ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Μπουρτζιού απαντά για τους αγνοούμενους της Άσσιας

Kανένα εμπόδιο δεν υπάρχει για να γίνει ανασκαφή

Kανένα εμπόδιο δεν υπάρχει για να γίνει ανασκαφή σε χώρο έξω από την Άσσια όπου πιστεύεται ότι υπάρχει ομαδικός τάφος (Ε/κ), αναφέρει σε γραπτή του δήλωση σήμερα ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, κάνοντας λόγο για ανάγκη καταθέσεων μαρτυριών προς εξακρίβωση του σημείου ώστε να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα των ανασκαφών καθώς πρόκειται για μεγάλη περιοχή 40 εκταρίων.

Ο κ. Μπουρτζιού σχολίαζε σχετική αναφορά στο άρθρο του Διευθυντή της Καθημερινής, Ανδρέα Παράσχου την περασμένη Κυριακή ότι περιμένει εδώ και αρκετό καιρό την απάντηση του κ. Ακιντζί για το άνοιγμα του τάφου της Άσσιας. «Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να βρεθούν οι μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Παράσχου, που ισχυρίζονται ότι στην περιοχή αυτή υπάρχουν τάφοι και να δώσουν μαρτυρίες βοηθώντας στο θέμα αυτό την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους», αναφέρει ο Μπαρίς Μουρτζιού.

Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη ανέφερε ότι ο κ. Ακιντζί θεωρεί το θέμα των αγνοουμένων ανθρωπιστικό και ηθικό και είτε πρόκειται για Τ/κ είτε για Ε/κ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις για τον εντοπισμό όλων των αγνοουμένων και την παράδοση των οστών στους συγγενείς τους.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, το Μάιο του 2015, ο κ. Ακιντζί – συνέχισε ο κ. Μπουρτζιού – στηρίζει υλικά και ηθικά το έργο της ΔΕΑ και προσπαθεί έμπρακτα για την επιτάχυνση των εργασιών της, υπενθυμίζοντας την κοινή έκκληση των δύο ηγετών μετά την πρώτη τους συνάντηση στις 8 Μαϊου 2015 προς όσους έχουν πληροφορίες για το θέμα των αγνοουμένων να τις δώσουν στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους.

Με πρωτοβουλία του Τ/κ ηγέτη, πρόσθεσε ο Μπαρίς Μπουρτζιού, καταρτίστηκε πρόγραμμα ανασκαφών σε 30 μέρη που βρίσκονται εντός στρατιωτικών περιοχών στα κατεχόμενα και πιστεύεται ότι υπάρχουν οστά αγνοουμένων και οι εκσκαφές άρχισαν ενώ το «προεδρικό» παρείχε οικονομική στήριξη για τις επιπλέον ανάγκες της ΔΕΑ που αφορούσαν την διερεύνηση αρχείων εντός και εκτός Κύπρου.

"Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να βρεθούν οι μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Παράσχου για να δώσουν μαρτυρίες"

Όσον αφορά το θέμα του τάφου στην Άσσια και τις πληροφορίες ότι μετακινήθηκε σε άλλη περιοχή, με πρωτοβουλία του κ. Ακιντζί και με την απαραίτητη διαβούλευση με τις στρατιωτικές αρχές, αναφέρει ο κ. Μπουρτζιού, κατάφερε να δοθεί προτεραιότητα σε αυτή την περιοχή όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν οστά Ε/κ.

Ν.Νέστορος: Τέλος Σεπτέμβρη οι ανασκαφές στην Άσσια

«Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να βρεθούν οι μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Παράσχου για να δώσουν μαρτυρίες
Σε δηλώσεις του σήμερα πάντως ο Νέστορας Νέστορος, μέλος της διερευνητικής επιτροπής για τους αγνοούμενους, δηλώσε στο ΚΥΠΕ ότι προς το τέλος του ερχόμενου μήνα, Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η ανασκαφή στο δυτικό μέρος του περιφραγμένου χώρου έξω από την Άσσια όπου υπάρχουν πληροφορίες για μετακίνηση των λειψάνων Ελληνοκυπρίων από τους δυο ομαδικούς τάφους στο Ορνίθι,

Ανέφερε ότι θα ήταν πιο υποβοηθητικός για τη διερεύνηση της μαρτυρίας που κατέχει η ΔΕΑ ο εντοπισμός αεροφωτογραφιών ή δορυφορικών εικόνων από διάφορες χρονικές περιόδους, και ιδιαίτερα από τις δεκαετίες ‘80-’90, της εν λόγω περιοχής, ώστε να αξιολογηθούν και να συγκριθούν με τις προηγούμενες χρονολογικές περιόδους για να διαφανεί κατά πόσο υπήρξαν παρεμβάσεις στην υπό διερεύνηση περιοχή.

Υποβοηθητικές, πρόσθεσε, για τον εντοπισμό του πιθανού σημείου ταφής, θα ήταν και τυχόν επιπλέον μαρτυρίες. Τις επόμενες ημέρες, συνέχισε ο κ. Νέστορος, θα γίνει οπτικός έλεγχος της περιοχής για σκοπούς καλύτερης διαχείρισης της ανασκαφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση