ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κάθετος ο Άντρος για το Κυπριακό

«Αποδοχή συζήτησης για συνομοσπονδία ή δυο κράτη αποτελεί προδοσία»

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμες και εάν δεν εργαστούμε με μεθοδικότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια και προσήλωση στη συμφωνημένη λύση, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους που να την ανατρέπουν, υπάρχει ο κίνδυνος να μην καταλήξουμε ούτε στους όρους αναφοράς, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού.

Πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο θα εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη χώρα μας, «ιδιαίτερα εάν επιρριφθούν ευθύνες για το ναυάγιο και σε εμάς». Υπογράμμισε πως πρέπει να επιμείνουμε σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και πρόσθεσε: «Αλίμονο αν δεχτούμε να συζητήσουμε συνομοσπονδία ή λύση δυο κρατών. Είναι προδοτικό κάτι τέτοιο και μόνο καταστροφή θα φέρει στη χώρα», σημείωσε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας πως και στην περίπτωση της συνομοσπονδίας και στην περίπτωση της λύσης δυο κρατών μιλούμε για διχοτόμηση.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως "ο Πρόεδρος ανοίγει ένα συμφωνημένο θέμα χωρίς καν να διευκρινίζει ή να ξέρει τι ακριβώς εννοεί. Δεν μας διαφεύγει ότι πολλοί διατείνονται ότι ο κ. Αναστασιάδης τους εκμυστηρεύτηκε ότι επιδιώκει μια άλλη λύση. Λύση που θα έχει συνομοσπονδιακά στοιχεία και στοιχεία δύο κρατών", ανέφερε.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για αντιφάσεις, παλινδρομήσεις και συνεχείς μετακινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, «από τις θέσεις τις οποίες διαχρονικά έχουμε καθορίσει», γεγονός που, όπως ανέφερε, διευκολύνει την Τουρκία να προωθεί τους στόχους της.

Είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «την ώρα την κρίσιμη δεν λειτούργησε με τρόπο που θα έφτανε μέχρι τέλους και θα υποχρέωνε την Τουρκία είτε να τοποθετηθεί θετικά σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ είτε θα παρέμενε εκτεθειμένη».

Σημείωσε πως ενώ μετά το Κρανς Μοντάνα ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε πως πρέπει να πειστεί προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ότι οι δυο πλευρές έχουν την πολιτική βούληση αυτή τη φορά να πάμε μέχρι τέλους, ο κ. Αναστασιάδης ανοίγει άλλα ζητήματα. "Θεωρώ ότι αυτή είναι μια παρελκυστική πολιτική, η οποία αποφεύγει να απαντήσει στα βασικά ζητήματα και επιχειρεί να μεταφέρει το Κυπριακό αλλού", είπε.

Υπογράμμισε πως "η επιλογή για την Κύπρο είναι η συμφωνημένη λύση, η απελευθέρωση και η επανένωση, η επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο νησί και όχι οι τυχοδιωκτικές περιπέτειες".

Επεσήμανε πως το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθεί το περιθώριο των λίγων εβδομάδων που έχουμε για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς. «Συνειδητοποιεί ο κ. Αναστασιάδης ότι αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό υπάρχει κίνδυνος επίρριψης ευθυνών και στη δική μας πλευρά; ‘Ότι η οριστική διχοτόμηση θα είναι πιο κοντά από ποτέ;”, ανέφερε. Κάλεσε εξάλλου τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εξηγήσει τεκμηριωμένα «γιατί θεωρεί ότι αυτά που λέει σήμερα είναι τα ίδια με εκείνα που έλεγε πριν δυο χρόνια».

Ερωτηθείς αν επιστρέφει πιο αισιόδοξος από το ταξίδι του στην Τουρκία όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και μίλησε σε μια δεξαμενή σκέψης, είπε πως δεν μπορεί να αποκαλύψει τι συζήτησε με τον κ. Τσαβούσογλου, για να προσθέσει πως «έχουν επιβεβαιωθεί πολλά από εκείνα τα οποία λέμε όλο αυτό το τελευταίο διάστημα από τη συζήτηση που είχαμε».

«Μου είπε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα και ελπίζω και εύχομαι κάποτε αυτά τα πράγματα να δουν το φως της δημοσιότητας», επεσήμανε.

Κληθείς να πει τι πρέπει να κάνουμε αν αποτύχει η προσπάθεια για συμφωνία στους όρους αναφοράς, ο κ. Κυπριανού είπε πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν γνωρίζει τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να σώσουμε την κατάσταση. «Πρέπει να εργαστούμε με μεθοδικότητα, συνέπεια και προσήλωση, έτσι ώστε να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς, όχι με απαράδεκτες υποχωρήσεις από τη δική μας πλευρά, όπως επιχειρεί να πείσει ο κ. Αναστασιάδης ότι τάχα του ζητά το ΑΚΕΛ να κάνει, αλλά με εμμονή στις συμφωνημένες αρχές λύση του Κυπριακού», σημείωσε.

«Και επειδή ενίοτε βγαίνουν και στελέχη του ΔΗΣΥ και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και μας κατηγορούν ότι εμείς τάχα απαιτούμε από τον Πρόεδρο να κάνει απαράδεκτες υποχωρήσεις, εγώ θα τους πω ότι να συζητάς δυο κράτη ή να συζητάς συνομοσπονδία, δεν είναι απαράδεκτη υποχώρηση, είναι προδοσία», ανέφερε.

Επεσήμανε πως "τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, έγιναν πιο δύσκολα από το γεγονός ότι δεν έχουμε μια σταθερή αντίληψη για το τι θέλουμε επιτέλους να πετύχουμε μέσα από τις διαπραγματεύσεις», ανέφερε, παραπέμποντας στα όσα είπε ο κ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» .

Σημείωσε πως «χρειάζεται υπερπροσπάθεια για να εξασφαλίσουμε ότι το Κυπριακό μπορεί να παραμείνει στο συμφωνημένο πλαίσιο. Εμείς θεωρούμε ότι μπορούν αυτά τα πράγματα να γίνουν, φτάνει να συζητήσουμε με ειλικρίνεια και εάν πραγματικά ο κ. Αναστασιάδης εννοεί αυτά τα οποία λέει ότι δηλαδή αυτή τη στιγμή απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα του κυπριακού λαού – και εμείς συμφωνούμε απολύτως με αυτή τη διαπίστωση γιατί τα πράγματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα – ένας τρόπος υπάρχει να το πετύχουμε: η προσήλωση στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης», πρόσθεσε.

«Αν το καταλάβει ο κ. Αναστασιάδης τότε μπορούν να υπάρξουν οι δυνατότητες της ευρύτερης δυνατής σύγκλισης», είπε.
Ανέφερε πως το κρίσιμο ερώτημα είναι «εμείς τι κάνουμε για να δυσκολέψουμε την Τουρκία «για να την υποχρεώσουμε να έλθει στο τραπέζι και να συζητήσει εκείνα τα οποία κατέγραψε ο ΓΓ του ΟΗΕ στο πλαίσιό του».

Υπογράμμισε πως η απόρριψη της ομοσπονδιακής λύσης νομοτελειακά οδηγεί στη διχοτόμηση, επισημαίνοντας πως οι ίδιοι οι Τ/κ θεωρούν ότι αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση πραγμάτων η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα αφομοιωθεί πλήρως από την Τουρκία και θα εξαφανιστεί ως οντότητα.

"Ας πάψει το Προεδρικό να μας ρωτά δίκην χαλασμένου δίσκου τι προτείνουμε", ανέφερε ο κ. Κυπριανού σημειώνοντας πως "απλά και ξάστερα" το ΑΚΕΛ έχει προτείνει αποδοχή όσων ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ δίχως ουρές, υποσημειώσεις και προϋποθέσεις, επισημαίνοντας πως η πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ συνιστά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για συνέχιση της διαδικασίας.

Είπε παράλληλα πως κανένα πλαίσιο του ΟΗΕ δεν μπορεί να ικανοποιεί 100% τις δικές μας θέσεις, ωστόσο "το πλαίσιο Γκουτέρες μας θωρακίζει ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης".

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ σε λύση του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού αφού επεσήμανε πως "έγιναν κρούσεις και προς το ΑΚΕΛ" για το ζήτημα αυτό, σημείωσε πως "σε κάθε γωνιά του πλανήτη όπου υπάρχει εστία ανάφλεξης το ΝΑΤΟ διαδραματίζει τον δικό του αρνητικότατο ρόλο" και διερωτήθηκε γιατί να θεωρούμε ότι στη δική μας περίπτωση θα λειτουργήσει διαφορετικά.

Είπε ακόμη πως με βάση τον φάκελο της Κύπρου είναι στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ που εκπονήθηκε το σχέδιο για το δίδυμο έγκλημα του 1974 σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού λαού.

Ερωτηθείς αν διαπιστώνει ότι η Τουρκία έχει δείξει απτά δείγματα γραφής και έχει συμβάλει με θετικό τρόπο στις προσπάθειες επίτευξης λύσης, ανέφερε πως υπάρχει συναίνεση και συναντίληψη «μεταξύ όλων μας ότι η Τουρκία είναι η κύρια αιτία γιατί δεν έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να φτάσουμε σε συμφωνία».

«Είναι επιθετική, είναι προκλητική, επιχειρεί ενίοτε να λειτουργήσει με τρόπο επεκτατικό, με ένα τρόπο, ο οποίος είναι πολύ ενοχλητικός», ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτό θα πρέπει να το συνυπολογίζουμε όταν καθορίζουμε τη δική μας τακτική.

Είπε πως ο μόνος τρόπος για να δούμε εάν η Τουρκία είναι έτοιμη να φθάσει μέχρι του σημείου που εμείς θέλουμε να φθάσει ή θα επιμείνει στις αδιάλλακτες και προκλητικές θέσεις που διατυπώνει δημόσια, είναι να πάμε σε διαπραγματεύσεις.

Διερωτήθηκε εξάλλου γιατί «αφού το πλαίσιο Γκουτέρες, λέει ο κ. Αναστασιάδης, διαμορφώθηκε με τον δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο και είναι τόσο καλό, γιατί τον φοβίζει, αφού καλύπτει τις βασικές μας ανησυχίες γιατί δεν συνεχίζουμε και εκεί είτε να εκτεθεί η Τουρκία είτε να συμφωνήσει».

Ερωτηθείς για τη διαφορετική ερμηνεία που δίδουν οι δυο πλευρές στο πλαίσιο Γκουτέρες, ο κ. Κυπριανού είπε πως "ο ΓΓ ξέρει, και επειδή οι διαπραγματεύσεις θα γίνονταν κάτω από την αιγίδα του, θα έδινε τη σωστή ερμηνεία".

Σημείωσε πως "εμείς είμαστε οι μόνοι που μιλούν για πλαίσιο της 4ης του Ιούλη και αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίσει" και διερωτήθηκε γιατί δεν διαμαρτυρηθήκαμε προς τον ΓΓ, ο οποίος αναφέρεται στις εκθέσεις του στο πλαίσιο το οποίο κατάθεσε στις 30 Ιουνίου.

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού είπε πως η συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να συνοδεύεται και από την επίδειξη πραγματικής ετοιμότητας, όχι στα λόγια, στις πράξεις, για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που να φθάσουν το συντομότερο σε λύση στο Κυπριακό.

Επεσήμανε πως η Κύπρος ως κυρίαρχο κράτος έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει στην υλοποίηση του ενεργειακού της προγράμματος, αλλά «είναι αφέλεια να θεωρούμε ότι δίχως λύση στο Κυπριακό θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο τον οποίο διαθέτουμε απρόσκοπτα».

«Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες», επεσήμανε», σημειώνοντας πως θα πρέπει «να έχουμε επίγνωση ότι η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στα ενεργειακά θα πρέπει να συνοδεύεται από την ταυτόχρονη επίδειξη πολιτικής βούλησης για λύση στο Κυπριακό, στη βάση των συμφωνημένων αρχών».

«Αν το κάνουμε η Τουρκία είτε θα υποχρεωθεί να συνεργαστεί, είτε θα μείνει εκτεθειμένη», ανέφερε. Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή η Τουρκία συμπεριφέρεται προκλητικά και επιθετικά, «αθωώνεται από τον ΟΗΕ και εμείς είμαστε στο σκαμνί του κατηγορουμένου».

Ερωτηθείς για το θέμα του EastMed, o κ. Κυπριανού επεσήμανε πως «η προσπάθεια αποκλεισμού του οποιουδήποτε σε μιαν ευρύτερη συνεργασία στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου μόνο εντάσεις και τριβές μπορεί να προκαλεί".

«Δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των λαών της περιοχής, τα οποία εξυπηρετούνται μόνο μέσα από την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητα», ανέφερε.

Είπε πως «η δική μας η απαίτηση είναι πρώτα και κύρια να επιλυθεί το Κυπριακό, με τρόπο σωστό, που να ανταποκρίνεται στα οράματα και τις προσδοκίες του συνόλου του κυπριακού λαού, όχι μόνο των Ε/κ, αλλά σίγουρα όχι και μόνο των Τ/κ, και πολύ περισσότερο βέβαια όχι στους στόχους της Τουρκίας και από εκεί και πέρα θα πρέπει να συζητήσουμε στη βάση πλέον οικονομικών δεδομένων και πολιτικών, αλλά κυρίως οικονομικών δεδομένων, για να ληφθούν οι αποφάσεις».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί πως αν συνεχιστούν οι ενέργειες των Ε/κ θα μεγαλώνει η ένταση στην περιοχή και ερωτηθείς αν τέτοιου είδους δηλώσεις βοηθούν στην επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Κυπριανού είπε πως «αυτού του είδους οι δηλώσεις δεν βοηθούν καθόλου».

Ερωτηθείς ποια θεωρεί ότι είναι τα κίνητρα της αλλαγής στάσης του Προέδρου της Δημοκρατίας με αφορμή και αναφορές του ιδίου του ΓΓ του ΑΚΕΛ για επηρεασμό του Προέδρου από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν είπε κάτι τέτοιο δημόσια.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση Νετανιάχου θεωρεί ότι δεν μπορούν οι Ισραηλινοί να ζήσουν μαζί με τους Παλαιστίνιους και πρέπει να κτιστεί ένα διαχωριστικό τείχος και αυτή είναι η αντίληψη του κ. Νετανιάχου για το πώς πρέπει να επιλύονται προβλήματα σε χώρες όπου υπάρχουν διαφορετικές εθνότητες. «Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να εξαγάγει τα συμπεράσματά του ποια πιθανόν μπορεί να είναι η προσέγγισή του σε ό,τι αφορά την Κύπρο», ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως θωρεί ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι αρκούντως ικανός και έμπειρος πολιτικός και δεν πρόκειται ποτέ να οδηγήσει τα πράγματα προς μια κατεύθυνση που δεν θα ξέρει ποια είναι.

Υπογράμμισε πως το ΑΚΕΛ ως πατριωτική δύναμη δεν πρόκειται να συμβιβαστεί ποτέ με τη διχοτόμηση, που ήταν το όραμα και ο πάγιος στόχος του Ραούφ Ντενκτάς, και δεν μπορεί να είναι το όραμα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«`Οσοι τυχόν στρέφονται προς άλλους προσανατολισμούς θα πρέπει να μετρήσουν κατά πόσον το αποτέλεσμα το οποίο θα πετύχουν μπορούν να το προωθήσουν χωρίς εμάς», τόνισε.

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων, είπε πως η Τουρκία και ο κατοχικός στρατός είναι αδικαιολόγητοι γιατί δεν δίνουν τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για διαλεύκανση όλων των υποθέσεων, προσθέτοντας πως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.

«Θεωρώ ότι εάν προχωρήσουν οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις με ένα θετικό τρόπο αυτό θα διευκολύνει και την προσπάθειά μας για διευκρίνηση της τύχης των αγνοουμένων», ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα είπε πως σε ό,τι αφορά τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης υπάρχει μια προσπάθεια μεγαλύτερης συνεννόησης κυβέρνησης και ΔΗΣΥ με τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου."Το γεγονός ότι διορίζονται σε διάφορα πόστα άτομα τα οποία προέρχονται από το ΔΗΚΟ επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μια άτυπη συνεννόηση μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ", ανέφερε. "Αυτό σημαίνει ότι στο Κυπριακό το ΔΗΚΟ θα στηρίξει τις επιλογές του κ. Αναστασιάδη; Θα φανεί", είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X