ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Fake news» η επένδυση στο Πέρα Πεδί; Τα δημοσιεύματα και η απάντηση της Προεδρίας

Ξέσπασαν αντιδράσεις από το «NICOS PLOTS»

Επιμέλεια: Γιάννος Λύτρας

Έντονες αντιδράσεις ξεσήκωσαν οι αποκαλύψεις, μέσω του ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χαραυγή», για το έργο «Nicos Plots» στο Πέρα Πεδί στο Τρόοδος, που ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα, το έργο «Nicos Plots» αποτελεί μέρος επένδυσης στο Πέρα Πεδί. Ιδιοκτήτης του έργου, είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, κάτι που προκύπτει και από σχετική έρευνα στην διαδικτυακή πύλη του Κτηματολογίου, συνεχίζει το δημοσίευμα, εξέλιξη που τον εκθέτει.

Οικολόγοι: Δημιουργεί κακό προηγούμενο

Για ζήτημα ηθικής κάνει λόγο, σε σχετική γραπτή του δήλωση, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, όσον αφορά το έργο αυτό, καθώς, προσθέτει, θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο σε μελλοντικές παρόμοιες επενδύσεις.

Αυτούσια η δήλωση:

«Αναγνωρίζει άραγε κάποιο ηθικό ζήτημα ο κ. Αναστασιάδης, σε ιδιοκτησία του οποίου θα συντελεστεί το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Πέρα Πεδί;

Όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα "Χαραυγή" αναφορικά με την επικείμενη ανάπτυξη στο Πέρα Πεδί δε μπορεί παρά να προκαλούν σειρά ερωτημάτων. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι συνιδιοκτήτης τεμαχίου που περιλαμβάνεται στην επένδυση, για την οποία προβλέπεται κοπή 3.000 δέντρων για να δημιουργηθούν εκτάσεις γκολφ, ξενοδοχείο κλπ.

Υπενθυμίζουμε πως από τις 24 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης έχει καταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση για την ανάπτυξη αυτή, που θα επιφέρει σημαντικές βλάβες στην περιοχή, αλλά και θα αποτελέσει κακό προηγούμενο για μελλοντικές αναπτύξεις. Παράλληλα έχει ζητήσει την εγγραφή και άμεση συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος πράγμα που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη.

Με την ανάδειξη όμως και αυτής της πτυχής, της εμπλοκής δηλαδή του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη, είναι λογικό να αναρωτιόμαστε κατά πόσο τα θεσμικά όργανα που είναι αρμόδια να εγκρίνουν το έργο, μπορούν να λειτουργούν αμερόληπτα, ακόμα και αν δεν υπάρξει παρέμβαση.

Άραγε ο κ. Αναστασιάδης αναγνωρίζει το ηθικό ζήτημα που υπάρχει από την εμπλοκή του κατ` αυτό τον τρόπο, ιδίως μάλιστα σε μια καταστροφική για το περιβάλλον και τους κατοίκους, ανάπτυξη»;

Προεδρικό: Δεν πρόκειται για ιδιοκτησία του Προέδρου

Η ανάπτυξη γης στο χωριό Πέρα Πεδί, στην οποίαν αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», δεν αφορά με οποιονδήποτε τρόπο περιουσία που ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η Προεδρία σημειώνει στην ανακοίνωση της ότι «ο προεκλογικός αγώνας θα πρέπει να διεξαχθεί μέσα στα όρια του πολιτικού πολιτισμού και της ευπρέπειας που αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα».

«Τακτικές και πρακτικές άλλων παρωχημένων εποχών θα καταδικαστούν από τον ίδιο τον λαό και θα πλήξουν αυτούς που τις χρησιμοποιούν», αναφέρει περαιτέρω.

«Λυπούμαστε πραγματικά που πολιτικός ηγέτης, ο κ. Γιώργος Περδίκης, για καθαρά προεκλογικές σκοπιμότητες έτρεξε να υιοθετήσει αβρόχοις ποσίν εσφαλμένες πληροφορίες μιας εφημερίδας», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Fake News», δηλώνει ο Βίκτωρας

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, με tweets του, έκανε λόγο για ψευδείς ειδήσεις και κάλεσε, παράλληλα, το κοινό, με αφορμή το σχόλιο άλλου χρήστη, να μην παρασύρονται από αυτές, επικαλούμενος το αίσθημα ηθικής που διακατέχει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη:

Αναστασιάδης: «Ένα αρκάτζιι που δεν μπορείς να κτίσεις ούτε παράγκα»

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση της ΠΑΣΥΔΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς αν του ανήκει τεμάχιο γης στο Πέρα Πεδί, για το οποίο κάνει λόγο δημοσίευμα εφημερίδας, είπε ότι «θα απογοητευθούν όσοι νομίζουν ότι μπορεί να με πλήξουν, λέγοντας πως τάχα η ανάπτυξη θα γίνει στο δικό μου χωράφι.

Ήμουν δικαιούχος του 1/12, αγοράστηκαν τα υπόλοιπα μερίδια από την εταιρεία. Θα δώσουμε επαρκείς απαντήσεις.

Ένα συμβουλεύω όσους ασχολούνται προσπαθώντας, ότι μπορεί, να με πλήξουν: θα εκπλαγούν για τις ανοησίες που επικαλούνται και τον τρόπο που πολιτεύονται. Η υπομονή έχει τα όρια της.

Θα δώσω λεπτομέρειες, αλλά αφήνω για να εκτεθούν ακόμη περισσότερο, για να γελοιοποιηθούν ενώπιον του κυπριακού λαού όσοι ισχυρίζονται ανάλογα.

Απλώς θέλω να πω ότι εκείνοι που αγόρασαν, μου άφησαν –διότι δεν πώλησα το μερίδιο που μου δώρισε η μάνα μου- ένα, όπως λέγεται, αρκάτζι που δεν μπορεί να κτίσεις ούτε παράγκα. Επομένως, δεν είναι στον δικό μου χώρο που θα μπορούσε να υπάρξει ανάπτυξη.

Αλλά, υπάρχει και ο ισχυρισμός ότι υπήρξε τάχα τόσο εσπευσμένη παραχώρηση άδειας. Η ίδια η εφημερίδα που επικαλείται ότι τάχα επισπεύτηκε η άδεια διαπιστώνει ότι οι προκαταρκτικές απόψεις είναι παντελώς αρνητικές.

Θέλω να σας πληροφορήσω ότι, με βάση την αγορά και το τι μου παραχωρήθηκε, σφετερίζονται μια σκάλα από το ακίνητο που μου ανήκει. Είναι αρκούντως εμφανές ότι όχι μόνο δεν έχω παρέμβαση, αλλά και από τα προκαταρκτικά σχόλια διαφαίνεται ότι οι αρμόδιες Αρχές είναι κάθετα αντίθετες. Εάν ήμουν εμπλεκόμενος, θα έπρεπε τουλάχιστον τα αρχικά σχόλια να ήταν θετικά.

Επαναλαμβάνω, συμβουλεύω όσους μετέρχονται ανάλογες μεθόδους να μαζευτούν λίγο και επιτέλους να σεβαστούμε τον πολιτικό πολιτισμό».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση