ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η πολεμική βιομηχανία της Γαλλίας δεν αφήνει αδιάφορη τη Λευκωσία

Αναβαθμίσεις στη Ναυτική Βάση στο Μαρί

Η Γαλλία ήταν και παραμένει ένας από τους δυνατούς κρίκους των στρατηγικών συμμάχων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Λευκωσία και Παρίσι μεθοδικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έχουν θέση τις βάσεις προκειμένου οι σχέσεις των δυο χωρών να επεκταθούν και σε άλλους τομείς εκτός από τα ενεργειακά.

Στο πνεύμα αυτό οι Υπουργοί Άμυνας των δυο χωρών, Σάββας Αγγελίδης και Γαλλίας Florence Parly, έχουν βάλει τις βάσεις δημιουργίας κοινού επιχειρησιακού υπόβαθρου που σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τις υποδομές της Ε.Φ. ναυτικού και αεροπορίας οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από γαλλικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη τα οποία κινούνται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Επί του προκειμένου όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», Λευκωσία και Παρίσι φαίνεται να έχουν καταλήξει σε ένα μοτίβο συνεργασίας που θα επιτρέπει την ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας πέριξ της Κύπρου, μια συνεργασία που σχετίζεται άμεσα και με την ενεργειακή ασφάλεια της κυπριακής ΑΟΖ.

Μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την ασφάλεια θα αναβαθμιστούν υποδομές της Εθνικής Φρουράς με έμφαση σε πρώτη φάση τη Ναυτική Βάση στο Μαρί.

Η αμυντική προσέγγιση των δυο χωρών, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα γίνει πραγματικότητα μέσω της PESCO, του μηχανισμού δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας όπου η Κύπρος έχει συμμετοχή.

Ναυτική παρουσία
Το νέο πλαίσιο συμφωνίας έρχεται σε μια ευαίσθητη περίοδο για τη Δημοκρατία κυρίως στον τομέα των ενεργειακών όπου η Γαλλία μέσω της TOTAL, κατέχει δεσπόζουσα θέση στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας εντός της ΑΟΖ. Στο πνεύμα αυτό η Κύπρος, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» είναι έτοιμη να προσφέρει διευκολύνσεις στη Γαλλία.

Το τελευταίο ταξίδι του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη στο Παρίσι ήταν καθοριστικής σημασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτη φάση η συνεργασία Κύπρου – Γαλλίας μέσω PESCO θα επικεντρωθεί επί της θαλάσσης με την αναβάθμιση ναυτικών υποδομών της ΕΦ οι οποίες θα μπορούν να υποδεχθούν γαλλικά μέσα που κινούνται στη περιοχή. Η αναβάθμιση των υποδομών θα γίνει με ευρωπαϊκά κονδύλια και θα αφορά τη ναυτική βάση στο Μαρί όπου θα αναβαθμιστεί.

Πρακτικά με τη συνεργασία τα γαλλικά πολεμικά πλοία που πλέουν στην περιοχή θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη ναυτική βάση για παντός είδους διευκολύνσεων. Στο κομμάτι των ναυτικών μέσων όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε η συμφωνία έχει όλες τις προοπτικές να επεκταθεί και πέραν του Μαρί με ευεργετικές επιπτώσεις και στο κομμάτι της οικονομίας.

Εξοπλιστικά
Η πολεμική βιομηχανία της Γαλλίας δεν αφήνει αδιάφορη τη Λευκωσία ειδικά την παρούσα περίοδο όπου φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα στο κομμάτι των εξοπλιστικών τις ΕΦ. Μετά την απόκτηση του πρώτου πλωτού μέσου ανοιχτής θαλάσσης από το Ισραήλ θεωρείται βέβαιο πως το πολεμικό ναυτικό θα ενισχυθεί και με δεύτερο πλοίο.

Επίσης η Λευκωσία φαίνεται να έτοιμη να καλύψει και άλλες ανάγκες που υπάρχουν στην ΕΦ και που θα ενισχύσουν σημαντικά το πλέγμα ασφάλειας αλλά και περιφρούρησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας σε στεριά και θάλασσα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X