ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

MED7 - Τι αναφέρεται στην Διακήρυξη της Λευκωσίας

Ικανοποίηση Αναστασιάδη και οι δηλώσεις

Απόλυτη ικανοποίηση διότι η Διακήρυξη της Λευκωσίας που εκδόθηκε μετά την 5η Σύνοδο Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη όπως η Τουρκία, όπως όλοι όσοι εμπλέκονται ή έχουν υποχρεώσεις ή έχουν αναλάβει υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ, εκπληρώσει έναντι της Κύπρου όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με τη Συμφωνία Επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στους αρχηγούς των άλλων έξι χωρών για τη διαχρονική στήριξη και αλληλεγγύη που επιδεικνύουν προς την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημείωσε πως τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό "επαναλαμβάνοντας τη δεδομένη και πλήρη στήριξη μου στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της Ειδικής του Απεσταλμένης για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των υπό διαμόρφωση όρων αναφοράς".

Όπως εξήγησα στους φίλους συναδέλφους σε αυτό που προσβλέπουμε είναι στην επίτευξη μιας λύσης που να είναι λειτουργική, έτσι ώστε να είναι βιώσιμη, πάντα στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε.

Μίας λύσης που θα δημιουργεί ένα λειτουργικό κράτος εντός της Ένωσης, με πλήρη σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, προς όφελος του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, υπογράμμισε.

Είπε, εξάλλου, ότι συμφώνησαν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση από μόνη της αποτελεί εγγύηση ευημερίας και ασφάλειας στην οποία μπορεί να βασίζονται όλοι οι Κύπριοι. Και θέλω να το επαναλάβω, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, πρόσθεσε.

Στη Διακήρυξη της Λευκωσίας αποτυπώνεται ακόμη υποστήριξη σε θέσεις αρχής της Ένωσης αναφορικά με την άμεση ανάγκη η Τουρκία, στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας, να εφαρμόσει όλες τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

"Ως προς την Ενέργεια, έναν εκ των βασικότερων πυλώνων της μεταξύ μας συνεργασίας, είχαμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τη συζήτηση, ειδικότερα υπό τη σκοπιά της ενεργειακής ασφάλειας. Είναι καλά γνωστό ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί σημαντικές συνέργειες στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα η Ανατολική Μεσόγειος να αποτελέσει έναν εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο για την Ένωση", επεσήμανε.

Είπε πως "ενόψει της επικείμενης υπογραφής της σχετικής διακρατικής συμφωνίας, τονίσαμε βεβαίως την αναγκαιότητα για την προώθηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου `EastMed`, και εν καιρώ θα υπογραφούν βεβαίως και οι ανάλογες Συμβάσεις".

Ανέφερε πως "δεν θα μπορούσε να ήταν χρονικά πιο χρήσιμη η σημερινή συνάντηση, δεδομένων των προκλήσεων που η Ένωση αντιμετωπίζει, ενόψει, μεταξύ άλλων, ενός κρίσιμου έτους Ευρωεκλογών, αλλαγών στους Θεσμούς, αλλά και διαπραγμάτευσης του νέου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το πρίσμα και της επικείμενης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια".

Προκλήσεις που απαιτούν συνεχή διακυβερνητική διαβούλευση καθώς και ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία, υπογράμμισε, σημειώνοντας πως απώτερος στόχος "παραμένει η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών μας και η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και προοπτικής για το σύνολο των κρατών της Ένωσης".

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως η παρούσα Σύνοδος θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω συμπόρευση των χωρών μας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επεσήμανε πως έχει ιδιαίτερη σημασία κράτη μέλη με κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και κοινές ή παρόμοιες προκλήσεις, να συνδιαλέγονται σε τακτική και θεσμοθετημένη βάση, με στόχο την αναζήτηση κοινών συνισταμένων, πάντοτε σε συνεργασία και συνεννόηση με όλα τα κράτη μέλη, για μια πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος ανέφερε πως μεταξύ των θεμάτων που σε βάθος έχουν συζητηθεί είναι οι μεταναστευτικές προκλήσεις, η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κλιματική αλλαγή.

Εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της Διακήρυξης της Λευκωσίας και ευχαρίστησε θερμά τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη Σύνοδο για τη δημιουργική συμβολή τους στα θέματα που διεξήλθαν μέσα σε πνεύμα απόλυτης αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μετανάστευσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως "ομόφωνη ήταν η θέση ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια, συνεργασία, ενότητα και κυρίως αλληλεγγύη. Γνωρίζετε καλά ότι τα μεσογειακά κράτη βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, για αυτό και παραμένει προτεραιότητα η δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ανακατανομής δικαιούχων διεθνούς προστασίας, εντός του Κανονισμού του Δουβλίνου", επεσήμανε.

Εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση "διότι η Διακήρυξη της Λευκωσίας αποτυπώνει αντικειμενικά τα εν λόγω προβλήματα, επισημαίνοντας επίσης την ανάγκη όπως η γείτονα χώρα Τουρκία, όπως όλοι όσοι εμπλέκονται ή έχουν υποχρεώσεις ή έχουν αναλάβει υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ, εκπληρώσει έναντι της Κύπρου όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με τη Συμφωνία Επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Είπε πως ως προς την Τραπεζική Ένωση και τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης επανέλαβαν τη βούλησή τους για περαιτέρω εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης "και την ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων που λάβαμε στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο".

"Την ίδια ώρα συμφωνήσαμε ότι η αναδιάρθρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και η ενίσχυση του ρόλου του κρίνεται εξαιρετικά σημαντική. Η Κλιματική Αλλαγή αποτέλεσε ένα εξίσου σημαντικό θέμα συζήτησης, ειδικότερα υπό το φως των αρνητικότατων επιπτώσεων που ήδη αντιμετωπίζει η Μεσόγειος", συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε πως επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τη δέσμευσή τους για μία μακροπρόθεσμη και φιλόδοξη Στρατηγική της Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, στη βάση πάντα της Συμφωνίας των Παρισίων.

Ανέφερε πως κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας στο Προεδρικό θα συνεχίσουν τη συζήτησή τους στα κρίσιμα θέματα που αφορούν το Μέλλον της Ευρώπης, τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, ως επίσης και την προετοιμασία για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνδέσμου Αραβικών Κρατών.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση