ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νέα σελίδα στην Κύπρο και διαπραγματεύσεις «κρατών» ζητά ο Ερτουγρούλογλου

"Τα ΗΕ είναι υποχρεωμένα να ανοίξουν μια νέα σελίδα στην Κύπρο"

Τα ΗΕ είναι υποχρεωμένα να ανοίξουν μια νέα σελίδα στην Κύπρο, δήλωσε ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υπερασπιζόμενος την άποψη ότι στο Κραν Μοντανά δεν κατέρρευσε μόνο η Διάσκεψη, αλλά η διαδικασία διαπραγματεύσεων 50 χρόνων.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα με βάση ανακοίνωση του «υπουργείου εξωτερικών», ο κ. Ερτουγρούλογλου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο «Voice of America» είπε ότι δεν είναι σωστό να επιμένεις στη συνέχιση μιας διαδικασίας που κατέληξε με αποτυχία και δεν τίθεται θέμα αναβίωσης της παλιάς διαδικασίας.

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν μπορούν να συνεχίσουν κάτω από τους παλιούς όρους, πρόσθεσε ο «υπεξ» λέγοντας ότι η διαδικασία που κατέρρευσε και τέλειωσε στο Κραν Μοντανά είναι ένας κατ’ όνομα μόνο διακοινοτικός διάλογος, αφού στο τραπέζι δεν κάθονταν δύο πλευρές αλλά ένας κράτος (η Κυπριακή Δημοκρατία) και μια κοινότητα (η Τ/κ).

Ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι έγινε πλέον αντιληπτό πως είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία και εάν υπάρξει νέα διαδικασία θα πρέπει να είναι στη βάση της ισότητας. «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι οι Τ/κ θα γίνουν μειονότητα των Ε/κ. Είμαστε υπέρ μιας λύσης που θα βασίζεται απόλυτα στην ισότητα. Σε αυτό επιμέναμε ωστόσο η διαδικασία στο Κραν Μοντανά κατέρρευσε, τέλειωσε. Η ομοσπονδιακή φόρμουλα τέλειωσε με την κατάρρευση στο Κραν Μοντανά. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ίδια διαδικασία».

Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, θέλει να συνεχισθεί η διαδικασία με τον ίδιο τρόπο από εκεί που έμεινε και να παραμείνουν οι Τ/κ απομονωμένοι, κάνοντας λόγο για παιχνίδι των Ε/κ όταν δηλώνουν έτοιμοι να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις, στο οποίο παιχνίδι δεν θα εισέλθουν οι Τ/κ.

Μίλησε για 4-5 επιλογές που έχουν οι Τ/κ ενώπιόν τους και για διαπραγματεύσεις όχι μεταξύ κοινοτήτων αλλά κρατών. «Έκλεψαν 50 χρόνια από τον τ/κ λαό, δεν μπορούν να του κλέψουν άλλα 50 χρόνια. Μια νέα διαδικασία μπορεί να γίνει στη βάση κράτους με κράτος», είπε.

Η απόφαση της τ/κ πλευράς, συνέχισε, για τη νέα διαδικασία θα καθοριστεί μετά τις συνομιλίες με την «μητέρα πατρίδα Τουρκία, γιατί μια διαδικασία μπορεί να επιτύχει με τη στήριξη της Τουρκίας».

Για τα ενεργειακά αποθέματα στη Μεσόγειο, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι η ε/κ πλευρά σε αυτό το θέμα δεν μπορεί να ενεργεί μονόπλευρα και η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει εκτός, λέγοντας ότι τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των Τ/κ στην Κύπρο δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Το κύριο πρόβλημα στην Κύπρο, συμπλήρωσε, είναι η αποδοχή και επιβράβευση των Ε/κ από τη διεθνή κοινότητα ενώ είναι αυτοί που έχουν καταλύσει τον συνεταιρισμό.

Ο λόγος που η διαδικασία των συνομιλιών τέλειωσε, ανέφερε ο «υπεξ» είναι η επιμονή της ε/κ πλευράς σε μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις λέγοντας ότι η μόνη ασφάλεια των Τ/κ είναι η Τουρκία και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. «Οι Ε/κ θέλουν να κάνουν το νησί ελληνικό και γι’ αυτό δεν θέλουν στρατό. Αυτός ήταν και ο λόγος που η διαδικασία 50 χρόνων κατέρρευσε. Με αυτό το επιχείρημα δεν είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο. Εμείς δεν γίναμε και δεν θα γίνουμε μειονότητα».

Κατά τον Ερτουγρούλογλου δεν τίθεται θέμα να συνεχίσει η διαδικασία μετά τις προεδρικές εκλογές αφού η ε/κ πλευρά «ενεργεί με βάση τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, όποτε όποιος και αν βγει η πολιτική τους δεν αλλάζει».

Δεν πρόκειται οι Τ/κ να εγκαταλείψουν τα ηγεμονικά και εγγυητικά δικαιώματά τους, σύμφωνα με τον «υπουργό εξωτερικών» λέγοντας ότι «μια διαδικασία που δεν θα είναι ισότιμη, δεν θα είναι και επιτυχημένη, αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Γι’ αυτό εάν υπάρξει νέα διαδικασία, πρέπει να είναι στη βάση της ισότητας, κράτους με κράτος».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X