ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ι. Νικολάου - «Μπορεί να κερδηθεί το στοίχημα της εμπιστοσύνης»

Έκδοση κώδικα δεοντολογίας και της δικαστικής πρακτικής

Μπορεί να κερδηθεί το στοίχημα της εμπιστοσύνης του κοινού στο δικαστικό σύστημα, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος είπε ότι εντός των προσεχών ημερών οι δικαστές θα προχωρήσουν στην έκδοση του κώδικα δεοντολογίας και της δικαστικής πρακτικής, που θα ρυθμίζει την εξαίρεση των δικαστών.

Σε δηλώσεις του, μετά από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με την Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, στην οποία παρέστη και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Νικολάου είπε ότι έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέτει για μια ακόμα φορά τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, αναφορικά με την αναδιοργάνωση των δικαστηρίων, τις τομές που πρέπει να γίνουν, τη μεταρρύθμιση, όπως αυτή έχει προγραμματιστεί και επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.


Κύπρος: Ζητιάνος το πρωί...με λιμουζίνα την νύχτα


Όπως είπε ο κ. Νικολάου «έγινε μια διεξοδική συζήτηση -είναι η τρίτη που γίνεται- για τα θέματα της μεταρρύθμισης του δικαστικού μας συστήματος και έγινε συζήτηση επί συγκεκριμένων θεμάτων, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί από τα προσχέδια νομοσχεδίων, που έχουμε ετοιμάσει».

Είπε ότι «υπήρξε μια συναντίληψη όσον αφορά τις τομές που επιχειρούμε», για να προσθέσει πως ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Μύρων Νικολάτος, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «εντός των προσεχών μια - δυο ημερών θα προχωρήσουν στην έκδοση του κώδικα δεοντολογίας και της δικαστικής πρακτικής που θα ρυθμίζει την εξαίρεση των δικαστών».

«Μια θετική εξέλιξη», σημείωσε, «μετά από όλα όσα έχουν συμβεί γύρω από το δικαστικό μας σύστημα. Θετική, επίσης, εξέλιξη είναι το γεγονός ότι οι δικαστές έχουν συμφωνήσει όπως όλα αυτά τα ζητήματα και ειδικότερα τα θέματα που σχετίζονται με τις τομές που θα γίνουν στο δικαστικό μας σύστημα προχωρήσουν χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση, με στόχο να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης στον τόπο μας».

Ερωτηθείς αν τα νομοσχέδια, που ετοίμασε η Κυβέρνηση, είναι ικανά να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη του κοινού στη δικαιοσύνη, εξέφρασε την πεποίθηση πως «το γεγονός ότι από τη μια οι δικαστές θα προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση του κώδικα δεοντολογίας και της δικαστικής πρακτικής, που θα ρυθμίζει την εξαίρεση των δικαστών, αλλά και το γεγονός ότι γίνονται ουσιαστικές τομές στο δικαστικό μας σύστημα, μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της εμπιστοσύνης του κοινού στο δικαστικό μας σύστημα».


Θρίλερ με το sms που έστειλε η Μαρία λίγο πριν βρεθεί νεκρή (vid)


«Οφείλουμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα για την ίδια την κοινωνία, διότι σκεφτείτε να έχουμε ένα δικαστικό σύστημα, το οποίο να αμφισβητείται. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να απονεμηθεί δικαιοσύνη στον τόπο».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως «το γεγονός ότι σήμερα οι δικαστές έχουν δηλώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα προχωρήσουν, χωρίς καθυστέρηση, στο να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές αντιλαμβάνεστε ότι βρισκόμαστε σε ένα σωστό δρόμο και αναμένουμε ότι αυτή η ενέργεια συντονίζεται με την απαίτηση της κοινωνίας και το γεγονός ότι και οι άλλες πολιτειακές εξουσίες και η νομοθετική εξουσία είναι και εκείνη έτοιμη, για να προχωρήσει άμεσα στην συμπλήρωση των νομοθετημάτων, που είναι αναγκαία για να γίνουν αυτές οι τομές».

Σε άλλη ερώτηση εάν υπήρξαν διαφωνίες σε κάποια σημεία και ποια είναι αυτά, ο κ. Νικολάου είπε πως «έγινε μια συζήτηση εκτενής, εποικοδομητική και αυτό έχει σημασία, το αποτέλεσμα».

Κληθείς να αναφέρει εάν η συναντίληψη που υπήρξε αγγίζει ακόμα και το θέμα της σύνθεσης του δικαστικού συμβουλίου, απάντησε: «Βεβαίως και αγγίζει το θέμα της σύνθεσης του δικαστικού συμβουλίου, το διαχωρισμό της δικαιοδοσίας του Ανώτατου Δικαστηρίου, τον τρόπο με τον οποίο ουσιαστικά θα λειτουργήσει το δικαστικό μας σύστημα, ούτως ώστε αυτό να μπορεί να απονέμει δικαιοσύνη σε χρόνο επιτρεπτό και από την άλλη να υπάρχουν εκείνες οι τομές, που θα διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X