ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κατάρρευση Συνεργατισμού: Η απάντηση του μάρτυρα για τα δάνεια του

Συνεχίζονται με τρεις καταθέσεις οι ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Σήμερα Παρασκευή, καταθέτει στις 09:00 το πρώην μέλος Επιτροπείας της ΣΚΤ Γιαννάκης Γιαννάκη, το πρώην μέλος Επιτροπείας της ΣΚΤ Δημήτρης ΧρίστουΕνώπιον της Επιτροπής το πρώην μέλος Επιτροπείας της ΣΚΤ Μίκης Νεοφύτου.

Πρώτος για σήμερα ενώπιον της Επιτροπής το πρώην μέλος Επιτροπείας της ΣΚΤ Γιαννάκης Γιαννάκη. Ο μάρτυρας είχε παρουσία στον Συνεργατισμό από το 1992 ως και 2013 ως μέλος Επιτροπείας. Από το 1988 ήταν γραμματέας της ΣΠΕ Παραλιμνίου.

Σύμφωνα με τον κύριο Γ. Γιαννάκη δεν υπήρχαν οδηγίες στις πόσες καθυστερημένες δόσεις μπορούσαμε να κινηθούμε εναντίον του χρεώστη. Δεν υπήρχαν όπλα. Ήταν στη συνείδηση της κάθε Επιτροπείας η λήψη μέτρων. Στη ΣΠΕ Παραλιμνίου προσπάθησα σε 100 περιπτώσεις να εκποιήσω υποθήκες και δεν το κατάφερα ανάφερε μεταξύ άλλων.

Στην συνέχεια της κατάθεσης του τονίζει ότι ο Συνεργατισμός μέχρι το 2012 δεν είχε εγχειρίδιο πιστοδοτήσεων που ουσιαστικά είναι ο μηχανισμός πρόληψης ΜΕΔ. Και μετά το 2012 που βγήκε το εγχειρίδιο ενώ δεν ήταν υποχρεωτική η εφαρμογή του.
Σε ερώτηση του ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρει στον μάρτυρα για στοιχεία που έχει ενώπιον της η επιτροπή για μεγάλα δάνεια και μη εξυπηρετούμενα του ιδίου ζητώντας του αν θέλει να απαντήσει. Ο μάρτυρας απάντησε, «Είμαστε έξι αδέλφια με τέσσερα» αφήνοντας να νοηθεί πως τα δάνεια που παρουσιάζονται να είναι το ιδίου ενώ αφορούν όλα τα συγγενικά του πρόσωπα. Όπως τόνισε όταν στην Επιτροπεία συζητούνταν δάνεια μελών της, οι ενδιαφερόμενοι δεν μετείχαν στη λήψη της απόφασης.

Επίσης ο μάρτυρας υποστηρίζει ενώπιον της επιτροπής πως τα μεγάλα ΣΠΙ καθώς και οι υπάλληλοι του Εφόρου αντιδρούσαν στην υλοποίηση έκθεσης που περιλάμβανε τη συρρίκνωση των ΣΠΙ σε πέντε περιφερειακά. Μέχρι το 2011 ο ορισμός των ΜΕΔ, με οδηγία, ήταν η καθυστέρηση των 270 ημερών αναφέρει ο κ. Γιαννάκη σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπή. Η χρονική μείωση του ορισμού των ΜΕΔ στις 90 μέρες «μας δημιούργησε πρόβλημα». Κομβικό σημείο κατάρρευσης του Συνεργατισμού για τον μάρτυρα ήταν το μοντέλο εναρμόνισης που επιλέχθηκε.

Ο κύριος Γιαννάκη είπε, «Στα μεσαίου και μικρού μεγέθους πιστωτικά ιδρύματα δεν είχαν καθορισθεί προσόντα που θα έπρεπε να διαθέτει ο γραμματέας. Ως ΣΠΕ Παραλιμνίου η επαφή που υπήρχε σε θέματα ελέγχου έφθαναν έως το γραφείο του Εφόρου. Δεν υπήρχε καμία επαφή με τον εκάστοτε Υπουργό Εμπορίου που είχε τον τελικό έλεγχο του Συνεργατισμού».

Ο πρόεδρος ρωτά αν αληθεύει ότι οι Επιτροπείες εκλεγόντουσαν στη βάση κομματικών κριτηρίων. Ο μάρτυρας δεν αρνείται ότι υπήρχε κομματική χροιά. Το 1988 που ο μάρτυρας πήγε στον Συνεργατισμό από την τράπεζα Κύπρου το μερίδιο που είχε ο Συνεργατισμός στην τραπεζική αγορά ήταν 20% με 22% και ανέβηκε στο 43% το 2013 που αποχώρησε.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση