ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί»

«Δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ η ένωση Ελλάδα - Κύπρου»

«Οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί», υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ερντογάν σημειώνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει σοβαρό πρόβλημα με την κατανομή της εξουσίας σε ένα πιθανό συνεταιρικό κράτος. «Αυτοί εξακολουθούν να βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί. Εξάλλου ο λόγος της κατάρρευσης της Δημοκρατίας του 1960 σε μόλις τρία χρόνια ήταν αυτός. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα πως αυτό το όνειρο των Ελληνοκυπρίων δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν ποτέ σε καθεστώς ``μειονότητας`` στο νησί στο οποίο είναι συνιδιοκτήτες, όπως επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι. Όσο δεν υπάρχει αλλαγή προς μια νοοτροπία που να έχει βάση την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, οι διαπραγματεύσεις για επίλυση είναι καταδικασμένες να παραμείνουν αναποτελεσματικές», καταλήγει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν σημειώνει ότι η Τουρκία σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης, τονίζοντας όμως ότι η Άγκυρα εντοπίζει δυσκολίες, προβλήματα και λανθασμένες εφαρμογές στον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα χειρίζεται καταστάσεις που αφορούν τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι η βασική συμφωνία η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες. Η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται την Λωζάνη, όπως και όλες τις άλλες συμφωνίες και υποχρεώσεις της. Ξεκινώντας δε από τις μειονότητες έως σήμερα έχει εφαρμόσει την Συνθήκη με ευαισθησία. Από την άλλη πλευρά κατά διαστήματα τυγχάνει να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε άλλα ζητήματα. Τα θέματα τα οποία έχουμε εκφράσει μέχρι σήμερα όσον αφορά τη Λωζάνη πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των ζητημάτων αυτών. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των σημερινών συνθηκών, προβλημάτων και των μεθόδων λύσεων με αυτά που υπήρχαν πριν από 94 χρόνια», αναφέρει.

Τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζει ότι υπάρχουν αρκετά ανοιχτά θέματα στο Αιγαίο και σημειώνει ότι αυτά μπορούν να λυθούν μόνο μέσω του διαλόγου των δύο χωρών. «Εκ φύσεως τα θέματα αυτά τα συζητάμε με τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Τσίπρα. Δίνουμε σημασία έτσι ώστε να γίνουν βήματα για την παρεμπόδιση κάποιων ενεργειών προκλητικού χαρακτήρα. Ως εκ τούτου τέτοια βήματα και ο θετικός λόγος θα συμβάλουν τόσο στο να ηρεμήσει η ατμόσφαιρα όσο και στο να διατηρηθούν ανοικτοί οι υφιστάμενοι δίαυλοι διαλόγου», καταλήγει ο Ερντογάν.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X