ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ευρωπαϊκό πρόβλημα το Κυπριακό και πρέπει να αναβαθμιστεί»

Τι δηλώνει ο Βέμπερ

Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, και ως τέτοιο πρέπει να αναβαθμιστεί, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Ευρωβουλή Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο κ. Βέμπερ, ο οποίος μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό, εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος και θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό τους επόμενους μήνες.

«Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα που είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια διμερή ανταλλαγή απόψεων για τις προκλήσεις των επόμενων εβδομάδων και μηνών και συμφωνούμε πρώτα απ’ όλα ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και πρέπει να αναβαθμιστεί ως ευρωπαϊκό ζήτημα»,ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Βέμπερ, το Κυπριακό δεν πρέπει να αφεθεί μόνο στα χέρια των Ηνωμένων Εθνών. «Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ένα μεγάλο και σημαντικό ρόλο (να διαδραματίσουν) δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά το Κυπριακό πρέπει να αναβαθμιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να έχει μεγαλύτερη σημασία για την υπόλοιπη ΕΕ», επεσήμανε.

Το κύριο μήνυμα, επανέλαβε ο ίδιος, «είναι ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα», προσθέτοντας ότι «οι Κύπριοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η υπόλοιπη ΕΕ υποστηρίζει τις θέσεις και τις ανησυχίες τους».

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές του Μαΐου είπε ότι «εναπόκειται στους πολίτες να αποφασίσουν για τις εκλογές, για τις πλειοψηφίες, για το ποιος θα κυβερνήσει, ποιος θα οδηγήσει στο μέλλον την ΕΕ».

Για εμένα, σημείωσε ο κ. Βέμπερ, «η Κύπρος είναι ο καλύτερος χώρος για να υπογραμμιστεί η καθαρή ηγεσία του ΕΛΚ». Σύμφωνα με τον ίδιο η ηγεσία του Προέδρου (Αναστασιάδη) και του ΔΗΣΥ έδειξε ότι τα αποτελέσματα και η πολιτική του ΕΛΚ, ιδιαίτερα σε οικονομικούς όρους, είναι θετικά και γι' αυτό, είπε, χρησιμοποιούμε την Κύπρο ως παράδειγμα για την υπόλοιπη ΕΕ.

Η ηγεσία του ΕΛΚ δημιουργεί σταθερότητα, δημιουργεί οικονομική ανάπτυξη και ενίσχυση για τις παγκόσμιες προκλήσεις ενώπιον μας, πρόσθεσε.

Ως ο υποψήφιος του ΕΛΚ, επιθυμώ να παρουσιάσω τις επόμενες εβδομάδες ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα του τι προσφέρουμε στους πολίτες της Ευρώπης, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «πολύ ουσιαστικές προτάσεις για το μέλλον».

Στόχος του, σημείωσε ο κ. Βέμπερ, είναι η επόμενη θητεία της Κομισιόν να είναι θετική, «να είναι πέντε θετικά χρόνια για όλους τους Ευρωπαίους». Είπε επίσης ότι θα μετράει στην υποστήριξη του Προέδρου Ανστασιάδη κατά τη διάρκεια της λήψης αποφάσεων στο Συμβούλιο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, ευχαρίστησε τον Μάνφρεντ Βέμπερ «για τις πολύ καθαρές δηλώσεις του πρώτα απ’όλα αναφορικά με το κυπριακό ζήτημα, ότι αν είναι ο Πρόεδρος της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κυπριακό πρόβλημα θα αναβαθμιστεί και θα είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα».

Αναφορά έκανε και στο όραμα του κ. Βέμπερ για την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η λανθασμένη εντύπωση ότι η Ευρώπη είναι μόνο για τις τράπεζες και την οικονομία πρέπει να αλλάξει. Η Ευρώπη, είπε ο κ. Νεοφύτου, πρέπει να αντιμετωπίζει τα καθημερινά ζητήματα των πολιτών, τα ζητήματα υγείας, προσθέτοντας ότι η καταπολέμηση του καρκίνου θα αποτελέσει προτεραιότητα του κ. Βέμπερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X