προεδρικές Εκλογές του 2008 στο δεύτερο γύρο πέρασαν ο Ιωάννης Κασουλίδης και ο Δημήτρης Χριστόφιας με τον υποψήφιο γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ να εκλέγεται Πρόεδρος με ποσοστό 53,36%.

Προεδρικές 2013

Στις προηγούμενες Προεδρικές Εκλογές κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες στην οικονομία, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε στο δεύτερο γύρο. Ανάμεσα στο Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά οι ψηφοφόροι με ποσοστό 57.48% εξέλεγαν τον κ. Αναστασιάδη. Πέντε χρόνια μετά το σκηνικό επαναλαμβάνεται με τον υποψήφιο της αριστεράς να επιδιώκει να πάρει την ρεβάνς, όπως ο Γλαύκος Κληρίδης σε τρείς αναμετρήσεις, και το Νίκο Αναστασιάδη να επιδιώκει να καταστεί ο τέταρτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με δυο θητείες.

Πηγή: Η Καθημερινή

Του Απόστολου Τομαρά 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση