ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έτοιμο το νομοσχέδιο για την Ακτοφυλακή

Θα αξιοποιηθούν κονδύλια της ΕΕ

Διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο την αποτελεσματική λειτουργία του Σώματος της Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Λευκωσία και σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνά Νικολάου, το συνολικό κόστος δεν προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Το νομοσχέδιο έχει ετοιμαστεί, ενώ μόλις διευκρινιστούν κάποιες από τις αρμοδιότητες, θα μπορεί να σταλεί σύντομα στη Νομική Υπηρεσία για έλεγχο, δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Νικολάου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στην Ακτοφυλακή εντάσσονται η Λιμενική και η Ναυτική Αστυνομία, καθώς και η αεροπορική πτέρυγα της Αστυνομίας. Θα πρόκειται για αυτόνομο σώμα, το οποίο θα υπάγεται κατευθείαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι στην Αστυνομία, αλλά θα συνεργάζεται με αυτή. Θα έχει, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος, της ασφάλειας, της παράνομης αλιείας και της θαλάσσιας ρύπανσης.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι στη διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον κ. Νικολάου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, συμμετείχαν ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, καθώς και οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Νικολάου δήλωσε ότι η Ακτοφυλακή θα εντάσσεται στο Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και στο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, έχοντας την ευθύνη για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και ακτών της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τον έλεγχο της ΑΟΖ.

Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων, κυρίως στα θέματα που αφορούν την εμπορική ναυτιλία και τα θέματα που σχετίζονται με την αλιεία για έλεγχο της παρανομίας στη θάλασσα.

Όσον αφορά την εμπορική ναυτιλία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι συζητήθηκε η ανάληψη από πλευράς της Ακτοφυλακής, της λειτουργίας του συστήματος ραντάρ VTMIS, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κέντρο που να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επιτήρησης της θαλάσσιας περιοχής.

Περαιτέρω, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη ρύπανση της θάλασσας, θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία καταφυγίων, και από πλευράς του Τμήματος Αλιείας, ζητήματα που σχετίζονται με την αλιεία και ειδικότερα την παράνομη αλίευση.

Όπως είπε ο κ. Νικολάου, έχουν καταρτιστεί δύο Τεχνικές Επιτροπές, οι οποίες θα αναλάβουν να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες. Εξήγησε ότι μία θα ασχοληθεί με τις αρμοδιότητες και τον συντονισμό της Ακτοφυλακής με το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ η δεύτερη αφορά τις αρμοδιότητες και το συντονισμό του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών. Το συντονισμό των δύο επιτροπών έχει αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, είπε.

Σε σχέση με τη στελέχωση της Ακτοφυλακής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι πέρα από την ένταξη των μελών της Αστυνομίας, συζητείται η δυνατότητα αποσπάσεων ή και άλλων τρόπων, ώστε να διεκπεραιωθεί αποτελεσματικά η όλη εργασία μέχρι να γίνει η στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό. Πρόσθεσε ότι αυτό το προσωπικό θα χειρίζεται θέματα που μέχρι σήμερα δεν εντάσσονταν στις αρμοδιότητες της Λιμενικής Αστυνομίας.

Είπε ακόμη ότι μπορούν να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, κάτι που πράττει ήδη η Αστυνομία με σκοπό την απόκτηση εξοπλισμού.

Πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ανέγερση κεντρικών γραφείων της Λιμενικής που θα ανήκουν στην Ακτοφυλακή, κυρίως για σκοπούς δημιουργίας του Κέντρου Παρακολούθησης. «Εκεί θα βρίσκονται όλα τα ραντάρ και όλα τα μέσα επιτήρησης των θαλάσσιων περιοχών» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Νικολάου είπε ότι το νομοσχέδιο έχει ετοιμαστεί και το μόνο που εκκρεμεί είναι η διευκρίνιση κάποιων από τις αρμοδιότητες που παραχωρούνται στην Ακτοφυλακή. Είπε ακόμη ότι ετοιμάζονται οι σχετικοί Κανονισμοί που θα ρυθμίζουν θέματα λειτουργίας, προσωπικού, προσλήψεων, προαγωγών και πειθαρχικών κανονισμών.

«Με τη διευκρίνιση των θεμάτων που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες, το πακέτο νομοσχεδίων θα είναι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έτοιμο να σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για έλεγχο», είπε ο Υπουργός.

Επεσήμανε ακόμη ότι θα υπάρξει μια μικρή μεταβατική περίοδος, αλλά το Σώμα θα συγκροτηθεί αμέσως με τη συμπλήρωση της νομοθεσίας και την έγκρισή της.

Ως προς το συνολικό κόστος, ο κ. Νικολάου είπε ότι δεν προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλο. «Εάν πράγματι θέλουμε να έχουμε μια Ακτοφυλακή που να είναι αυτόνομη, θα χρειαστεί να υπάρξει μια επιπρόσθετη δομή, η οποία σχετίζεται με τον χώρο στέγασης, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων» ανέφερε.

Αναφέρθηκε παράλληλα στη συνεργασία μεταξύ Ακτοφυλακής και Αστυνομίας για υποστήριξη σε τεχνικά θέματα και είπε ότι με βάση τη μελέτη που έχει γίνει, επιδιώκεται ο περιορισμός της δαπάνης μόνο στα απαραιτήτως αναγκαία.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση