ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Οζερσάϊ πήγε στην Ιταλία για συνομιλίες με την ΕΝΙ

Τι συζητήθηκε στην συνάντηση για την Κυπριακή ΑΟΖ

Νεότερη ενημέρωση

Ο «υπουργός Εξωτερικών» Κουντρέτ Όζερσαϊ, μιλώντας στην «Κ» το βράδυ της Τετάρτης επιβεβαιώνει ότι πραγματοποίησε επαφές με διεθνείς παράγοντες για το ζήτημα της ΑΟΖ, ωστόσο αποφεύγει με επιμονή να κατονομάσει εταιρία και χώρα. Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα καμία ονομασία.

Μασά τα λόγια της η ΕΝΙ για συνάντηση με Οζερσάι

Με τον αντιπρόεδρο της ΕΝΙ Lapo Pistelli και όχι με τον Πρόεδρο της Claudio Descalzi, συναντήθηκε ο Κουντρέτ Οζερσάι, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ντογάν».

Σύμφωνα με νεώτερη ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από την Κωνσταντινούπολη, που επικαλείται το τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ο Κουντρέτ Οζερσάι είχε μυστικές επαφές με τον Lapo Pistelli στην Ιταλία και φέρεται να πήρε διαβεβαιώσεις από την ΕΝΙ ότι 'δεν θα γίνει βήμα αν δεν υπάρξει διπλωματική λύση στο νησί" και πως η ιταλική εταιρεία "θέλει να επιλέξει τον δρόμο του συμβιβασμού".

Παράλληλα διπλωματικές πηγές από την Ιταλία με τις οποίες μίλησε απόψε η «Κ», αναφέρουν ότι, στελέχη της ΕΝΙ, δηλώνουν άγνοια για πιθανές συναντήσεις του Οζερσάι στην Ιταλία με τον CEO της ΕΝΙ Claudio Descalzi, για τα θέματα της κυπριακής ΑΟΖ. Ενδεχομένως και σύμφωνα με εκτιμήσεις τις «Κ» η εταιρεία, να επιχειρεί διαχείριση κρίσης, με τις διαβεβαιώσεις που δίνει σε διπλωματικές πηγές. Είναι δε κοινή πρακτική των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, οι πλευρές να είναι δεσμευμένες σε διάψευση από τυχόν διαρροή.

Το βράδυ της Τρίτης η τ/κ εφημερίδα Γιενί Ντουζέν μετέδωσε την πληροφορία ότι τελικά στην Ρώμη ο κ. Όζερσαϊ συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της ΕΝΙ Lapo Pistelli, ο οποίος είναι και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και όχι τον CEO της εταιρίας Claudio Descalzi.

Άγνοια φέρεται να δηλώνει η ΕΝΙ για συνάντηση με Οζερσάι

Διπλωματικές πηγές από την Ιταλία με τις οποίες μίλησε η «Κ», αναφέρουν ότι, στελέχη της ΕΝΙ, δηλώνουν άγνοια για πιθανές συναντήσεις του Οζερσάι στην Ιταλία, για τα θέματα της κυπριακής ΑΟΖ.

Ενδεχομένως και σύμφωνα με εκτιμήσεις τις «Κ» η εταιρεία, να επιχειρεί διαχείριση κρίσης, με τις διαβεβαιώσεις που δίνει σε διπλωματικές πηγές.

Είναι δε κοινή πρακτική των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, οι πλευρές να είναι δεσμευμένες σε διάψευση από τυχόν διαρροή.
Σύμφωνα με πηγές της «Κ», αναμένονται δηλώσεις του Κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με το θέμα

Στη Ρώμη πήγε ο Οζερσάϊ για συνομιλίες με την ΕΝΙ

Ο «υπουργός Εξωτερικών» Κουντρέτ Όζερσαϊ μετέβη στη Ρώμη και συναντήθηκε με τον CEO της ΕΝΙ Claudio Descalzi, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος και εκπρόσωποι της ιταλικής εταιρίας.

