ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Κύπρος στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ

«Να αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. και του δυτικού κόσμου»

Πρόσω ολοταχώς η Λευκωσία προς εφαρμογή του δόγματος Κασουλίδη που θέλει την Κύπρο «να αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. και του δυτικού κόσμου στην περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Αυτό συνεπάγεται προσαρμογή στην ομπρέλα του δυτικού συνασπισμού στην περιοχή, που εξυπακούεται αυτονόητα συμβατότητα με το νατοϊκό σύστημα ασφάλειας.

Η Κύπρος ουσιαστικά εναρμονίζεται με τη δυτική πρακτική ότι τα εξοπλιστικά αποτελούν ισχυρό εργαλείο ενίσχυσης περιφερειακών συμμαχιών.

Στη λογική αυτή εγκαινιάζεται ήδη νέα εποχή και στους εξοπλιστικούς σχεδιασμούς της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι στρέφονται αποκλειστικά στην ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία, ενώ τη Λευκωσία δεν αφήνει αδιάφορη και η αμερικάνικη αγορά, εάν και εφόσον αρθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων.

Δεύτερος καθοριστικός παράγοντας για τη στροφή που παρατηρείται είναι οι νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στα εξοπλιστικά, στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας αλλά και της αυξανόμενης τουρκικής κινητικότητας.

Ο προσανατολισμός που υπάρχει σε κυβερνητικό επίπεδο είναι οι καθαρές δαπάνες για τα εξοπλιστικά να φθάσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X