ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ερχιουμάν: Θέλει διάνοιξη των σημείων διέλευσης σε Απλίκι και Δερύνεια

«Ολοκληρώνουμε το συντομότερο δυνατόν τις εργασίες για άνοιγμα οδοφραγμάτων»

Ο "πρωθυπουργός" στα κατεχόμενα Τουφάν Ερχιουμάν δήλωσε πως η "κυβέρνηση" είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για διάνοιξη των σημείων διέλευσης στο Απλίκι και στη Δερύνεια το συντομότερο δυνατόν και να πουν στο "νότο" (όπως αποκάλεσε την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας) ότι "έχουμε διεκπεραιώσει τις ευθύνες μας, ας τα ανοίξουμε".

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα κατεχόμενα, και απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ερχιουμάν είπε πως συζήτησε αυτό το θέμα χθες με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, υπενθύμισε πως ο "προϋπολογισμός" για το 2018 θα εγκριθεί από τη "βουλή" και επεσήμανε πως είναι προτεραιότητα της "κυβέρνησης" να διεκπεραιώσει τις ευθύνες της.

Είπε πως στο Απλίκι έχει ολοκληρωθεί ο δρόμος αλλά πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για τη σύνδεση με το διαδίκτυο και τον ηλεκτρισμό. Ανέφερε πως υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει σε σχέση με τον δρόμο στη Δερύνεια.

Σημείωσε πως οι δυο πλευρές συμφώνησαν να ανοίξουν τα σημεία διέλευσης ταυτόχρονα αλλά η "κυβέρνηση" δεν εμμένει στο να τα ανοίξουν την ίδια ώρα, αλλά σε σύντομη χρονική περίοδο μεταξύ τους.

Υποστήριξε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν τηρεί μια στάση που να δίνει ελπίδα για την επανέναρξη ων διαπραγματεύσεων και τον κάλεσε, όπως επίσης και την "ε/κ διοίκηση", όπως αποκάλεσε την κυπριακή Κυβέρνηση, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά "τις υποσχέσεις που δόθηκαν στο παρελθόν και οι οποίες θα φέρουν τις δυο κοινότητες πιο κοντά και θα συνδράμουν στις οικονομίες `δυο κρατών, δυο διοικήσεων`", κατά την έκφρασή του.

Σε άλλη ερώτηση, είπε πως δεν μπορεί να δώσει ημερομηνία για άνοιγμα των σημείων διέλευσης. Για το θέμα της επιβολής "δασμών" στην ανθρωπιστική βοήθεια που στέλλεται από τις ελεύθερες περιοχές στους εγκλωβισμένους, είπε πως συνεχίζουν να εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα και οι ενέργειες που θα γίνουν θα είναι πρακτικές και θα αρμόζουν "στο κύρος μας".

Σε ερώτηση για την έκκληση της ΕΕ προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Ερχιουμάν είπε πως οι Τ/κ έχουν ίσα δικαιώματα με τους Ε/κ για τους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί.

Ανέφερε πως οι Τ/κ πάντοτε αποκλείονταν από αυτές τις διαδικασίες, και πως η πρόταση της τ/κ πλευράς για δημιουργία μιας επιτροπής για αυτό το θέμα πάντοτε απορρίπτεται.

Σημείωσε πως το θέμα θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ομοσπονδιακού κράτους, όπως λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη ομοσπονδιακό κράτος.

Πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει σεβασμός της βούλησης των Τ/κ στο θέμα αυτό και πως οι Τ/κ δεν αντιπροσωπεύονται στην ΕΕ. Σημείωσε πως η ΕΕ καταδικάζει την Τουρκία αλλά την ίδια ώρα αγνοεί το ότι δεν εκφράζεται η θέληση της τ/κ πλευράς στη διαδικασία, κάτι που χαρακτήρισε ως "απαράδεκτο". Σημείωσε πως αυτό δεν έχει καθόλου να κάμει με το θέμα της αναγνώρισης.

Σημειώνοντας πως οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων διαπραγματεύονται ισότιμα υπό τα ΗΕ, διερωτήθηκε τί θέλει η ΕΕ. Θέλουν "η Τουρκία να φύγει, οι Τ/κ να εγκαταλείψουν τις απαιτήσεις για τα δικαιώματά τους και η ε/κ διοίκηση να συνεχίσει αυτές τις δραστηριότητες χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη βούληση των Τ/κ, με τον ισχυρισμό ότι αποτελεί ένα κυρίαρχο κράτος;", ανέφερε και πρόσθεσε πως δεν το αποδέχονται αυτό και πως και τα τ/κ πολιτικά κόμματα έχουν την ίδια στάση σε αυτό το θέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X