ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φωνάζουν για παραίτηση Πετρίδη, Νικόλας και Μαλάς

Ενοχλήθηκαν από τους πανηγυρισμούς υπέρ Αναστασιάδη

Την άμεση παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη ζητούν τα επιτελεία Σταύρου Μαλά και Νικόλα Παπαδόπουλου και την αντικατάστασή του από υπηρεσιακό υπουργό.

Αφορμή υπήρξε η παρουσία του υπουργού στο εκλογικό συνέδριο της ΝΕΔΗΣΥ αλλά και η παλαιότερη επίσκεψή του μαζί με λειτουργούς του υπουργείου στο επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη. Οι εν λόγω κινήσεις θεωρήθηκαν από τους ανθυποψήφιους του Νίκου Αναστασιάδη πως επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία των προεδρικών εκλογών.

Το όλο ζήτημα δεν άφησε αναπάντητο τόσο το Προεδρικό όσο και ο ΔΗΣΥ, υπογραμμίζοντας πως σε όλες δημοκρατικές χώρες οι υπουργοί μιας κυβέρνησης υπερασπίζονται το έργο της Κυβέρνησης. Ο ΔΗΣΥ δια του εκπροσώπου τύπου του κόμματος, θύμισε στον Σταύρο Μαλά πως ούτε ο Δημήτρης Χριστόφιας αντικατέστησε την τότε υπουργό εσωτερικών Ελένη Μαύρου.

Η αφορμή

Αφορμή της αντιπαράθεσης αλλά και της επαναφοράς ζητήματος αντικατάστασης του υπουργού Εσωτερικών, στάθηκε η παρουσία του Κωνσταντίνου Πετρίδη στο εκλογικό συνέδριο της ΝΕΔΗΣΥ αλλά και η ανάρτηση φωτογραφιών με την νεολαία του κόμματος που πανηγύριζε υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη.

Μαλάς: Θράσος Πετρίδη

Ζήτημα παραίτησης του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη έθεσε πρώτος ο υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς. «Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος με ευθύνη τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, αντί να έχει την ευθιξία να παραιτηθεί υπέρ υπηρεσιακού υπουργού, έχει το θράσος να πανηγυρίζει και να πολιτεύεται σηκώνοντας την κομματική σημαία. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει ρίξει τις μάσκες. Ούτε τα προσχήματα δεν τηρούν πλέον. Καλούμε τον απερχόμενο Πρόεδρο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της εκλογικής διαδικασίας, όπως ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο που έπραξαν και προηγούμενοι Πρόεδροι διορίζοντας υπηρεσιακό υπουργό. Αυτές οι συγκεκριμένες πρακτικές της κυβέρνησης και των υπουργών της καταδεικνύουν την ανάγκη αλλαγής διακυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλάς.

Επιτ. Νικόλα: Υπονόμευση των θεσμών η μη παραίτηση Πετρίδη

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διορισμό υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών. «Η ενεργός ανάμιξη των υπουργών της κυβέρνησης στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Αναστασιάδη, υπό τις διαταγές του Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι πλέον καθημερινή και προκαλεί έκπληξη αλλά και οργή στους πολίτες. Όμως, η χτεσινή παρουσία και προβολή του υπουργού εσωτερικών στην προεκλογική συγκέντρωση της ΝΕΔΗΣΥ για τον κ. Αναστασιάδη, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο υπουργός Εσωτερικών, ως ο αρμόδιος υπουργός για τη διοργάνωση των εκλογών, θα έπρεπε να είναι διπλά προσεκτικός αυτή την περίοδο και να μην συμπεριφέρεται ή να ενεργεί ως στέλεχος του επιτελείου Αναστασιάδη. Ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να αντικαταστήσει τον κ. Πετρίδη με έναν υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών. Σε αντίθετη περίπτωση, καθίσταται ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης υπόλογος, για ακόμα μια φορά, για την υπονόμευση των θεσμών και των διαδικασιών του κράτους» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του επιτελείου του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Προεδρικό: Συμβαίνει σε όλες τις χώρες

Το όλο ζήτημα δεν άφησε αναπάντητο το Προεδρικό, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εκφράζει την έκπληξή του για τις επικρίσεις και να υπογραμμίζει πως σε όλες τις δημοκρατικές χώρες οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπερασπίζονται το κυβερνητικό έργο.

«Αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι λίγες μόνο ημέρες πριν από τις επικείμενες Προεδρικές εκλογές, το εκλογικό επιτελείο Σταύρου Μαλά, εγείρει θέμα αντικατάστασης του Υπουργού Εσωτερικών από υπηρεσιακό Υπουργό. Δυστυχώς πρόκειται για μία καθαρά προεκλογικών σκοπιμοτήτων παρέμβαση η οποία δεν συνάδει με τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών στα σύγχρονα κράτη. Σε όλες τις δημοκρατικές χώρες οι Υπουργοί μιας Κυβέρνησης ως πολιτικά πρόσωπα, έχουν ευθύνη, αλλά και υποχρέωση να υποστηρίζουν την κυβερνητική πολιτική όσο και το έργο της Κυβέρνησης, ειδικότερα όταν αυτό τυγχάνει καθημερινής αβασάνιστης κριτικής. Οι Υπουργοί είναι κατ’ εξοχήν πολιτικά πρόσωπα με ευθύνη και υποχρέωση πολιτικού λόγου και επιτέλεσης του έργου τους με αποτελεσματικότητα και αμεροληψία. Σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν, που κάποιοι φαίνεται να λησμονούν, στη σύγχρονη πολιτική αντίληψη η διάκριση Κυβέρνησης και κόμματος ήταν πάντοτε σαφής και με αυτήν ως γνώμονα εργαστήκαμε καθ΄ όλη την πενταετία της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Όπως αρμόζει στις δημοκρατικές χώρες, να αφήσουμε τις αρμόδιες Υπηρεσίες να οργανώσουν τις εκλογές όπως αυτές γνωρίζουν καλά και ας μην εγείρονται ζητήματα για εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων και για δημιουργία εντυπώσεων. Οι άψογες διαδικασίες που διασφαλίζουν το αδιάβλητο των εκλογών δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα» ανέφερε σε δηλώσεις του κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Θύμισε Χριστόφια ο ΔΗΣΥ

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε βέβαια και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Πρόδρομο Προδρόμου, να υπενθυμίζει στον Σταύρο Μαλά πως ούτε ο Δημήτρης Χριστόφιας αντικατέστησε την τότε υπουργό Εσωτερικών Ελένη Μαύρου. «Η απαίτηση του υποψηφίου κ. Σ. Μαλά για παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών προκειμένου να διεξαχθούν ομαλά οι επερχόμενες εκλογές, έρχεται σε πλήρη αντίφαση:
- τόσο με το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η διαδικασία των προεδρικών εκλογών προχωρά ομαλότατα,
- όσο και με την πρακτική που ισχύει στην Κύπρο για τις προεδρικές εκλογές και εφαρμόστηκε τόσο το 2008 όσο και το 2013.
Υπενθυμίζουμε στον κ. Σ. Μαλά ότι το 2013 όταν και πάλι ήταν υποψήφιος, υπουργός Εσωτερικών ήταν μια συνάδελφός του στο υπουργικό συμβούλιο του κ.Δ.Χριστόφια και τότε δεν θυμόμαστε να ζήτησε την παραίτησή της» ανέφερε δηκτικά ο κ. Προδρόμου.

Πηγή: kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X