ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι εξελίξεις στον Συνεργατισμό σε πρώτο πλάνο

Λήγει η προθεσμία αιτήσεων από επενδυτές

Οι τελευταίες εξελίξεις στον Συνεργατισμό θα συζητηθούν, το πρωί, σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Η συζήτηση, η οποία θα αρχίσει στις 9.30 το πρωί, συμπίπτει με την ολοκλήρωση σήμερα στις 1200 της πρώτης φάσης της διαδικασίας για την προσέλκυση επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, η οποία ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου με το άνοιγμα εικονικού δωματίου δεδομένων (Data room), το οποίο περιλαμβάνει γύρω στις 65.000 σελίδες με οικονομικά στοιχεία και πληροφορίες για την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Με τη διαδικασία, την οποία τρέχει η Citygroup global markets, προσφέρεται η επιλογή της αγοράς του συνόλου της τράπεζας, είτε μέρος ή το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων. Μετά την περίοδο αυτή οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έχουν το χρόνο για να καταχωρίσουν δεσμευτικές προσφορές.

Η συνεδρία, η οποία γίνεται έπειτα από πρόταση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, αποτελεί συνέχεια της κεκλεισμένων των θυρών συζήτησης που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, με αφορμή την απόφαση της ΣΚΤ να ξεκινήσει τη διαδικασία προσέλκυσης επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Στην συνεδρία είχαν παρουσιαστεί από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη τα πορίσματα του διαχειριστικού ελέγχου και ελέγχου συμμόρφωσης που διενήργησε η Ελεγκτική Υπηρεσία στη ΣΚΤ για την περίοδο 1.7.2015 μέχρι 31.12.2016.

Ο έλεγχος περιλάμβανε και το θέμα της συνεργασίας της ΣΚΤ με την ισπανική εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και ακινήτων Altamira.

Στη συνεδρία δεν είχε μπορέσει να παρουσιαστεί ο Υπουργός Οικονομικών, λόγω άλλων ειλημμένων υποχρεώσεων. Καλεσμένη στη συνεδρία ήταν και η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία ενημέρωσε την Επιτροπή, μέσω επιστολής της ότι δεν θα παραστεί.

Πέραν από τον Υπουργό Οικονομικών, στη σημερινή κοινή συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, ο Γενικός Ελεγκτής, ο προϊστάμενος της Μονάδας για τη Διαχείριση της συμμετοχής της Κυβέρνησης στο Συνεργατισμό, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ο Γενικός Διευθυντής και η Διευθυντική Ομάδα της ΣΚΤ, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπείας της Τράπεζας και ο τέως Πρόεδρος της Επιτροπείας του Συνεργατισμού.

Στη συνεδρία κλήθηκαν επίσης να παραστούν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και ΕΤΥΚ και των αγροτικών οργανώσεων ΠΕΚ, ΕΚΑ, Νέα Αγροτική Κίνηση, Παναγροτικός Σύνδεσμος και Ευρωαγροτικός.

Λήγει σήμερα η προθεσμία 

Στις 14.00 σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για εκδήλωση ενδιαφέροντος από δυνητικούς επενδυτές.

Τόσο στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, όσο και στο ΥΠΟΙΚ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική κατάληξη.

Υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Συνεργατισμό περιορίστηκε να δηλώσει χθες ο ΥΠΟΙΚ, Χάρης Γεωργιάδης, αποφεύγοντας ωστόσο να επεκταθεί. Τόνισε ότι είναι ορθότερο να αναμένουμε την ολοκλήρωση και της σημερινής ημέρας, οπότε θα υπάρχει πλήρης εικόνα.

Ζωηρό ενδιαφέρον υπάρχει για το υγιές κομμάτι του Συνεργατισμού, το οποίο αφορά κυρίως στα εξυπηρετούμενα δάνεια και τις καταθέσεις.

Ενδιαφέρον, όμως, φαίνεται να προκύπτει και από ένα, τουλάχιστον, επενδυτικό ταμείο, για μέρος του κακού δανειακού χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού, κομμάτι των μη εξυπηρετούμενων του δανείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X