ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εθνικό Συμβούλιο - «Και θα καταθέσω και θα ακούσω»

Ανηφορίζουν στο προεδρικό οι αρχηγοί των κομμάτων

«Και θα καταθέσω και θα ακούσω» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης όταν κλήθηκε να απαντήσει αν θα προχωρήσει με την κατάθεση μίας πιο ολοκληρωμένης πρότασης στο Εθνικό Συμβούλιο της Τρίτης. Σύμφωνα ωστόσο με πηγές, ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να παρουσιάσει νέα πρόταση για το πώς ακριβώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην λεγόμενη αποκεντρωμένη ομοσπονδία που έθεσε στο τραπέζι για προβληματισμό κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου στις αρχές του μήνα.

Αν και όπως έχουν αναφέρει κυβερνητικές πηγές στην «Κ» ο πρόεδρος έχει προετοιμαστεί αρκετά και αναμένεται να καταθέσει υλικό, ερωτώμενες ωστόσο αυτές οι πηγές αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο νέο σχέδιο, απάντησαν πως υπάρχει αρκετό υλικό αλλά αποτελούν έγγραφα με τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης, έγγραφα επί Σχεδίου Ανάν αλλά και την πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος το 2010 στο εθνικό συμβούλιο –επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια- και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των κομμάτων και με την οποία δεν επανήλθε ο Νίκος Αναστασιάδης. Όπως επισημαίνεται δεν είναι ακόμη σίγουρο κατά πόσο θα κατατεθούν έγγραφα στους πολιτικούς αρχηγούς ή αν θα συζητηθούν προφορικά.

Η συνεδρία θα αποτελεί συνέχιση της συζήτησης που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα με τον Πρόεδρο να αναμένει την τοποθέτηση των κομμάτων που δεν πρόλαβαν να τοποθετηθούν την περασμένη φορά όπως οι Οικολόγοι η Συμμαχία πολιτών και το ΕΛΑΜ. Πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως αυτή τη φορά αναμένεται να γίνει συζήτηση και για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, αντίγραφο της οποίας επιδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την επικείμενη συνάντηση με την Τζέην Χολ Λουτ αλλά και την συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος με τον Τ/ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί.

ΔΗΣΥ και Κουντρέτ

Ο ΔΗΣΥ έχει ήδη εκφράσει την σύμφωνη γνώμη του γύρω από την επανεξέταση της αποκέντρωσης των εξουσιών και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων στα δύο συνιστώντα κράτη. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα προχωρήσει σε μία ενημέρωση του σώματος για τις επαφές του κυρίως με τον Κουντρέτ Οζερσάι, οι δηλώσεις του οποίου στον κυριακάτικο «Φ» περί συζήτησης «έξω από το κουτί» με Ε/κ , έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης Το ΑΚΕΛ μες σειρά του έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του με την «χαλαρή ομοσπονδία». Ανοικτό είναι κατά πόσο θα ζητήσει εξηγήσεις γύρω από τα όσα ακούγονται περί συζητήσεων για λύση δύο κρατών. Πηγές από το ΑΚΕΛ σημειώνουν πως έχουν ήδη καταθέσει τη θέση τους και αναμένουν από τον Πρόεδρο να επεκταθεί γύρω από το ζήτημα.

Ερωτήματα ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ με τη σειρά του αναμένεται να θέσει ερωτήματα γύρω από την πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Ερωτήματα που δημοσιοποίησε την προηγούμενη βδομάδα και έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο και κατά πόσο αυτό που έχει στο μυαλό του ο Νίκος Αναστασιάδης οδηγεί σε συνομοσπονδία, με την οποία και διαφωνούν. Η Συμμαχία Πολιτών από την πλευρά της αναμένεται να καταθέσει πρόταση για δημοψήφισμα όπου ο λαός θα κληθεί να πει τι λύση θέλει. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Λιλλήκας είχε κρίνει θετικά το ενδεχόμενο συζήτησης νέων ιδεών.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X