ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Τουρκία επιδίδεται σε «κυνήγι μαγισσών»

Ο Άντρος Καυκαλιάς κατήγγειλε τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ στον ΟΑΣΕ

Ο Βουλευτής Άντρος Καυκαλιάς κατήγγειλε την τουρκική προκλητικότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρεμποδίζοντας τη συνέχιση των γεωτρητικών δραστηριοτήτων της ιταλικής εταιρίας ΕΝΙ εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σε παρεμβάσεις του, στη 17η Χειμερινή Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΑΣΕ.

Ο κ. Καυκαλιάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, που αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά ενεργειακά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της, να επιδείξει συνέπεια και αποφασιστικότητα σε σχέση και με την Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, με θέμα τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στους τομείς του ελέγχου των όπλων, του αφοπλισμού και της μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής στην περιοχή του ΟΑΣΕ, ο κ. Καυκαλιάς επεσήμανε ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων έχουν ως προορισμό την περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής.

Στηλίτευσε τη χαώδη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη Συρία και αναφερόμενος στην Κύπρο, υπενθύμισε ότι το τμήμα του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκεται υπό παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή αποτελεί, κατ’ αναλογία, μια από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές του κόσμου.

Ο κ. Καυκαλιάς τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ε/κ πλευρά για επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και την ίδια στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει τις πολεμικές απειλές και τις κατάφωρες παραβιάσεις από την Τουρκία των κυριαρχικών ενεργειακών δικαιωμάτων της.

Ο κ. Καυκαλιάς τόνισε ότι η ενεργειακή στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας ευθυγραμμίζεται πλήρως με το διεθνές δίκαιο, ειδικότερα το δίκαιο της θάλασσας και ότι η Κύπρος παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο στόχο της μετατροπής της ενέργειας σε καταλύτη για επικράτηση συνθηκών ειρήνης και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους και για ολόκληρη την περιοχή.

Για μία ακόμα φορά, καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να απέχει από ενέργειες που υπονομεύουν σοβαρά τις καλές σχέσεις γειτονίας και κλιμακώνουν περαιτέρω την ένταση στην περιοχή, ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς.

Ο Κύπριος Βουλευτής επεσήμανε ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να διαφυλαχθεί ενάντια στον νόμο της ζούγκλας, να ισχύουν οι ίδιες αρχές και να αποφεύγονται τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά, όποιος κι αν είναι ο παραβάτης αυτών των αρχών.

«Στις τουρκικές αιτιάσεις θα απαντούμε σταθερά ότι δεν μπορεί οι αρχές του διεθνούς δικαίου να επιδέχονται ολοένα και πιο ελαστικών ερμηνειών για να βολέψουν τους επεκτατικούς στόχους της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου», τόνισε ο κ. Καυκαλιάς.

Σε παρέμβαση στο επίπεδο της Ολομέλειας για το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο κ. Καυκαλιάς επεσήμανε ότι, στην απουσία παγκόσμια συμφωνημένου ορισμού για την τρομοκρατία, γίνεται κατάχρηση του όρου από όσους ευνοούνται από τη διεθνή ανεκτικότητα και τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, όπως στην περίπτωση της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

Αναφερόμενος στην επικρατούσα κατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Καυκαλιάς μίλησε για «κυνήγι μαγισσών», στο οποίο επιδίδεται η Τουρκία στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, κατ’ επέκταση της επικρατούσας κατάστασης στη χώρα αυτή μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

Ως ισχυρό παράδειγμα, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε τις πρόσφατες επιθέσεις από εποίκους και οπαδούς του Τούρκου Προέδρου, μετά από παρότρυνση του κ. Ερντογάν, εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα» και του αρχισυντάκτη της Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος παραλλήλισε την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Σημείωσε δε ιδιαίτερα την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης Harlem Désir, καταδικάζοντας το συμβάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X