ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Χρυστάλλα στην Βουλή

Σχετικά με τον συμψηφισμό των λογαριασμών στο Συνεργατισμό

Στην παρουσία της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη πραγματοποιείται το Σάββατο το πρωί έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για το ζήτημα των συμψηφισμών λογαριασμών στο Συνεργατισμό χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των πελατών.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της Επιτροπής, η οποία έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων, στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, έχουν επίσης κληθεί να παραστούν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.

Το παρών τους έχουν κληθεί να δώσουν και εκπρόσωποι της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, ο τέως Πρόεδρος και Μέλη της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο τέως Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνεργατικής Συνομοσπονδίας Λτδ, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Λτδ, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών καθώς της ΠΟΒΕΚ.

Σύμφωνα με δηλώσεις, χθες, του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρία Κουλία στη συνεδρία θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, το θέμα, το οποίο έχει εγγραφεί αυτεπάγγελτα με απόφαση της Επιτροπής, τιτλοφορείται «οι συμψηφισμοί λογαριασμών στο Συνεργατισμό χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των πελατών και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από καταχρηστικές και αυθαίρετες χρεώσεις ή αυξήσεις σε παρεχόμενες υπηρεσίες από τράπεζες».

Στο μεταξύ, σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου χθες, ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου να διερευνήσει διεξοδικά το θέμα του συμψηφισμού καταθέσεων με δάνεια της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας και να υποβάλει πλήρη έκθεση. Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ακόμη ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ζήτησε από τη διοίκηση της Συνεργατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ) να ελέγξει και να επιβεβαιώσει τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί σχετικά με το θέμα και να είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου (η ΣΕΔΙΠΕΣ) να ανταποκριθεί στην περίπτωση που θα υπάρξει ανάγκη διόρθωσης τυχόν λαθών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, σε ανακοίνωση της η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), θυγατρική της ΣΕΔΙΠΕΣ, προχώρησε σε διευκρινίσεις σε ότι αφορά τον τερματισμό λογαριασμών, δήλωσε έτοιμη να εξετάσει οποιοδήποτε τυχόν ακούσιο λάθος έχει διενεργηθεί στη διαδικασία συμψηφισμών λογαριασμών και ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για τις περαιτέρω ενέργειες.

Σύμφωνα με τη διευκρινιστική ανακοίνωση «λογαριασμοί που δεν έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Τράπεζα και που έχουν, συνεπώς, τερματιστεί, είχαν χρεωστικό υπόλοιπο και ήταν μη εξυπηρετούμενοι λογαριασμοί, ή κάτοχος του λογαριασμού συνδέετo άμεσα ή έμμεσα με μη εξυπηρετούμενο λογαριασμό ή με κάτοχο μη εξυπηρετούμενου λογαριασμού».

Επεξηγείται ακόμη ότι συμψηφισμοί έγιναν κατόπιν σχετικών γνωματεύσεων σε σχέση με λογαριασμούς που ήταν εξασφαλισμένοι με δέσμευση κατάθεσης, δυνάμει σχετικής σύμβασης και δεν μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα και σε σχέση με λογαριασμούς οι οποίοι ήταν σε υπέρβαση/καθυστέρηση, όπου συμψηφίστηκε μόνο το ποσό της υπέρβασης/καθυστέρησης δυνάμει της τραπεζικής αρχής του συμψηφισμού.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι οι συμψηφισμοί λογαριασμών που ήταν σε καθυστέρηση αφορούσαν περιπτώσεις ύπαρξης καταθετικών λογαριασμών ανεξαρτήτως ποσού κατάθεσης, λογαριασμών προθεσμίας, μονίμων καταθέσεων και προειδοποιήσεων, καθώς και σε καταθέσεις όψεως που υπερέβαιναν τα €2.500.

Σημειώνεται ότι «δεν δεσμεύτηκε και ούτε συμψηφίστηκε οποιοδήποτε πιστωτικό υπόλοιπο από τρεχούμενους λογαριασμούς». Προστίθεται ότι «οι λογαριασμοί που έχουν συμψηφιστεί είχαν δεσμευτεί από τις 26 Ιουνίου 2018».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X