ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έρχεται στην Κύπρο ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών

Φτάνει την Παρασκευή, για συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους

Περιοδεία στα Βαλκάνια και την Κύπρο πραγματοποιεί από τις 12-17 Μαρτίου, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Γουές Μίτσελ θα βρίσκεται στην Κύπρο την Παρασκευή 16 Μαρτίου, όπου θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας "για να συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο".

Παράλληλα θα συναντηθεί με τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όπως και αντιπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών.

Στην Αθήνα ο κ. Μίτσελ θα βρίσκεται στις 15 Μαρτίου για συναντήσεις με ανώτερους Έλληνες επισήμους. Θα συζητήσουν "την εμβάθυνση των Ελληνοαμερικανικών στρατηγικών δεσμών και την ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της άμυνας, ενέργειας, εμπορίου και επενδύσεων".

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του είναι η Πρίστινα, τη Δευτέρα 12 Μαρτίου, όπου να συναντηθεί - μεταξύ άλλων - με τον πρόεδρο Χάσιμ Θάτσι και τον πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι, ενώ την επομένη θα βρίσκεται στα Σκόπια για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

"Θα επιβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στους ευρω-ατλαντικούς οραματισμούς της ``Μακεδονίας`` - όπως χαρακτηρίζει την ΠΓΔΜ - θα προσφέρει υποστήριξη στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της με την Ελλάδα και θα προτρέψει την κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για την ενδυνάμωση της δημοκρατικής διακυβέρνησης, του κανόνα δικαίου και του ελεύθερου τύπου".

Πριν την Αθήνα, θα επισκεφθεί στις 14 Μαρτίου στο Βελιγράδι για συνομιλίες με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και την πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς.

"Θα επαναβεβαιώσει την ισχυρή σχέση μεταξύ Σερβίας και ΗΠΑ και θα προτρέψει τη Σερβική κυβέρνηση να προχωρήσει με την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο, να προβεί στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να διατηρηθεί ο στόχος της ένταξης στην Ε.Ε. και να υποστηρίξει ενεργά την περιφερειακή σταθερότητα", καταλήγει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση