ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρία για Συνεργατισμό

Βέβαιος ο Αβέρωφ ότι θα περάσουν τα νομοσχέδια

Συνέρχεται σήμερα στις 16.00 σε έκτακτη συνεδρία η Ολομέλεια της Βουλής, η οποία με απόφασή της θα εγκρίνει ή θα απορρίψει την παροχή κυβερνητικής εγγύησης στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταφοράς των τραπεζικών εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική.

Περαιτέρω η Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος θα έχει ενώπιον της έξι κυβερνητικά νομοσχέδια και ένα κανονισμό για το θέμα των ΜΕΔ και την τιτλοποίηση δανείων και πέραν των επτά προτάσεων νόμου, εκ των οποίων η μία φαίνεται ότι θα ψηφιστεί ομόφωνα, αφού κατατίθεται από την Επιτροπή Οικονομικών.

Οι προτάσεις νόμου θα κατατεθούν με αίτημα των εισηγητών τους να ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει κατά πόσο και ποιες αποδέχεται να κατατεθούν και να τεθούν ενώπιον της υπό τη μορφή κατεπείγοντος.

Επί των νομοσχεδίων ή και του κανονισμού έχουν κατατεθεί πολλές τροπολογίες, επί των οποίων, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων που διαθέτουν κοινοβουλευτική ομάδα, θα αποφασίσουν σε συνεδρίες που θα προηγηθούν της Σύσκεψης Αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, η οποία ορίστηκε για τις 15.00.

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν τα νομοσχέδια και θα εγκρίνουν τη συμφωνία, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας διαφοροποιήθηκε και ανέφερε ότι θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια με βάση τη συνείδησή του. Η ΕΔΕΚ θα αποφασίσει ανάλογα με τις τροπολογίες που θα περάσουν και η Αλληλεγγύη τείνει προς αποχή. Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αποφάσισε να καταψηφίσει τις εγγυήσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύεται να καλύψει ενδεχόμενες ζημιές από τη συμφωνία με Ελληνική, ενώ για το θέμα του νομοθετικού πλαισίου για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και τις εκποιήσεις έθεσε στόχο την απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων και προωθεί τις δικές του προτάσεις. Στο θέμα του σχεδίου Εστία, η θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι «δεν θα περάσει και δεν θα εγκριθεί από τη Βουλή».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε βέβαιος ότι τα νομοθετήματα και η απόφαση θα «περάσουν» από την Ολομέλεια, προσθέτοντας ότι σημασία έχει να περάσουν και όχι με πόσες ψήφους.

Στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής πρώτο νομοθέτημα είναι το σχέδιο απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων για την έγκριση παροχής κυβερνητικής εγγύησης στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας, βάσει των διατάξεων του άρθρου 22 του περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και περί του Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου

Ακολουθεί ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2018, που με τροποποίηση του βασικού νόμου στοχεύει ώστε στις περιπτώσεις πώλησης δανείων, να καταστεί δυνατή από τον ενυπόθηκο δανειστή η διάσπαση υποθήκης που εξασφαλίζει πολλές συμφωνίες δανείων σε μικρότερες υποθήκες, για να μην μείνουν ανεξασφάλιστα τα δάνεια που δεν θα πωληθούν όταν η εξασφάλιση μεταφερθεί στον αγοραστή του δανείου, και να αναθεωρηθεί το Μέρος VIA του βασικού νόμου, το οποίο αφορά τις εκποιήσεις ενυπόθηκου ακινήτου από τον ενυπόθηκο δανειστή.

Ακολουθεί ο περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018, που τροποποιεί τον βασικό νόμο, ώστε μεταξύ άλλων να διασφαλίζεται ότι όλες οι εξασφαλίσεις μεταβιβάζονται στον αγοραστή χωρίς την καταβολή τελών, ρυθμίζονται τα αποτελέσματα της μεταβίβασης και ειδικότερα η μεταφορά δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, τα ωφελήματα, η σειρά προτεραιότητας, η φύλαξη εγγράφων, καθώς και το δικαίωμα συμψηφισμού.

Τέταρτο νομοθέτημα στην ημερήσια διάταξη είναι ο περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2018, που επιφέρει τροποποίηση και διασαφήνιση των διατάξεων του βασικού νόμου, λόγω του ότι οι χρεώστες, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις που προκύπτουν από δάνεια που έχουν συνάψει, με αποτέλεσμα να περιέρχονται σε κατάσταση αφερεγγυότητας. Περαιτέρω, καθίστανται πιο αποτελεσματικοί οι μηχανισμοί αφερεγγυότητας που καθορίζονται στο βασικό νόμο, μέσω των οποίων υπομοχλεύονται οι χρεώστες από το καθεστώς της αφερεγγυότητας και επανεισάγονται στη δρώσα οικονομία

Το 5ο νομοθέτημα είναι ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2018, και τροποποιεί τον βασικό νόμο, ώστε να ενδυναμωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης χρεών εταιρειών και να ενθαρρυνθεί η ευρύτερη δυνατή χρήση του σχεδίου αυτού τόσο από οφειλέτες όσο και από πιστωτές. Παράλληλα προτείνεται ο τερματισμός οποιασδήποτε προστασίας εταιρείας η οποία παρουσιάζει καθυστέρηση στις πληρωμές της προς οποιοδήποτε πιστωτή, για χρονική περίοδο τριών μηνών, και η οποία λαμβάνει κρατική χορηγία ως συνεισφορά για μερική κάλυψη των χρεών της

Το 6ο νομοθέτημα είναι δευτερογενής νομοθεσία (κανονισμοί) και αφορά τους Συμβούλους Αφερεγγυότητας. Τροποποιεί τους βασικούς κανονισμούς ώστε να αυξηθεί επιπλέον το καθορισμένο ποσοστό της αμοιβής που λαμβάνει ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας από 20% σε 30%, σε περίπτωση που Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωμής τίθεται σε ισχύ.

Επίσης στην ημερήσια διάταξη είναι περί Τιτλοποιήσεων Νόμος του 2018 νομοθετική ρύθμιση της αγοράς τιτλοποιήσεων στη Δημοκρατία και η διασφάλιση της ορθής της λειτουργίας, μέσω της εποπτείας της δραστηριότητάς της από την Κεντρική Τράπεζα. (τιτλοποίηση δανείων).

Στην ημερήσια διάταξη περιλήφθηκαν η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για την αναθεώρηση διατάξεων, οι οποίες ρυθμίζουν την εκποίηση ενυπόθηκων ακινήτων, είτε με πλειστηριασμό είτε με πώληση, με διαδικασία η οποία διενεργείται εξ ολοκλήρου από τον ενυπόθηκο δανειστή, χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και η πρόταση νόμου ΕΔΕΚ, Οικολόγων, Άννας Θεολόγου ώστε οι διατάξεις του μέρους VIA, του νόμου του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων, που αφορούν την πώληση ενυπόθηκου ακινήτου από ενυπόθηκο δανειστή να εφαρμόζονται μόνο σε κάθε σύμβαση υποθήκης, η οποία ενεγράφη στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας κατά ή μετά την 9η Σεπτεμβρίου 2014, ημερομηνία έναρξης της ισχύος του υπό αναφορά Μέρους και όχι στις συμβάσεις υποθήκης που συνήφθησαν πριν από την ημερομηνία αυτή.

Στις προτάσεις νόμου που αναμένεται να κατατεθούν με αίτημα να εξεταστούν και ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, περιλαμβάνονται :

Πρόταση νόμου από όλα τα κόμματα και θα κατατεθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή και θα ρυθμίζει την επ΄ αόριστον προστασία των εγγυητών για δανειολήπτες που εμπίπτουν στις πρόνοιες του νόμου για την αφερεγγυότητα για συμβάσεις που συνήφθησαν ή θα συναφθούν μέχρι την ψήφιση του νόμου.

Δύο προτάσεις θα κατατεθούν από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και θα ρυθμίζουν το ενδιάμεσο καθεστώς της ΣΚΤ από τη στιγμή της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της μέχρι τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων της και την παροχή ρευστότητας από στη ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα μέχρι την απορρόφηση των εργασιών της.

Δύο προτάσεις νόμου προτίθεται να καταθέσει το ΑΚΕΛ για προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης για δάνεια με αρχικό κεφάλαιο 350.000 ευρώ.

Μια πρόταση νόμου αναμένεται να κατατεθεί από τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών που θα αποσκοπεί σε παραχώρηση εκπτώσεων στους καλοπληρωτές δανείων, ενώ παρόμοια πρόταση προτίθεται να καταθέσει το ΕΛΑΜ που προβλέπει 15% έκπτωση στους καλοπληρωτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X