ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Έξαλλος ο Ερντογάν

«Είδαμε τα παιχνίδια σας και σας προκαλούμε»

Μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από δύο σημαντικούς οίκους αξιολόγησης, εν μέσω της νομισματικής κρίσης, ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα "αντικρούσει" όλους εκείνους που παίζουν "παιχνίδια" με την οικονομία της χώρας.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής οι οίκοι Moody`s και Standard & Poor`s ανακοίνωσαν ότι υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Τουρκίας επικαλούμενοι την αστάθεια της λίρας και προβλέποντας ότι η τουρκική οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση την επόμενη χρονιά. Από τις αρχές του έτους η λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

"Σήμερα κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μας απειλήσουν μέσω της οικονομίας, μέσω των επιτοκίων, του συναλλάγματος, των επενδύσεων και του πληθωρισμού", είπε ο Ερντογάν μιλώντας στο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. "Εμείς τους λέμε: είδαμε τα παιχνίδια σας και σας προκαλούμε".

Την Παρασκευή, η λίρα υποχώρησε κατά 3% έναντι του δολαρίου αφού τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κατηγορείται για "τρομοκρατία" και "κατασκοπεία". Η απόφαση αυτή προκάλεσε εκ νέου την οργή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα την αποδεχτεί "με σταυρωμένα τα χέρια".

Η υπόθεση του Μπράνσον έχει εξελιχθεί σε κεντρικό σημείο τριβής μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα. "Δεν παραδοθήκαμε και δεν θα παραδοθούμε σε εκείνους που συμπεριφέρονται σαν στρατηγικοί εταίροι αλλά μας καθιστούν στρατηγικό στόχο", πρόσθεσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Tο σημερινό συνέδριο του ΑΚΡ είναι εκλογικό. Εκτός λίστας των νέων μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ έμειναν προς έκπληξη πολλών ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο Μπεκίρ Μποζντάγ, ο Σουλειμάν Σοϊλού, ο Αμντουλχαμίτ Γκιούλ και ο Μπουρχάν Κουζού, όλοι στενοί συνεργάτες του Προέδρου της Τουρκίας και Προέδρου του ΑΚΡ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ το νέο Κεντρικό Συμβούλιο (Κεντρική Επιτροπή) του κόμματος ανανεώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Εικοσι ένα είναι τα άτομα που επανεκλέγηκαν και 29 τα νέα μέλη. Μεταξύ των νέων μελών είναι και 15 γυναίκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση