ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Κόκκινο» από ΑΚΕΛ για «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία

Για αποτυχία πολιτικής Αναστασιάδη κάνουν λόγο τα κόμματα της Αντιπολίτευσης

Τα περί «αποκεντρωμένης» ομοσπονδίας ως τροφή για σκέψη που άρχισαν να συζητούνται ευσχήμως από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Εθνικό Συμβούλιο τη Δευτέρα και λίγο νωρίτερα σε συνέντευξή του στην «Κ» από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προκάλεσαν αναταράξεις στο κομματικό σκηνικό. Αναταράξεις που επιβεβαιώνουν πως το ΑΚΕΛ δεν είναι διατεθειμένο να στηρίξει αυτή τη φορά τους χειρισμούς του Προέδρου. Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, από την άλλη, θεωρούν ότι τα περί συζήτησης άλλων ονομασιών αποτελούν απόδειξη της «αποτυχημένης» πολιτικής ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, ενώ η Συμμαχία Πολιτών φαίνεται να συζητά εναλλακτικές.

Το πώς ξεκίνησε η όλη συζήτηση, είναι ένα ζήτημα ανοικτό, με κυβερνητικούς κύκλους να επισημαίνουν πως ο Νίκος Αναστασιάδης σκεφτόταν εναλλακτικά σχέδια και λύσεις μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά. Το αν ενισχύθηκε η σκέψη μετά και από τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου ο δεύτερος έθεσε ζήτημα για λύση εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη αποτυχία, είναι ένα ζήτημα ανοικτό και πολύ πιθανό για κύκλους πέριξ του Προεδρικού.

Σε συνεννόηση;

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ευνοεί μία συζήτηση αποκέντρωσης, ενίσχυσης αρμοδιοτήτων και εξουσιών στα δύο συνιστώντα κράτη. Είχε καλλιεργήσει το έδαφος σε συνέντευξή του στην «Κ», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «για μένα ισχυρή ομοσπονδία είναι αυτή που έχει όσες εξουσίες χρειάζονται για να διασφαλίζεται η μία κυριαρχία, η μία διεθνής προσωπικότητα και ιθαγένεια. Όταν ζεις σε ένα σπίτι, αν θέλεις πράγματι μία κοινή οροφή που σε αυτή την περίπτωση είναι η ομοσπονδία- αν τη φορτώσεις πολύ θα πέσει και θα σε πλακώσει. Θέλουμε να είναι τόσο ισχυρή ώστε να αντέχει στις βροχές και στα χιόνια αλλά όχι τόσο βαριά που να μην την σηκώνει το κτίριο». Το κατά πόσο όλο αυτό ήταν σε προσυνεννόηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Άλλωστε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη είχε συνάντηση στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ δύο φορές την προηγούμενη βδομάδα. Όταν δηλαδή εντεινόταν η διγλωσσία των δύο ανδρών στο Κυπριακό. Εκεί, όπως αναφέρουν πηγές, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε εκφράσει τη διαφωνία του στο ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όφειλε να κάνει περισσότερες κινήσεις για επανέναρξη των συνομιλιών και όπως όλα δείχνουν συζητήθηκε το ζήτημα της «αποκεντρωμένης» ομοσπονδίας.

Κόκκινο από ΑΚΕΛ

Αυτή τη φορά, ωστόσο, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα για την κυβέρνηση καθώς οι τοποθετήσεις του ΑΚΕΛ και συγκεκριμένα του γ.γ. της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άντρου Κυπριανού καταδεικνύουν πως δεν θα στηρίξουν τις προσπάθειες του Προέδρου. Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο Άντρος Κυπριανού είχε ξεκαθαρίσει πως θα είναι καταστροφική τυχόν συζήτηση για χαλαρή ομοσπονδία. Κάποιοι, όπως είπε, δεν θέλουν πραγματικά τη λύση της ομοσπονδίας, ούτε να μοιραστούν την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και ενδεχομένως να ψάχνουν τεχνάσματα για να ξεφύγουν. Επανέλαβε ακόμη ότι το πλαίσιο στη βάση του οποίου συζητούμε τόσα χρόνια είναι η διζωνική/δικοινοτική ομοσπονδία. «Αν πούμε ότι εγκαταλείπουμε το συγκεκριμένο πλαίσιο, τότε θα ενταφιάσουμε την προοπτική λύσης και θα οδηγηθούμε στη διχοτόμηση», τόνισε. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ υπογράμμισε τέλος ότι αν και εφόσον κάποια πράγματα πάρουν σάρκα και οστά, τότε το κόμμα του θα αντιδράσει πολύ έντονα.

Συντεταγμένη αντίδραση

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του έκανε λόγο για επικίνδυνες τοποθετήσεις. «Η συζήτηση που έχει ανοίξει, με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, για ‘αποκεντρωμένη’ ομοσπονδία, είναι επικίνδυνη και πιθανόν να ανοίξει τον ασκό ανεξέλεγκτων και άκρως αρνητικών εξελίξεων. Αυτή η συζήτηση, την ώρα μάλιστα που ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις του για το μέλλον των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως να προκαλέσει τον τορπιλισμό τους και έτσι να οδηγηθούμε στην παγίωση της διχοτόμησης και στα δύο κράτη. Η συζήτηση για «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία είναι επικίνδυνη, γιατί στέλνει το μήνυμα προς το διεθνή παράγοντα και τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ειλικρινής σχετικά με τη διακηρυγμένη θέση της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η συζήτηση που άνοιξε ο Πρόεδρος αναιρεί όσα ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και μας φέρνει σε σύγκρουση μαζί του. Θυμίζουμε ότι ο κ. Γκουτέρες ζητά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Ο κ. Αναστασιάδης ζητά διαπραγμάτευση από αλλού. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά διαπραγμάτευση στη βάση του δικού του Πλαισίου και των έξι βασικών θεμάτων για επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας που έχει καθοριστεί, ο Πρόεδρος θέτει ζητήματα που είναι εκτός του Πλαισίου του κ. Γκουτέρες. Ο κ. Γκουτέρες ζητά διαφύλαξη των συγκλίσεων και ο κ. Αναστασιάδης προφανώς τις ανοίγει. Και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν εμείς ανοίγουμε θέματα ή θέτουμε καινούργια ζητήματα νομιμοποιείται και η άλλη πλευρά να το κάνει. Πώς θα συμφωνήσουμε τελικά;» διερωτήθηκε ο κ. Στεφάνου. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής Λευκωσίας Άριστος Δαμιανού και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Χρίστος Χριστοφίδης. Ο κ. Δαμιανού ανέφερε σε ανάρτησή του πως «η ομοσπονδία αφ’ εαυτής είναι αποκεντρωμένο κράτος. Τα περί ‘χαλαρής ομοσπονδίας’ είναι επικίνδυνα και απλώς μας εκτροχιάζουν από τη συμφωνημένη βάση λύσης». Στο ίδιο πλαίσιο και ο Χρίστος Χριστοφίδης : «Την Κυριακή ο Αβέρωφ Νεοφύτου ένιωσε την ανάγκη να μας αναλύσει ‘χαλαρή ομοσπονδία’ στην «Κ». Τη Δευτέρα λέγεται ότι αυτή σερβιρίστηκε ως ιδέα από τον Νίκο Αναστασιάδη. Αν ισχύει, προφανώς πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια. Κερδίζουν χρόνο, αλλάζουν ατζέντα και η Κύπρος αργοσβήνει». Ενδεικτικό των αντιδράσεων στο ΑΚΕΛ η ανάρτηση του κ. Χριστοφίδη με την τοποθέτηση του Άντρου Κυπριανού κατά τον προεκλογικό το 2012, όταν ο γ.γ. του κόμματος ανέφερε ότι «η χαλαρή ομοσπονδία που αν εκλεγεί θα σερβίρει ο κ. Αναστασιάδης θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην ίδια κατάληξη: τη διχοτόμηση».

Εξηγήσεις από Νικόλα

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κάλεσε τον Πρόεδρο να εξηγήσει τον όρο αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο Active ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε για το κατά πόσο η συζήτηση περί χαλαρής ομοσπονδίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία ως επικάλυψη ενός βελούδινου διαζυγίου. Τέτοιες συζητήσεις, είπε, αποθρασύνουν την Τουρκία και τη διευκολύνουν να προωθεί αυτό που επιδίωκε : την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και την επιβολή της διχοτόμησης στην Κύπρο. Πάντως, στο ΔΗΚΟ έχουν ήδη ξεκινήσει την επίρριψη ευθυνών σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για την αλλαγή πλεύσης. Ενδεικτική η ανάρτηση του μέλους του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΚΟ στο twitter «απέναντι στον εκνευρισμό και τις επιθέσεις των εμπνευστών και υποστηρικτών της αποτυχημένης πολιτικής των τελευταίων δέκα χρόνων, το ΔΗΚΟ προτείνει μια νηφάλια αξιολόγηση της κατάστασης και μια διαφορετική πολιτική από αυτή που απέτυχε».

Επίρριψη ευθυνών

Σε ανακοίνωση τύπου της ΕΔΕΚ επισημαίνεται πως «όλοι όσοι ανησυχούν ότι η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες εξελίξεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ας αναλογιστούν τις δικές τους ευθύνες για το ότι αυτή την τακτική, μέχρι σήμερα, όχι μόνο την στήριξαν αλλά ήταν και επιλογή τους. Συνεπώς οι ανησυχίες που εκφράζουν είναι μομφή προς την δική τους πολιτική».

Όπως επισημαίνεται «η όποια διαδικασία στο Κυπριακό θα πρέπει να στηριχθεί στην πραγματική υφή του προβλήματος ως θέματος εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και αυτή η πτυχή θα πρέπει να συζητηθεί κατά προτεραιότητα στο πλαίσιο μιας Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, όπως περιλαμβάνεται στις σχετικές αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, απορρίπτοντας ότι ο Πρόεδρος μίλησε για «χαλαρή ομοσπονδία», ξεκαθάρισε πως το Κίνημα απορρίπτει κάθε μορφή διχοτόμησης ή συνομοσπονδίας ή λύσης του Κυπριακού που να οδηγεί σε συνομοσπονδία ή διχοτόμηση σε οποιαδήποτε μορφή και, κατ` επέκταση, κάθε μορφή συγκαλυμμένης διχοτόμησης ή συνομοσπονδίας. Ανοικτή σε συζήτηση εναλλακτικών προτάσεων παρουσιάζεται η Συμμαχία Πολιτών. "Ως Συμμαχία Πολιτών κρίνουμε θετικό το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια επιμονής σε μια άκαρπη προσέγγιση φαίνεται να υπάρχει διάθεση για συζήτηση εναλλακτικών επιλογών. Όταν το επιχειρήσαμε τον Φλεβάρη του 2015 με το πολυσέλιδο έγγραφο Στρατηγικού Σχεδιασμού για ανατροπή της κατοχής μέσα από τη λύση του Κυπριακού που καταθέσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο υπήρξε πλήρης άρνηση για συζήτηση. Έστω και αργά φαίνεται ότι κάποιοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως όσο επιμένουμε στις συνταγές του παρελθόντος που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές θα καταλήγουμε πάντα στα ίδια αποτελέσματα", αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

 

Πηγή: kathimerini.com.cy / Της Μαρίνας Οικονομίδου 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X