ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτά είναι τα κύρια σημεία της απόφασης

Τι λέει ο Γενικός Εισαγγελέας

Η Νομική Υπηρεσία υπερασπίστηκε με επιτυχία τα συμφέροντα της Κύπρου στην υπόθεση προσφυγής της MIG εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις επικρίσεις που έχει δεχθεί κατά καιρούς η Νομική Υπηρεσία για δαπάνη εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τις έρευνες για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου κατά την οποία ανακοίνωσε την απόφαση του Δικαστηρίου, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι το Δικαστήριο δικαίωσε πλήρως τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσφυγή της MIG, του Α. Βγενόπουλου και άλλων 19 φυσικών και νομικών προσώπων από την Ελλάδα με την οποία διεκδικούσαν αποζημιώσεις ύψους 1.05 δις ευρώ σε σχέση με καταλογιζόμενες παραβιάσεις προνοιών της μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου Διακρατικής Σύμβασης για Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων, αναφορικά με την πρώην Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα.

Διαβάστε επίσης: Η Κύπρος κέρδισε την υπόθεση της MIG Α. Βγενόπουλος

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Δημοκρατία δεν παρέβηκε καμιά υποχρέωση της που απορρέει από τη Σύμβαση σε σχέση με τις πράξεις/παραλείψεις ή αποφάσεις της που αφορούσαν την Λαϊκή Τράπεζα και απέρριψε όλες τις διεκδικήσεις όλων των απαιτητών. Περαιτέρω, σημείωσε, το Δικαστήριο επιδίκασε υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας και εναντίον όλων των απαιτητών, αλληλέγγυα και/ή κεχωρισμένα το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ ως έξοδα.

Ερωτηθείς κατά πόσο η έκβαση της υπόθεσης και η απόφαση απαντούν και στις επικρίσεις που έχει δεχθεί κατά καιρούς η Νομική Υπηρεσία για ποσά που έχουν δαπανηθεί σε ξένους δικηγορικούς οίκους για χειρισμό υποθέσεων εκ μέρους της Υπηρεσίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «ακούω επανειλημμένα -και κακόβουλα πρέπει να πω, σε κάποιες περιπτώσεις - ότι έχουν ξοδευτεί από τη Δημοκρατία, μέσω της Νομικής Υπηρεσίας, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ - και μάλιστα αναφέρουν και το ποσό των 40 εκ. ευρώ - για τις ποινικές έρευνες για την οικονομία και ότι τα αποτελέσματα είναι μηδαμινά και λοιπά. Ουδέν αναληθέστερο τούτου».

«Τα ποσά που έχουν δαπανηθεί για τις έρευνες για την οικονομία είναι πολύ μειωμένα και τα πολύ μεγαλύτερα ποσά είναι εκείνα τα οποία έχουν ξοδευτεί από τη Νομική Υπηρεσία για συνεργασία με ξένους οίκους(…) όχι για οτιδήποτε άλλο, αλλά για την αποτελεσματική υπεράσπιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας» σε υποθέσεις όπως αυτή για την οποία έχει εκδοθεί απόφαση από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, όπως εξήγησε.

«Ναι, ξοδεύσαμε κάποια εκατομμύρια για να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία. Με την επιτυχία που είχαμε σήμερα τα παίρνουμε πίσω. Γι’ αυτό ας πάψουν αυτές οι κακοήθειες. Εκτός βεβαίως, εάν προτιμούν κάποιοι να αφήσουμε τη Δημοκρατία χωρίς να έχει την καλύτερη δυνατή υπεράσπιση και να διατρέχουμε τον κίνδυνο να καταβάλουμε, και από πάνω, κάποια εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια ευρώ. Λυπούμαι που θα απογοητευτούν κάποιοι, οι οποίοι ίσως να μην βρουν σήμερα κάποιο έρεισμα να επιτεθούν ξανά του Γενικού Εισαγγελέα της Νομικής Υπηρεσίας», σημείωσε ο κ. Κληρίδης.

Ερωτηθείς εάν η απόφαση αυτή είναι και μια απάντηση προς τους επικριτές του για το χειρισμό των υποθέσεων που αφορούν στην κατάρρευση της οικονομίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «δεν θέλω ούτε να θριαμβολογήσουμε ούτε κάτι παρόμοιο. Είναι μια επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και των θεσμών της που έχουν δουλέψει συντονισμένα έτσι ώστε να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Δημοκρατίας».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει δικαίωμα έφεσης σε απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου. «Υπάρχει μόνο ένας μηχανισμός για την αναθεώρηση/ανασκόπηση της απόφασης αλλά για αυστηρά περιορισμένους λόγους».

Επεσήμανε επίσης ότι «αναμένουμε ότι η απόφαση αυτή θα είναι ιδιαίτερα καθοδηγητική, βοηθητική και διαφωτιστική σε σχέση με άλλες παρόμοιας φύσης διαδικασίες οι οποίες εκκρεμούν» στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ευχαρίστησε το Διεθνή Δικηγορικό Οίκο Skadden, Arps, Slate, Meagher and Flom (UK) LLP, ο οποίος, όπως είπε, «σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, ανέλαβε το χειρισμό της υπό αναφορά εξαιρετικά σημαντικής για τη Δημοκρατία υπόθεσης».

Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε και στη στενή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας, της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών στο χειρισμό της παρούσας υπόθεσης, ευχαριστώντας όλους τους εμπλεκόμενους λειτουργούς «για την πολύ σκληρή δουλειά, καθ’ όλη τη διάρκεια των 5 αυτών χρόνων, που οδήγησε στην επιτυχή έκβαση της υπόθεσης».

Ο κ. Κληρίδης ξεκαθάρισε από την αρχή ότι συγκάλεσε τη σημερινή διάσκεψη Τύπου όχι «για σκοπούς προβολής και θριαμβολογίας αλλά για σκοπούς καθαρά σωστής ενημέρωσης».

Τα κύρια σημεία της απόφασης

Παρουσιάζοντας τα κύρια σημεία της πολυσέλιδης (363 σελίδες) απόφασης, ο κ. Κληρίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «εν πρώτοις, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο έκρινε ότι οι πράξεις της Λαϊκής Τράπεζας, κατά τον ουσιώδη χρόνο, δεν μπορούν να αποδοθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, αποδεχόμενο τη θέση ότι η Δημοκρατία δεν ενέχει ευθύνη στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου για τις ενέργειες της Λαϊκής από τον Ιούνιο του 2012 και εντεύθεν, παρά το γεγονός ότι κατείχε πλειοψηφικό μετοχικό κεφάλαιο στην Τράπεζα».

Δεύτερον, πρόσθεσε, «και αν ακόμα οι πιο πάνω προσβαλλόμενες πράξεις μπορούσαν να αποδοθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, αυτές δεν συνιστούσαν παραβιάσεις της Διμερούς Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου».

Αναφερόμενος στα ευρήματα του Δικαστηρίου, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «η παραίτηση του κ. Βγενόπουλου, κατόπιν πίεσης από την Κεντρική Τράπεζα και η απομάκρυνση του κ. Μπουλούτα επίσης από την Κεντρική Τράπεζα, βασίστηκαν σε αντικειμενικά κριτήρια και ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας μέσα από την οποία η Κεντρική Τράπεζα, ως αρμόδια Εποπτική Αρχή, επιχείρησε να πείσει τη διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες ώστε να αντιμετωπίσει την κρίσιμη οικονομική της κατάσταση».

Η Δημοκρατία, όπως ανέφερε, «δεν επεδίωξε να κρατικοποιήσει τη Λαϊκή Τράπεζα, όπως ήταν ο ισχυρισμός των απαιτητών και ούτε η στρατηγική της κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, στις 26/10/2011, καθοδηγήθηκε από τέτοια κατ΄ ισχυρισμόν πρόθεση».

Περαιτέρω, συνέχισε, «το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, έχοντας υποδείξει ότι ένα Διαιτητικό Δικαστήριο δεν μπορεί να κρίνει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις κρατών, εκτός εάν αυτές αφορούν μέτρα που αποδεικνύονται αυθαίρετα και παράλογα και καταφανώς στερούμενα αμεροληψίας, έκρινε ότι η μη επιδίωξη εκ μέρους της Δημοκρατίας να διαπραγματευτεί εξαίρεση ή μετριασμό των επιπτώσεων της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων (PSI+ Programme) δεν συνιστούσε τέτοιο μέτρο».

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, «κατέληξε ότι η Δημοκρατία εξέτασε τις διάφορες προτάσεις των απαιτητών για ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής, το 2012 και αντίθετα με τις εισηγήσεις των απαιτητών, δεν επεδίωκε να εξασφαλίσει το πλειοψηφικό μετοχικό κεφάλαιο της Λαϊκής Τράπεζας».

Σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής, πρόσθεσε, «το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο έκρινε ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και το Διάταγμα που εκδόθηκε δυνάμει αυτού, αποτελούσε σύννομη άσκηση των ρυθμιστικών εξουσιών του Κράτους. Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας ήταν απαραίτητη για τη διασφάλιση της επιβίωσης τη. Η σχετική νομοθεσία και το δυνάμει αυτής εκδοθέν Διάταγμα, θεσπίστηκαν αφού ακολουθήθηκε διαφανής διαδικασία διαβούλευσης, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των απαιτητών και χωρίς οποιαδήποτε δυσμενή διάκριση».

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, είπε ο κ. Κληρίδης, «απέρριψε τους ισχυρισμούς περί δυσμενούς διάκρισης, εκ μέρους της Δημοκρατίας, υπέρ των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου και σε βάρος των μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας. Έκρινε ότι η διαφορετική μεταχείριση μεταξύ Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου το Μάρτιο του 2013 ήταν εύλογα επιτρεπτή».

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, ανέφερε, «επιβεβαίωσε την ενδιάμεση απόφαση του ότι οι ποινικές διώξεις που καταχωρήθηκαν από τη Δημοκρατία εναντίον πρώην στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας ήταν το αποτέλεσμα της εφαρμογής των ποινικών νομών της Δημοκρατίας και δεν αποτελούσαν κατάχρηση διαδικασίας ή κινήσεις τακτικής ούτε είχαν στόχο να δημιουργήσουν προσκόμματα στους απαιτητές».

Ανέφερε, τέλος ότι προτού «προχωρήσει στην ουσία της απόφασης το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, απέρριψε προδικαστική ένσταση της Δημοκρατίας, η οποία βασίστηκε μεταξύ άλλων και σε πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (υπόθεση Achmea) περί έλλειψης δικαιοδοσίας του να προχωρήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης».

Γ. Ελεγκτής: Νίκη - κόλαφος στους επικριτές της Ε. Υπηρεσίας

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter το εξής μήνυμα: «Εύγε στη Νομική Υπηρεσία, στον επικεφαλής της, και στους ιδιώτες δικηγόρους για τη νίκη. Αυτή αποτελεί και κόλαφο στους κακεντρεχείς επικριτές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας πως δήθεν όφειλε να ψέξει τη Νομική Υπηρεσία για τη μίσθωση υπηρεσιών ιδιωτών δικηγόρων».

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X