ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η απάντηση του Αβέρωφ στις δηλώσεις του Πρίγκιπα

Ζούμε στην εποχή που το σύνθημα έχει «πέραση»

Ζούμε στην εποχή που το σύνθημα έχει «πέραση», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σχολιάζοντας τις θέσεις του Επιτελείου του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Νικόλα Παπαδόπουλου για το Κυπριακό, και διερωτήθηκε πώς η Τουρκία θα στριμωχτεί αν η ελληνοκυπριακή πλευρά ακολουθήσει μια διεκδικητική πολιτική για την ιδεατή για την ελληνοκυπριακή πλευρά λύση.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη Σερβίας Marko Blagojevic, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ζούμε στην εποχή που το σύνθημα επικρατεί της λογικής και κατά την οποία είναι δύσκολο να μιλάς με επιχειρήματα και η λογική θεωρείται κατατρεγμένη. Όπως εξήγησε, καθημερινά το Επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου λέει ότι έχουμε ένα Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τα έδωσε όλα και έκανε υποχωρήσεις και γι’ αυτό δεν βρήκαμε λύση στο Κυπριακό.

Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως το Επιτελείο Παπαδόπουλου δηλώνει πως θα λύσει το Κυπριακό, «με το να αποσύρει τις δήθεν απαράδεκτες υποχωρήσεις και να θέσει στο τραπέζι διεκδικητική πολιτική, να θέσει στο τραπέζι τις ιδεατές προσεγγίσεις για την ιδεατή και την ιδανική λύση». Ουσιαστικά, πρόσθεσε, αυτό που λέει ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι πως όταν βάλει τη διεκδικητική πολιτική και την ιδεατή για εμάς τους Ε/κ θέση, «η Τουρκία θα στριμωχτεί, θα το βάλει στα πόδια και δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να συμβιβαστεί και να προσυπογράψει την ιδεατή για εμάς λύση. Το αφήνω στην απλή λογική των πολιτών».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις θέσεις του ΑΚΕΛ ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία, και είπε πως όντως ήταν μια ιστορική ευκαιρία το πλαίσιο Γκουτέρες και το έγγραφο για το μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης που ικανοποιούσε τις πάγιες και διαχρονικές μας θέσεις σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. «Δυστυχώς η Τουρκία ξεκαθάρισε στο δείπνο της 6ης Ιουλίου ότι λάθος κατάλαβε ο ΓΓ και δεν συζητούσαν την κατάργηση των εγγυήσεων», είπε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως η προίκα του Κραν Μοντανά, όπως είπε και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, πρέπει να γίνει κεκτημένο και θα πρέπει να προσπαθήσουμε σε μια νέα διαδικασία, για την οποία η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει, να λύσουμε το Κυπριακό.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να γίνει αυτό με δεδομένη την αντίδραση της Τουρκίας στην έκθεση Γκουτέρες, ο κ. Νεοφύτου είπε πως με αυτή την αντίδραση καταρρίπτεται το επιχείρημα όλων όσοι κατηγορούν τον Πρόεδρο. «Ο ΓΓ (του ΟΗΕ) λένε, δεν επέρριψε ευθύνες στην Τουρκία άρα φταίει η δική μας πλευρά. Με αυτά τα λογοπαίγνια και αυτά τα συνθήματα εγώ δηλώνω ότι δεν είμαι ικανός να ανταπεξέλθω», είπε.

Από την άλλη, ανέφερε, «βλέπουμε την Τουρκία που κατά την αντιπολίτευση στην Κύπρο αθωώθηκε, να επιρρίπτει ευθύνες στον ΓΓ και να μην είναι ικανοποιημένη από την έκθεση αφού δεν επιρρίπτει ευθύνες στην ε/κ πλευρά». Επεσήμανε, παράλληλα, πως ο κ. Γκουτέρες είχε ξεκαθαρίσει από τον Ιανουάριο στη Γενεύη ότι ο ρόλος των ΗΕ σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι για να επιρρίψουν ευθύνες αλλά για να βοηθήσουν τις δύο πλευρές να λύσουν το Κυπριακό και αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό να αφήσουν ανοικτό το παράθυρο μιας νέας πρωτοβουλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση