ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μαλάς: Η Cyta να παραμείνει εντός του δημοσίου

«Δεν νοείται να ελέγχεται από το Κοινοβούλιο»

Να παραμείνει εντός του δημοσίου, αλλά με θεσμικές αλλαγές και με τριετές πλαίσιο σφαιρικού προϋπολογισμού με τελικό αντί για αρχικό έλεγχο, προτείνει για την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, σημειώνοντας παράλληλα πως η οποιαδήποτε κομματικοποίηση ή πολιτικοποίηση του τρόπου λειτουργίας της ΑΤΗΚ πρέπει να σταματήσει.

Σε δηλώσεις του μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στα κεντρικά γραφεία της ΑΤΗΚ, ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι «είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών, το Διοικητικό Συμβούλιο. Ακούσαμε τις απόψεις τους και βεβαίως εκφράσαμε τις σαφέστατες θέσεις μας».

Πρώτον, είπε, «ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών είναι μια εταιρεία που πρέπει να παραμείνει εντός του δημοσίου». Πρέπει όμως, πρόσθεσε, «η Πολιτεία να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια θεσμικών αλλαγών, έτσι ώστε να γίνει ένας ακόμα πιο ευέλικτος οργανισμός και ένας οργανισμός ο οποίος δεν θα εξαρτάται από επιμέρους πολιτικές αποφάσεις».

Σύμφωνα με τον υποψήφιο Πρόεδρο, δεν νοείται τον 21ο αιώνα «η ΑΤΗΚ να ελέγχεται σε κάθε της κίνηση από το Κοινοβούλιο». Γι αυτό, είπε, «η δική μας πρόταση είναι όπως λειτουργήσει ένα τριετές πλαίσιο σφαιρικού προϋπολογισμού». Δεν πρέπει, πρόσθεσε, «να γνωρίζουν οι ανταγωνιστές τους σχεδιασμούς της, ούτε και οι Βουλευτές έχουν την ικανότητα να κρίνουν τους σχεδιασμούς μιας εταιρείας που λειτουργεί σε ελεύθερο ανταγωνισμό».

Ο κ. Μαλάς συνέχισε λέγοντας ότι «από την άλλη, το ΔΣ πρέπει να διορίζεται μέσα από πολύ διαφανείς διαδικασίες διαγωνισμού προεπιλογής ατόμων που είναι ικανά και μια λίστα από αυτή την επιλογή να παρουσιάζεται στο Υπουργικό Συμβούλιο». Επίσης, σημείωσε, «ο διορισμός Εκτελεστικού Προέδρου και Εκτελεστικών Μελών αν χρειαστεί θα πρέπει και αυτό να είναι στα πλαίσια της νέας μεταρρύθμισης».

«Εμείς θέλουμε να στείλουμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η οποιαδήποτε κομματικοποίηση ή πολιτικοποίηση του τρόπου λειτουργίας της ΑΤΗΚ πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν δεν θεωρεί πως ως δημόσιος οργανισμός η ΑΤΗΚ θα πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο απάντησε ότι «και βεβαίως θα πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο και υπόκειται σε έλεγχο». «Ένας τριετής, σφαιρικός προϋπολογισμός δεν αναιρεί την δυνατότητα ελέγχου», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι γι αυτό που εμείς θεωρούμε ότι ο έλεγχος πρέπει να είναι τελικός και όχι αρχικός».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο αρχικός έλεγχος δημιουργεί προβλήματα δυσλειτουργίας και βεβαίως προβλήματα ανταγωνιστικότητας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X