ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζεται για να είναι επιτυχής η αποστολή της Λουτ

«Είμαι σίγουρος πως και μέσα στο πλαίσιο των εντολών που έχει από τον ΓΓ»

Η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζεται για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στην αποστολή της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο και τον καθορισμό των όρων αναφοράς του ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης εξαγγέλλοντας, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την διαπραγματευτική ομάδα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, μετά από συνάντηση που είχε στο Υπουργείο με τον ΔΣ του Πρακτορείου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η κ. Λουτ έχει ξεκινήσει τις επαφές της, και έγινε η συνάντηση στις Βρυξέλλες ενώ αναμένεται η συνάντηση με την ελληνική Κυβέρνηση.

«Είμαι σίγουρος πως και μέσα στο πλαίσιο των εντολών που έχει από τον ΓΓ θα γίνουν συναντήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», είπε και εξέφρασε την εκτίμηση με βάση τις πληροφορίες από τα ΗΕ πως η κ. Λουτ θα βρίσκεται στην Κύπρο μετά τις 15 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει στη χώρα μας για ένα διάστημα έτσι ώστε να δούμε και μέσα από τις επαφές της αλλά και όσα θα ακούσει από τα εμπλεκόμενα μέρη αν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

«Για εμάς θετικό αποτέλεσμα δεν είναι τίποτε άλλο από τον καθορισμό των όρων αναφοράς, οι οποίοι είναι η απάντηση του ΓΓ σε αυτό που από την πρώτη στιγμή λέγαμε για την κατάλληλη προετοιμασία έτσι ώστε όταν αρχίσουν οι συνομιλίες να είναι υποσχόμενες και οι οποίες να δύναται να οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσα», είπε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται προετοιμασία από την ε/κ πλευρά ώστε η αποστολή της κ. Λουτ να είναι επιτυχής, ενώ ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση και με την διαπραγματευτική ομάδα.

Σε ερώτηση τι περιλαμβάνουν οι όροι αναφοράς, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είναι η απάντηση του ΓΓ στην ανάγκη να γίνει καλή προετοιμασία πριν την έναρξη μιας νέας διαδικασίας συνομιλιών. Οι όροι, όπως εξήγησε, αγγίζουν και θέματα ουσίας, όπως το Πλαίσιο Γκουτέρες, οι μέχρι στιγμής συγκλίσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας καθώς και θέματα διαδικασίας, όπως για παράδειγμα το αν η νέα διαδικασία ξεκινά από δικοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο ή μέσα από μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο στην παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων, της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις δύο κοινότητες.

Σημείωσε πως όλα αυτά τα θέματα θα απασχολήσουν την αποστολή της κ. Λουτ ενώ επανέλαβε πως η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζεται για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Σε ερώτηση για το πώς θα διαμορφωθούν το τελικό πακέτο των όρων αναφοράς, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως οι όροι θα είναι το προϊόν των επαφών της κ. Λουτ με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη τους γνώμη.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση