ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι ΗΠΑ ζητούν να μοιραστεί ακριβοδίκαια το φυσικό αέριο του νησιού

«Συνθήκες που θα διευκολύνουν την ειρηνική οικονομική ανάπτυξη»

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην ΑΟΖ της, δήλωσε ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κόεν, απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις που του υπέβαλε ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Θα αποθαρρύνω κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις. Είναι σημαντικό οι χώρες της περιοχής να συνεχίσουν να δημιουργούν τις συνθήκες που θα διευκολύνουν την ειρηνική οικονομική ανάπτυξη, και θα επιτρέψουν σε εταιρείες να λειτουργούν σε ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον. Εάν επικυρωθεί ο διορισμός μου θα καλέσω το Συμβούλιο Ασφαλείας να στείλει το ίδιο μήνυμα», είπε ο κ. Κόεν, ο οποίος αναμένει την επικύρωση του διορισμού του στη θέση του αναπληρωτή Μονίμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Για το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Κόεν είπε πως «θα προτρέψει το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεχίσει να αξιολογεί όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις υπό το πρίσμα των αμερικανικών αρχών για τη διατήρηση της ειρήνης».

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου και την Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Κόεν είπε πως η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη αμερικανική Κυβέρνηση. «Αν επικυρωθεί ο διορισμός μου θα ήμουν πρόθυμος να κάνω βήματα για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα συνεχίσω να υποστηρίζω τη δέσμευση υψηλού επιπέδου των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διαδικασία διευθέτησης και για το ευρύ φάσμα άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και για τις δύο χώρες», επεσήμανε.

Ο διορισμός του κ. Κόεν στη θέση του αναπληρωτή Μονίμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, με βαθμό πρέσβη, παραπέμφθηκε δια βοής από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, στην Ολομέλεια της Γερουσίας για τελική επικύρωση. Ο διορισμός του Τζόναθαν Κόεν, διπλωμάτη καριέρας με μεγάλη εμπειρία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή αναμένεται να εγκριθεί χωρίς καμία δυσκολία.

Πέραν των ερωτήσεων που απάντησε στη διάρκεια της ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, στις 9 Μαΐου, ο Τζόναθαν Κόεν, απάντησε και γραπτώς σε ερωτήσεις που του υπέβαλε ο κ. Μενέντεζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση