ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Βουλή καλεί τη Νομική Υπηρεσία να παραπέμψει στο δικαστήριο υποθέσεις με καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών

Παρατήρησαν καθυστέρηση

Επικρίσεις κατά της Νομικής Υπηρεσίας διατυπώνουν Βουλευτές με αφορμή την καθυστέρηση που παρατηρείται στην παραπομπή υποθέσεων που αφορούν καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών στο Δικαστήριο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου στην οποία συζητήθηκαν προτάσεις νόμου για τις καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών, Άγγελος Βότσης, είπε ότι εκφράστηκε έντονος προβληματισμός και διαμαρτυρία γιατί εδώ και τριάμισι χρόνια η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου έχει εξετάσει 55 υποθέσεις, εκ των οποίων οι έξι αφορούν τράπεζες και οι άλλες επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και εκκρεμεί η παραπομπή τους στο Δικαστήριο εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας. Μόνο 2-3 υποθέσεις που αφορούν επιχειρηματίες ανάπτυξης γης έχουν αχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Εξήγησε ότι σε αυτές τις υποθέσεις διαφάνηκαν 14 ξεχωριστές κατηγορίες καταχρηστικών ρητρών και ότι πρέπει να οδηγηθούν στο Δικαστήριο για τα επόμενα βήματα, προσθέτοντας ότι θα αποτελέσουν πρότυπο για τις άλλες περιπτώσεις.
Μέχρι στιγμής, είπε, έχουν εκδοθεί μόνο δύο αποφάσεις Δικαστηρίου σε υποθέσεις επιχειρηματιών ανάπτυξης γης αλλά πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσουν και οι περιπτώσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Στην Επιτροπή συνεχίστηκε επίσης η συζήτηση για προτάσεις νόμου των Βουλευτών Γιώργου Περδίκη και Κωστή Ευσταθίου ώστε οι νομοθεσίες για τις καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών να καλύπτουν και τα νομικά πρόσωπα και κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης δήλωσε πως από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι όλα τα μέλη συμφωνούν σε αυτή την ανάγκη και ότι πλέον πρέπει να εξευρεθεί ο τρόπος για να γίνει αυτό. Εξήγησε ότι ο χρηματοοικονομικός επίτροπος προκρίνει ότι πρέπει να θεσπιστεί συγκεκριμένη νομοθεσία και όχι τροπολογίες και ότι αυτή την θέση ασπάζονται και τα Υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Βότση, το ευχάριστο είναι ότι και ο Σύνδεσμος Τραπεζών δεν είναι αρνητικός και απλά υπέβαλε κάποιες παρατηρήσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με σωστή διαβούλευση των εισηγητών των προτάσεων με τον Επίτροπο και τον Σύνδεσμο, θα υπάρξει κατάληξη σε ένα σωστό νομοθετικά κείμενο για ψήφιση. Δόθηκε ένας μήνας παράταση για αυτές τις διαβουλεύσεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι αν μια ρήτρα κριθεί καταχρηστική από το Δικαστήριο, σίγουρα θα αποτελέσει δεδικασμένο και προηγούμενο για όλους όσους αδικούνται και είναι εξαιρετικά σημαντικό το συντομότερο οι καταγγελίες αυτές να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Για τις προτάσεις Ευσταθίου και Περδίκη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν διαφωνεί κανείς ότι αν κάτι είναι καταχρηστικό, αυτό πρέπει να καλύπτει τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα. Εξήγησε ότι τόσο ο χρηματοοικονομικός επίτροπος όσο και το ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως για νομικά πρόσωπα πρέπει να θεσπιστεί χωριστή νομοθεσία και αυτό είναι το σημείο που τώρα εξετάζει η Επιτροπή.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι η βασική αλλαγή στο νόμο για κάλυψη και νομικών προσώπων, βρίσκει το κόμμα του σύμφωνο το οποίο ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ουσία που είναι η προστασία των δανειοληπτών.

Ανέφερε ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών εξέδωσε έξι αποφάσεις για 14 καταχρηστικές ρήτρες οι οποίες και στάληκαν στη Νομική Υπηρεσία αλλά μέχρι σήμερα τίποτε δεν έχει γίνει. Αυτό, τόνισε, είναι απαράδεκτο και καλούμε τον Εισαγγελέα να προχωρήσει άμεσα για να νοιώσει και ο πολίτης ότι προστατεύεται.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος κατέθεσε μια εκ των προτάσεων νόμου, δήλωσε ότι οι ρήτρες αυτές για τους καταναλωτές είναι άδικες και θα πρέπει και οι μικρές, οικογενειακές και παραδοσιακές επιχειρήσεις να προστατευθούν όπως προστατεύονται τα φυσικά πρόσωπα.

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου μια μικρή επιχείρηση υπογράφει σύμβαση δανείου με τράπεζα και υπάρχει ο όρος της αύξησης του τόκου, της αυξομείωσης των επιτοκίων, της επιβολής τόκου υπερημερίας ή ακόμη και της μονομερούς διακοπής του ορίου παρατραβήγματος.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε ότι η συζήτηση γίνεται ώστε να υπάρξει μια γενικότερη ρύθμιση ώστε οι πρόνοιες να προστατεύουν όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι από το 2016 είχε κατατεθεί πρόταση νόμου μαζί με τον Νίκο Κουτσού, ώστε ο νόμος να καλύπτει και τις επιχειρήσεις εκτός από ιδιώτες καταναλωτές γιατί αυτές οι ρήτρες στραγγαλίζουν τις μικρές κυρίως επιχειρήσεις.

Εξήγησε ότι δύο χρόνια μετά, και με την πρόταση του κ. Ευσταθίου που αναφέρεται στις μικρές επιχειρήσεις, είμαστε μπροστά στην ίδια κατάσταση άρνησης από τράπεζες και κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ανέφερε ότι υπάρχει η θετική στάση του χρηματοοικονομικού επιτρόπου και μαζί με τον Κωστή Ευσταθίου έχουν αναλάβει να καταθέσουν συγκλίνουσα πρόταση, ειδικά για τις ρήτρες για τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι αυτή η παρέμβαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια για μείωση της δυνατότητας των τραπεζών να διακόπτουν την παροχή πίστωσης αλλά ούτε αυτό φαίνεται να είναι δυνατό, όπως είπε ο κ. Περδίκης.

Ανέφερε ότι με την συμπληρωματική πρόταση νόμου, σε συνεργασία και με τον χρηματοοικονομικό επίτροπο, ο όρος καταναλωτής ξεκαθαρίζει και περιλαμβάνει και εταιρείες προσώπων και μικρές επιχειρήσεις.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι φαίνεται ότι όλα τα κόμματα συμφωνούν στην αλλαγή της σύγκλισης και αυτή θα εγγραφεί ως πρόταση νόμου και να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X