ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μήνυμα Ακιντζί για τις Βρετανικές βάσεις

«Το καθεστώς των Τ/κ στις Βάσεις δεν θα καθοριστεί δίχως την συγκατάθεση της τ/κ πλευράς»

Του Νίκου Στέλγια

Με ένα ανακοινωθέν, που φέρει την υπογραφή του Εκπροσώπου Τύπου της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, Μπαρίς Μπουρτζού, η τουρκοκυπριακή ηγεσία ζητά να λάβει μέρος στην συζήτηση σχετικά με το καθεστώς Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στις Βρετανικές Βάσεις μετά το τέλος του Brexit.

Το ανακοινωθέν έχει ως σημείο αναφοράς την πρόσφατη σχετική δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη. Στην συνέχεια, πραγματοποιεί αναφορά στο 3ο Πρωτόκολλο της Συνθήκης Ένταξης στην Ε.Ε. του 2003 καθώς και στα όσα συμφωνήθηκαν στις 19 Φεβρουαρίου 1959 και στις ιδρυτικές συνθήκες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με βάση αυτών των συνθηκών, κάθε είδους αλλαγή που αφορά τις Βρετανικές βάσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την συγκατάθεση της τ/κ πλευράς. Με άλλα λόγια, με βάση το διεθνές δίκαιο, το μελλοντικό καθεστώς των τ/κ στις Βρετανικές Βάσεις δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί δίχως την συγκατάθεση της τ/κ πλευράς.

Σχετικά με την όλη υπόθεση, στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, ο Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε με μια αντιπροσωπεία των τ/κ εργαζομένων των βάσεων.

Η τ/κ πλευρά εκφράζει την ετοιμότητα της για την διευθέτηση του όλου ζητήματος με τις βρετανικές αρχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X