ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μαλάς: «Δεν θα «καπελώσω» την αντίθετη άποψη»

«Θα επιδιώξω συναίνεση στο Κυπριακό»

Η παράταση του Κυπριακού είναι εξίσου επικίνδυνη με την κατάληξη σε μια συμφωνία η οποία να μην περάσει από το λαό κάτι που θα αποτελέσει την ταφόπλακα του Κυπριακού, δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς σε συνέντευξή του τονίζοντας ότι αν εκλεγεί θα επιζητήσει τη συναίνεση στα εθνικά θέματα και δεν θα «καπελώσει» όλους όσοι έχουν αντίθεση άποψη από τη δική του. Ξεκαθάρισε ότι η επανέναρξη των συνομιλιών πρέπει να γίνει άμεσα, αφού η αλλαγή των δεδομένων σε Τουρκία και κατεχόμενα μπορεί να καταστήσει ανεφάρμοστή τη λύση.

Στον τομέα της οικονομίας έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας φορέα διαχείρισης προβληματικών δανείων και αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας ώστε να μην βασίζεται στο ευκαιριακό κέρδος.

Επέκρινε την Κυβέρνηση για πολιτικοποίηση του τομέα της ενέργειας και έλλειψη σεβασμού προς τους ανεξάρτητους θεσμούς.

Ιδιαίτερες ανησυχίες εξέφρασε σε σχέση με τους σχεδιασμούς για το ΓΕΣΥ, ενώ δεν απέκλεισε μετά τις εκλογές να υπάρξουν νέες πιέσεις ώστε να μην εφαρμοστεί.

Απόσπασμα από την συνέντευξη:

ΕΡ: Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα και την επικράτηση των δυνάμεων που τηρούν μια πιο σκληρή στάση στο Κυπριακό, πώς προτίθεστε να προωθήσετε την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε εντός και εκτός Κύπρου ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχής κατάληξη;

ΑΠ: Έχετε επισημάνει πάρα πολύ σωστά τη διάσταση των εξελίξεων στα κατεχόμενα, τις λεγόμενες εκλογές. Από καθαρά κοινωνικής και πολιτικής άποψης, αυτό που φαίνεται είναι αυτό που προειδοποιώ εδώ και πάρα πολύ καιρό, όχι μόνο τώρα με την προεκλογική εκστρατεία. Τα πράγματα αλλάζουν άρδην στα κατεχόμενα και αν δεν αντιληφθούμε ότι η δημογραφική αλλοίωση που επισυμβαίνει αλλά και η πολιτισμική αλλοίωση θα χειροτερέψουν την κατάσταση, τότε θα έρθει μια μέρα που αυτά που συζητούμε μεταξύ μας οι Ε/κ και δεν βρίσκουμε μια κοινή συνιστώσα θα είναι εντελώς ανεφάρμοστα. Αυτό με ανησυχεί ιδιαίτερα. Επίσης με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός πως δεν αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι μόνο η δημογραφική και πολιτισμική αλλοίωση που απειλούν την υπόθεση της λύσης, αλλά και οι ίδιες οι εξελίξεις στην Τουρκίας. Φανταστείτε σήμερα να είχε επικρατήσει το πραξικόπημα στην Τουρκία ποια θα ήταν τα δεδομένα. Για αυτό θεωρώ ότι είναι επικίνδυνες πολλές προσεγγίσεις που λένε είτε να ξαναρχίσουμε από την αρχή είτε να πάμε σε μια διαδικασία ουσιαστικά πρόταξης και να στείλουμε το Κυπριακό σε βάθος χρόνου, διότι θα έρθουν γεγονότα να μας βρουν που πλέον θα καθιστούν τη λύση του Κυπριακού ανεφάρμοστη.

Δεδομένων αυτών των ανησυχιών, εγώ έχω ξεκαθαρίσει ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει άμεσα. Θα καλέσω βεβαίως τον κ. Ακιντζί να επαναβεβαιώσει και το πλαίσιο και τις αρχές και τη διαδικασία και το αποτέλεσμα και από εκεί και πέρα, αφού γίνει μια καλή προετοιμασία αρχίζοντας από την εσωτερική πτυχή και προετοιμάζοντας τη συζήτηση στην εξωτερική πτυχή, να προχωρήσουμε. Χρειαζόμαστε όμως και συμμαχίες. Μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, χρειάζεται πρωτίστως ένα ισχυρό όπλο και αυτό είναι η αξιοπιστία της, δηλαδή αυτό που λέει να το εννοεί. Διότι αν δεν έχεις μεγάλο γεωστρατηγικό εκτόπισμα το μόνο σου όπλο είναι η αξιοπιστία και είναι αυτό το οποίο πιστεύω ο κ. Αναστασιάδης δεν κατάφερε να πετύχει.

Ποιος είναι ο πιο σημαντικός εταίρος της Κύπρου; Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή η Τουρκία επιδιώκει την αναβάθμιση των σχέσεών της με την Ευρώπη κυρίως όσον αφορά την ΕΕ. Δεν υπάρχει πλέον προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αυτό το τρένο έχει παρκάρει και έχει μείνει. Δοθείσας λοιπόν αυτής της εξέλιξης, οι Ευρωπαίοι πρέπει να πειστούν ότι εμείς πρώτα απ’ όλα πιστεύουμε και θέλουμε λύση του Κυπριακού και να αξιοποιήσουμε την πρόταση Γιούνκερ για την τελωνειακή αναβάθμισης μεταξύ Τουρκίας – Ε.Ε. και αν οι εξελίξεις στη Γερμανία το επιτρέψουν, τότε να θέσουμε και αυτή τη διάσταση, δηλαδή ναι συναινούμε σε αυτό, νοουμένου ότι η Τουρκία θα συμφωνήσει στη λύση του Κυπριακού. Άρα να βάλουμε ξανά πίσω την ευρωπαϊκή διάσταση και πίεση, διότι πλέον δεν υπάρχουν άλλα όπλα εξωγενή.

