ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιωνάς: Ευθύνη όλων η σωστή εφαρμογή του Κανονισμού προστασίας των προσωπικών δεδομένων

«Τόσο σε προσωπικό όσο και σε ευρύτερο επαγγελματικό επίπεδο»

Οι προκλήσεις για την εξισορρόπηση μεταξύ της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των αναγκών του κυπριακού συστήματος απονομής της δικαιοσύνης είναι μεγάλες, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου.

Παράλληλα, είπε, η ευθύνη για τη σωστή εφαρμογή του Κανονισμού αφορά όλους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε ευρύτερο επαγγελματικό επίπεδο.

Σε χαιρετισμό του σε ημερίδα με θέμα «Προστασία δεδομένων στο κυπριακό σύστημα απονομής δικαιοσύνης υπό το φως των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων», ο κ. Νικολάου είπε ότι με τον Κανονισμό, προστατεύονται σε μεγαλύτερο βαθμό τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σε ό,τι αφορά την προσωπική ζωή, την αγορά, τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις, ενδυναμώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τα δικαιώματα των πολιτών.

Για σκοπούς προστασίας της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και των δικαστικών διαδικασιών και λόγω της ανάγκης να καταφύγει κάποιος σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται σε δικαστικές αποφάσεις, τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το εθνικό νομικό πλαίσιο με ειδικές διατάξεις περιορίζουν το πεδίο εφαρμογής των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων που ρυθμίζονται για σκοπούς προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Είναι για το λόγο αυτό που σε συνεννόηση με το Ανώτατο Δικαστήριο περιλήφθηκε ειδική διάταξη στην εθνική νομοθεσία, η οποία ορίζει ρητά ότι η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται και είναι νόμιμη όταν διενεργείται από τα δικαστήρια στο πλαίσιο της δικαιοδοτικής τους αρμοδιότητας για σκοπούς απονομής της δικαιοσύνης και περιλαμβάνει επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, η οποία είναι αναγκαία για το σκοπό δημοσίευσης ή έκδοσης απόφασης οποιουδήποτε δικαστηρίου.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο με εγκύκλιό του, διευκρίνισε ο κ. Νικολάου, έχοντας υπόψη την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την τήρηση της αρχής της αναλογικότητας έχει δώσει σαφείς οδηγίες καθορίζοντας πλαίσιο ανωνυμοποίησης των προσωπικών δεδομένων που αναφέρονται σε δικαστικές αποφάσεις.
Σε κάθε περίπτωση ανωνυμοποιούνται τα ονόματα των διαδίκων σε όλες τις υποθέσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Οικογενειακών Δικαστηρίων και σε υποθέσεις που αφορούν ανήλικους τόσο πολιτικές όσο και ποινικές, διευκρίνισε.

Περαιτέρω, οι δικαστικές αποφάσεις που προορίζονται για δημοσιοποίηση/ επεξεργασία στο διαδίκτυο δημοσιεύονται με αναφορά μόνο στο επίθετο των διαδίκων (φυσικών προσώπων), ανέφερε ο Υπουργός.

Επίσης, κατά την εκφώνηση των αποφάσεων σε δημόσια συνεδρία ανωνυμοποιούνται μια σειρά από προσωπικά δεδομένα που δεν είναι αναγκαία η δημοσιοποίηση τους κατά την κρίση του Δικαστηρίου και τηρουμένης πάντοτε της αρχής της αναλογικότητας.
Γι’ αυτό, επεσήμανε ο κ. Νικολάου, «η εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας, σε περίπτωση δημοσιοποίησης ευαίσθητων δεδομένων, πρέπει να γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια και μόνο αν αυτή είναι απολύτως αναγκαία. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα έχουμε καταστρατήγηση του Κανονισμού που ρυθμίζει αυξημένη προστασία των ευαίσθητων δεδομένων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X