ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κορυφώνεται η αγωνία: Ποιος κερδίζει την μάχη της συσπείρωσης (pic)

Ντέρμπι Μαλά – Νικόλα για το εισιτήριο του δεύτερου γύρου

Λίγο πριν τις εκλογές η δημοσκόπηση της Καθημερινής δείχνει ένα ξεκάθαρο ντέρμπι μεταξύ Μαλά και Παπαδόπουλου με τον πρώτο να πέρνα στον δεύτερο γύρο με οριακή διαφορά. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης ο Σταύρος Μαλάς παίρνει το «εισιτήριο» με ποσοστό 23.6% έναντι 22.7% του Νικόλα Παπαδόπουλου.

 Δείτε όλα τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Καθημερινή εδώ. 


Η μάχη της συσπείρωσης

Όσο αφορά το την υποψηφιότητα Αναστασιάδη η συσπείρωση στον ΔΗΣΥ είναι στο 82.2%, ένα ποσοστό που απέχει από την περίοδο του 2013, όπου έφτασε στο 92%. Ο κύριος λόγος που παρατηρείται αυτή η μείωση είναι η διαρροή του 13% προς άλλους υποψήφιους (Νικόλα Παπαδόπουλο 6% και Σταύρο Μαλά 4%).


Όσον αφορά το ποσοστό εισροής από άλλους υποψηφίους προς τον Πρόεδρο φτάνει στο 23%.


Συγκεκριμένα:
- Από το ΔΗΚΟ 16,4%
- Από Αλληλεγγύη 38%
- Από ΑΚΕΛ 3,5%
- Συμμαχία Πολιτών 11%
- ΕΛΑΜ 12%
- Από Οικολόγους 11% και ΕΔΕΚ 4%


Ένας από τους σημαντικούς λόγους που η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά απέκτησε δυναμική είναι η συσπείρωση των ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων που αγγίζει το 83,2%. Καθοριστικό ρόλο στο «ανέβασμα» του Μαλά παίζει το ποσοστό 16% από τους ανένταχτους πολίτες, που μάλλον πρόκειται για δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ που επανεντάσσονται στις δυνάμεις της αριστεράς.


Η εισροή από άλλα κόμματα έχει ως εξής:
- Από ΔΗΚΟ 7,5%
- Από ΔΗΣΥ 4%
- Από ΕΔΕΚ 10,4%
- Από Συμμαχία Πολιτών 3,6% και 18,5% από Οικολόγους


Το γεγονός ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος κινείται οριακά πίσω από τον Σταύρο Μαλά δεν οφείλεται στην μείωση των ποσοστών του. Οι κύριοι λόγοι είναι το ανέβασμα του Μαλά αλλά και η αδυναμία του επιτελείου Παπαδόπουλου να βάλει STOP στις εκροές προς άλλους υποψηφίου από το κόμματα που τον στηρίζουν.


Η συσπείρωση στο ΔΗΚΟ μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας, αυξήθηκε κατά 3,1 μονάδες από 68,5% την προηγούμενη εβδομάδα σε 71,6%. Επίσης, βελτιώθηκε οριακά η συσπείρωση στο χώρο της ΕΔΕΚ σε 68,8%, ενώ εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικά οι συσπειρώσεις στους Οικολόγους (37%) και στην Αλληλεγγύη (33,3%). Ο Παπαδόπουλος εισπράττει σημαντικό ποσοστό από τη Συμμαχία της τάξης του 46,4% και κερδίζει 14% από τους ανένταχτους πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X