ΕΡ: Η διαχείριση του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Μέσα στις προτάσεις σας έχετε συγκεκριμένη εισήγηση για μετοχική οντότητα διαχείρισης αυτών των δανείων. Ωστόσο η επιτυχία αυτής της πρότασης μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί έναν ευσεβή πόθο. Έχει μελετηθεί πιο συγκεκριμένα η βιωσιμότητα αυτής της οντότητας;

ΑΠ: Εμείς προτείνουμε μια συγκεκριμένη δομή. Εφόσον όλοι συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει και νοουμένου ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ο μεγάλος ογκόλιθος στην κυπριακή οικονομία πρέπει να βρούμε λύση. Εμείς δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά επιμένουμε ότι πρέπει να γίνει κάτι. Αυτό που εισηγούμαστε είναι αυτή η οντότητα, ναι μεν να έχει συμμετοχή του κράτους, αλλά και να είναι και οι ίδιες οι τράπεζες μέσα για να έχουν και ευθύνη. Διότι σήμερα οι τράπεζες λένε θα πάμε να πακετοποιήσουμε και να πουλήσουμε τα δάνεια του κόσμου, ουσιαστικά να τα ξεφορτωθούμε και να φορτώσουμε την ευθύνη σε κάποιον άλλο. Ναι αλλά που είναι η κοινωνική διάσταση; Φορτώνοντας την ευθύνη σε κάποιον άλλο σημαίνει ότι αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να καθαρίσεις τους ισολογισμούς σου, να αρχίσεις να κάνεις κέρδη, να πάει η μετοχή σου πάνω διότι οι ξένοι κάτοχοι των τραπεζών θέλουν να πουλήσουν, αλλά δεν σε ενδιαφέρει τι θα συμβεί στην πραγματική οικονομία, η αναστάτωση. Διότι αυτοί που θα πάρουν τα δάνεια, θα αρχίσουν να πιέζουν τον κόσμο και θα είναι μια δευτερογενής διαδικασία εκποιήσεων. Για αυτό ένας τέτοιος φορέας ο οποίος να προστατεύσει κυρίως τους δανειολήπτες που έχουν την πρώτη κατοικία ως εξασφάλιση και την πρώτη επαγγελματική στέγη, επιβάλλεται ως κοινωνικό μέτρο. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι ο κ. Αναστασιάδης, που γνωρίζει πάρα πολύ καλά το Υπ. Οικονομικών, όλα τα δεδομένα, έχει μία μόνο πρόταση και λέει να συζητήσουμε και τη δημιουργία φορέα. Δεν θέλουν να ανοίξουν αυτό το θέμα και υπάρχει λόγος, διότι το κούρεμα καταθέσεων, όπως προειδοποιούσα το 2012, έχει επιτείνει, δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα στις τράπεζες και δεν θέλουν να το παραδεχτούν. Βεβαίως θέλουμε και τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να γίνει κάτι τέτοιο και η δημιουργία ενός τέτοιου φορέα διαχείρισης δανείων έπρεπε να γίνει το 2013. Να σας θυμίσω μιλούσαμε τότε για κάτι τέτοιο, κανένας δεν ήθελε να το κάνει τότε και τώρα ο ΔΗΣΥ δεν συναινούσε γιατί δεν ήθελαν κάποιοι να βγει το όνομα τους ότι χρωστούν δάνεια.

ΕΡ: Έχει δοκιμαστεί η συγκεκριμένη λύση στο εξωτερικό;

ΑΠ: Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, βεβαίως. Και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, όπως επίσης σε αυτές τις χώρες τα μνημόνια ήταν όλα διαφορετικά. Αυτό απαντά στη θέση και στην επίκριση κάποιων ότι στην Κύπρο ένα δρόμο είχαμε. Το κούρεμα καταθέσεων, που δεν έγινε πουθενά.

ΕΡ: Μεγάλο ποσοστό ΜΕΔ το έχει αυτή τη στιγμή ο Συνεργατισμός. Σας ανησυχεί το μέλλον του Συνεργατισμού;

ΑΠ: Μας ανησυχεί το μέλλον ολόκληρου του τραπεζικού τομέα και βεβαίως και του Συνεργατισμού. Διότι όταν έχεις ένα τραπεζικό τομέα, ο οποίος όταν παρέλαβε την προεδρία ο κ. Αναστασιάδης είχε €72 δισεκ. μέσα, παραδίδει την προεδρία με γύρω στα €48 δισεκ. καταθέσεις και βεβαίως τα δάνεια είναι εκεί και τα ΜΕΔ πολλαπλασιάζονται. Άρα προφανώς με ανησυχεί, διότι να θυμίσω ότι ο λόγος που βγήκαμε από τις αγορές το 2011 κυρίως ήταν γιατί ο τραπεζικός μας τομέας είχε προβλήματα και έπρεπε να τον στηρίξουμε. Με ανησυχεί επίσης και το μέλλον του Συνεργατισμού ο οποίος έχει πολλά μικρά ΜΕΔ, ενώ άλλες τράπεζες έχουν πολλά μεγάλα. Και επειδή αριθμητικά ο Συνεργατισμός και τα ΜΕΔ στο Συνεργατισμό έχουν επιπτώσεις σε περισσότερα νοικοκυριά κυρίως αυτοί οι δανειολήπτες του Συνεργατισμού θα επωφεληθούν από αυτή τη ρύθμιση, διότι οι 15.000 εξ’ αυτών έχουν την πρώτη κατοικία ως εξασφάλιση.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X