ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καταγγελία για μίζα 5 εκ. ευρώ: Η απάντηση του Υπουργείου Άμυνας στον Χασαπόπουλο

Τι αναφέρει στην ανακοίνωση του το Υπουργείο

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook ο τέως Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κύριος Ανδρέας Χασαπόπουλος, προέβη σε καταγγελία στην οποία αναφέρει ότι σε αγορά συγκεκριμένου οπλικού συστήματος που προωθεί το Υπουργείο Άμυνας τα 5 από τα 17 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν ως μίζα.

Αυτό έφερε την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Άμυνας, το οποίο μέσω ανακοίνωσης αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής, «για το ειδικό θέμα που αναφέρεται στη καταγγελία, φαίνεται ότι ο κ. Χασαπόπουλος αναμασάει καταγγελίες που ήδη αξιολογήθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές και η κατάληξη ήταν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν». 


Αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο Ανδρέας Χασαπόπουλος στην ανάρτηση του:

Οφείλω να γνωστοποιήσω ένα γεγονός,που περιήλθε στην αντίληψη μου πρόσφατα, για να καταγγείλω-προληπτικά-ότι κάποιοι, στο όνομα της ανάγκης για αμυντική θωράκιση της Πατρίδας μας (με την οποία ανάγκη συμφωνώ και επαυξάνω), διασπαθίζουν το τόσο αναγκαίο για την Άμυνα δημόσιο χρήμα, με τις μίζες που επωφελούνται.

Η περίπτωση αυτή βγάζει μάτια:

Το Υπ.Άμυνας προωθεί την αγορά οπλικού συστήματος αξίας €17 εκ. περίπου, ζητώντας την αποδέσμευση του αντίστοιχου ποσού από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας. Το 2017 είχε γίνει σοβαρή καταγγελία στην Ελεγκτική Υπηρεσία, από γνώστη του όλου θέματος και αξιόπιστο άτομο, ότι το κόστος του συστήματος θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο χαμηλό(€12 εκ. το μέγιστο). Τα επιπλέον €5 εκ. δηλαδή ήταν η μίζα (τέως Υπουργού, όπως καταγγέλθηκε οποίος και σήμερα κατέχει κάποιο άλλο πόστο).

Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί 2 φορές (οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει 8 περίπου χρόνια προηγουμένως), ωστόσο και τις 2 φορές, μόνο μια προσφορά ήταν εντός προδιαγραφών (από τον ίδιο κατασκευαστή). Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι ενώ την πρώτη φορά, η προσφορά είχε υποβληθεί από Κύπριο αντιπρόσωπο, τη δεύτερη υποβλήθηκε κατευθείαν από τον κατασκευαστή. Έρευνες επιβεβαίωσαν ότι το σύστημα ήταν υπερτιμολογημένο, αφού με το ποσό της μοναδικής προσφοράς μπορούσε να αγοραστεί πολύ υψηλότερων προδιαγραφών και κατά πολύ καλύτερων τεχνικών χαρακτηριστικών σύστημα.

Αφού ενημερώθηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή οι αρμόδιοι του Υπ.Άμυνας, αποφασίστηκε η ακύρωση του διαγωνισμού και επαναπροκήρυξη του με τροποποιημένες προδιαγραφές, που να επιτρέπουν τη συμμετοχή και άλλων κατασκευαστών, ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός και-ως εκ τούτου-μείωση του κόστους. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, φαίνεται ότι το Υπ.Άμυνας επανήλθε ζητώντας έγκριση για αγορά του συστήματος έναντι €17 εκ. περίπου, και ενώ γνωρίζει ότι η διαδικασία πάσχει και η τιμή περιλαμβάνει μίζα ύψους €5 εκ.

Η Επιτροπή Άμυνας, που επίσης ενημερώθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή, οφείλει να σταθεί στο ύψος της και να διασφαλίσει τα συμφέροντα του δημοσίου.

Αυτή η τακτική να τη φέρνουν προ τετελεσμένων (πιστόλι στον κρόταφο), πρέπει κάποτε να σταματήσει. Στον ένα χρόνο που χάθηκε, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η νέα διαδικασία, σωστά αυτή τη φορά, και να αποκτήσουμε είτε ένα καλύτερο σύστημα, είτε ένα κατά €5 εκ. τουλάχιστον φθηνότερο και με τα €5 εκ. να αγοραζόταν άλλος εξοπλισμός.

Η απάντηση του Υπουργείου Άμυνας:

«Η καταγγελία του κ. Χασαπόπουλου, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, περιήλθε και στη δική μας αντίληψη.

Ως βασική αρχή ξεκαθαρίζουμε ότι τέτοιες καταγγελίες θα πρέπει να αξιολογούνται και να διεξάγεται η δέουσα έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές.

Για το ειδικό θέμα που αναφέρεται στη καταγγελία, φαίνεται ότι ο κ. Χασαπόπουλος αναμασάει καταγγελίες που ήδη αξιολογήθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές και η κατάληξη ήταν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Δηλώνουμε ότι στην υπό αναφορά περίπτωση ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και μετά από συζήτηση το Συμβούλιο Προσφορών Άμυνας και Ασφάλειας, στην παρουσία αρμόδιου λειτουργού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αποφάσισε να εγκρίνει την αγορά συγκεκριμένου εξοπλισμού. Πέρα από αυτό, σε πρόσφατη συνάντηση αρμοδίων επιβεβαιώθηκε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και δεν προέκυψε θέμα που να αποτρέπει την προώθηση της αγοράς του εξοπλισμού.
Μέριμνα του Υπουργείου Άμυνας είναι η διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς και παράλληλα η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και της αναγκαίας διαφάνειας.

Προσοχή να μην οδηγηθούμε σε απραξία και στασιμότητα που αποτέλεσμα θα έχει την αποδυνάμωση της αποτρεπτικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς. Καταγγελίες όπως αυτή του κ. Χασαπόπουλου, όταν υπάρχουν, αξιολογούνται από τους αρμόδιους, αλλά όταν εξαντλείται το θέμα δεν θα πρέπει να επανέρχονται με κίνδυνο την αποψίλωση της Εθνικής Φρουράς».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X