ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κοινή επιτροπή για το φυσικό αέριο ζητεί και ο Τουφάν Ερχιουρμάν

Δείτε όλα όσα δήλωσε «πρωθυπουργός»

Η σωστή λύση είναι η δημιουργία μιας επιτροπής για το θέμα του φυσικού αερίου στην οποία θα συμμετέχουν μαζί Ε/κ και Τ/κ, δήλωσε σήμερα ο Τουφάν Ερχιουρμάν, «πρωθυπουργός», στην πρώτη εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που ανακοίνωσε ότι θα καθιερώσει η νέα «κυβέρνηση».

Ο κ. Ερχιουρμάν άρχισε τις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους με αναφορά στο Κυπριακό και το φυσικό αέριο. Οι εργασίες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή χωρίς να υπάρξει η βούληση των Τ/κ με καμιά δικαιολογία δεν είναι δίκαιες. Ακόμα και να δημιουργηθεί ένα ταμείο στην «νότια» Κύπρο, κατά την έκφρασή του, σε αυτό το στάδιο, όπως είπε, οι Τ/κ θα έχουν μόνο ένα μερίδιο ενώ είναι ένα από τα μέρη που θα διαχειριστούν αυτό το θέμα (του φυσικού αερίου).

Εάν δεν γίνει αυτή η κοινή επιτροπή, πρόσθεσε ο Τουφάν Ερχιουρμάν, τα δικαιώματα των Τ/κ που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τις μέχρι σήμερα συμφωνίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ως «κυβέρνηση» είπε, έχουν εξουσιοδοτήσει τον «υπουργό εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι και «συμμετέχουμε και εμείς στη διαδικασία. Και θα συνεχίσουμε από δω και πέρα να συμμετέχουμε στην διαδικασία. Αυτές τις διεργασίες τις κάνουμε μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία».

Η δομή της οποίας πρόεδρος είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, πρόσθεσε εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είναι το ομοσπονδιακό κράτος μετά τη λύση στο οποίο έχει γίνει αναφορά για το θέμα του φυσικού αερίου και ούτε νομιμοποιείται να έχει την αρμοδιότητα (να λαμβάνει και για τους Τ/κ αποφάσεις). Οι Τ/κ, είπε, δεν είναι μέρος μόνο για ένα μερίδιο των εσόδων αλλά της λήψης αποφάσεων και το ένα από τα δύο πολιτικά ίσα μέρη της διαχείρισης, όπως έχει γίνει αποδεκτό, δεν μπορεί να προβαίνει σε ανακοινώσεις μόνο του για ένα τέτοιο θέμα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο «πρωθυπουργός» είπε ότι δεν τίθεται τώρα θέμα συνάντησης των δύο ηγετών, ίσως μετά την επίσκεψη αξιωματούχων του ΟΗΕ στην Κύπρο που θα έρθουν να διερευνήσουν τις προθέσεις – όπως ανέφερε – και θα προβούν σε διαπιστώσεις τις οποίες θα μεταφέρουν στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα έχει συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη που χειρίζεται το Κυπριακό, μία φορά την εβδομάδα, θα ανταλλάζουν απόψεις και εάν χρειαστεί θα γίνεται συνάντηση και με τους τέσσερις εταίρους της «κυβέρνησης» γι’ αυτό το θέμα.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X