Η αναχώρηση του κ. Όζερσαϊ για την Ιταλία δια μέσου της Τουρκίας κρατήθηκε μυστική από την τ/κ πλευρά και την Τουρκία. Η τουρκική πλευρά αφήνει να εννοηθεί ότι η επίσκεψη του κ. Όζερσαϊ στη Ρώμη ήρθε ύστερα από αίτημα της ιταλικής πλευράς. Η Άγκυρα κατεύθυνε την ιταλική πλευρά στην τ/κ ηγεσία. Στην συνέχεια, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας επικοινώνησε με το «Υπουργείο Εξωτερικών». Έτσι, ο κ. Όζερσαϊ έλαβε πρόσκληση για να επισκεφθεί την Ρώμη. Στην συνέχεια, ξεκίνησαν μυστικές διεργασίες και προετοιμασίες για το ταξίδι. Την επίσκεψη γνώριζαν μονάχα ο Μουσταφά Ακιντζί και ο Τουφάν Έρχιουρμαν.

Σύμφωνα με τον Πρακτορείο Ντογάν ο κ. Όζερσαϊ πέταξε για Ρώμη με την πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών στις 04.25 και επέστρεψε στο νησί την Τρίτη.

Το περιεχόμενο της συνάντησης

Τι συζήτησε ο κ. Όζερσαϊ με τον κ. Descalzi και τους Ιταλούς αξιωματούχους; Σύμφωνα με το τουρκικό Πρακτορείο στην κρίσιμη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Το τουρκικό Πρακτορείο προβάλλει τον εξής ισχυρισμό: «Δόθηκε εγγύηση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί βήμα προτού βρεθεί μια διπλωματική λύση στο νησί». Σύμφωνα με το τουρκικό Πρακτορείο η ΕΝΙ δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε μέρος της κρίσης και επιθυμεί να τραβήξει τον δρόμο του συμβιβασμό. Επίσης, η ιταλική πλευρά πρότεινε στην ε/κ πλευρά τη διπλωματία για την διευθέτηση της κρίσης.

Για το περιεχόμενο των συζητήσεων στην Ρώμη πληροφορήθηκε και ο κ. Ακιντζί, ο οποίος στις πρώτες επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς συμπεραίνει ότι η αποφασιστική στάση της Τουρκίας στο ζήτημα του φυσικού αερίου φέρνει πολιτικά κέρδη στην τ/κ πλευρά.

Συμβιβαστική λύση για να τερματιστεί η άσκηση

Το πρακτορείο Ντογάν προβάλλει και άλλους ισχυρισμούς σχετικά με τη μυστική επίσκεψη του κ. Όζερσαϊ στην Ιταλία. Το πρακτορείο στηρίζοντας τους ισχυρισμούς του σε «υψηλόβαθμο αξιωματούχο» (δεν διευκρινίζεται το αν είναι Τ/κ ή Τούρκος) τονίζει: «Η σύσκεψη με την ΕΝΙ δεν πρέπει να εκληφθεί ως μια (συνάντηση) με μια εταιρία. Από αυτό το σημείο και μετά, άλλες εταιρίες, διεθνείς παράγοντες θα είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν την συγκατάθεση της ΤΔΒΚ και της τ/κ πλευράς. Η στάση της Τουρκίας άνοιξε τον δρόμο για αυτήν την εξέλιξη. Σε περίπτωση που οι ε/κ επιλέξουν τον δρόμο του συμβιβασμού, θα τερματιστεί η στρατιωτική άσκηση που ανακοίνωσε η Τουρκία. Η ΕΝΙ και οι υπόλοιπες εταιρίες πλέον γνωρίζουν το εξής: Το φυσικό αέριο είναι κοινός πλούτος των ε/κ και των τ/κ. Δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εξόρυξη δίχως την συγκατάθεση των Τούρκων, στο μέλλον θα υποχρεωθούν να καταθέσουν σημαντικές αποζημιώσεις».

Δεν γνώριζε η Λευκωσία

Οι πληροφορίες από τουρκικής πλευράς περί συνάντησης του λεγόμενου «υπουργού Εξωτερικών» των κατεχομένων με την ιταλική ΕΝΙ φαίνεται να έχουν θορυβήσει τη Λευκωσία η οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται να μην γνώριζε για τη συνάντηση και τα όσα φέρεται να διημείφθησαν σε αυτή. Ανώνυμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι το όλο θέμα διερευνάται. (Α.Τ.)

Πηγή: Η Καθημερινή 

Του Νίκου Στέλγια 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X