ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στη Μόσχα ο ΠτΔ μετά από πρόσκληση Λαβρόφ

Στο περιθώριο της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις κυριάρχησαν στις σημερινές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο περιθώριο της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμμετείχε στην επίσημη έναρξη, όπου μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας που ακολούθησαν, με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, συζητήθηκε το Κυπριακό, αλλά και οι οικονομικές σχέσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για τη βούληση και καλή θέληση της ε/κ πλευράς να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο των παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα, ενώ αναφέρθηκε και ζητήματα που άπτονται της διαδικασίας στρατηγικής αναθεώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Επίσης, ευχαρίστησε και τις δύο χώρες για τη διαχρονική τους στάση αρχών στο Κυπριακό.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Μόσχα στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, την οποία και αποδέχθηκε ο Πρόεδρος.

Συνάντηση με Σίσι και Κοτζιά

Σε σχέση με τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, διεξήχθη σε θερμό και φιλικό κλίμα. Συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα ενέργειας και το Κυπριακό, ενώ επιβεβαιώθηκε η πραγματοποίηση της επίσκεψης του Αιγυπτίου Προέδρου στη Λευκωσία, δύο μέρες πριν την τριμερή σύνοδο κορυφής Κύπρου – Ελλάδας - Αιγύπτου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε, επίσης, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Μαυρικίου Pravind Kumar Jungnauth.

Με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό και συντονισμός ενόψει των επαφών που οι δυο χώρες πραγματοποιούν με πολλούς ηγέτες στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X