ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ερντογάν στα κατεχόμενα: Οι ε/κ επιμένουν σε μη συνεργασία

Η κοινή δήλωση με Ακιντζί

Στα κατεχόμενα έφτασε λίγο μετά τις επτά ο Πρόεδρος της Τουρκίας, στα πλαίσια της δεύτερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο εξωτερικό, αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

Ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί. Σε αυτή την συνάντηση που αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από μιάμιση ώρα θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Μετά το τέλος της συνάντησης οι δυο πολιτικοί θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου, την οποία θα καλύψει η «Κ».

Στην σύσκεψη και στο δείπνο εργασίας στο «Προεδρικό» ο κ. Ερντογάν πλαισιώθηκε από δυο στενούς συνεργάτες. Τον καθηγητή Ιμπραχιμ Καλιν, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος του τουρκικού προεδρικού και τον γιο του ιδρυτή του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος, Τουγρούλ Τουρκές.

Ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε νωρίτερα το Αζερμπαϊτζάν, όπου τάχθηκε υπέρ της σύσφιξης των διμερών σχέσεων, κυρίως στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας.

Κοινή δήλωση

Ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την ικανοποίηση για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, τον οποίο τον καλωσορίζει.

Ο τ/κ ηγέτης ευχήθηκε ότι η νέα περίοδος στην Τουρκία θα φέρει θετικά αποτελέσματα για την Τουρκία και την περιοχή. Υπενθύμισε ότι σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας επισκέπτεται μαζί με το Αζερμπαϊτζάν και την «ΤΔΒΚ», γεγονός που τον χαροποιεί.

Ο τ/κ ηγέτης έστειλε τα συλλυπητήρια του για το μεγάλο δυστύχημα τρένου στην Τουρκία.

Στην συνέχεια, ανέφερε στην σημασία της συνεργασίας της τ/κ πλευράς με την Τουρκία.Η τ/κ πλευρά χρειάζεται την βοήθεια της Τουρκίας για να ξεπεράσει τις άδικες απομονώσεις, διαμήνυσε ο κ. Ακιντζί.

Παράλληλα, σημείωσε πως στα επιτυχημένα σχέδια της Τουρκίας στο πεδίο της ενέργειας.

Με αφορμή την αναφορά στο ΤΑΝΑΡ, ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι ο φυσικός πλούτος μπορεί να συμβάλλει στην συνεργασία και όχι σε σύγκρουση.

Υπογράμμισε την σημασία της συνεργασίας στο πεδίο της ενέργειας και πραγματοποιεί αναφορά στην κυπριακή ΑΟΖ. Άσκησε κριτική στην ε/κ πλευρά με το σκεπτικό ότι μετατρέπει τα ενεργειακά κοιτάσματα σε σημείο σύγκρουσης.

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε την πρόταση του περί μεταφοράς του κυπριακού αερίου δια μέσου της Τουρκίας, την οποία θεωρεί «λογική».

«Δυστυχώς η ε/κ πλευρά επιμένει σε μια στάση που είναι απομακρυσμένη από την συνεργασία και τον καταμερισμό», τονίζει ο κ. Ακιντζί, ο οποίος καλεί την ε/κ πλευρά να διορθώσει το λάθος της. «Η τ/κ πλευρά δεν. πρόκειται να παραιτηθεί από τα δικαιώματα της», πρόσθεσε.

Στην συνέχεια των δηλώσεων του, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην επικείμενη άφιξη της νέας συνεργάτιδας του ΟΗΕ στο νησί.

Επανέλαβε την προσκόλληση της τ/κ πλευράς σε result-oriented λύση. «Η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί άλλου είδους προτάσεις» σημείωσε.

Ισότητα και ελευθερία, είναι τα μότο της τ/κ πλευράς για την λύση, και αυτά θα μεταβιβαστούν στην συνεργάτιδα του ΓΓΟΗΕ από την ηγεσία του κ. Ακιντζί. 

Άλλαξε το καθεστώς των διμερών σχέσεων Τουρκίας-τ/κ

Εν τω μεταξύ, η άφιξη του κ. Ερντογάν στο νησί συνοδεύεται με μια σημαντική αλλαγή που αφορά την δομή και την λειτουργία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά και τα τουρκοκυπριακά μέσα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με άλλες νέες υπηρεσίες και δομές, δημιουργούνται νέες «Γενικές Διευθύνσεις Διμερών Σχέσεων». Η κάθε διεύθυνση θα επικεντρώνεται σε μια γεωγραφική περιοχή ανά το παγκόσμιο και θα διευθύνει τις σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες της συγκεκριμένης περιοχής. 

Η Γιενί Ντουζέν μεταδίδει ότι μια από τις νέες διευθύνσεις θα έχει υπό την δικαιοδοσία της τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και τους τ/κ. Επίσης, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό και θα δημιουργεί τις κατάλληλες στρατηγικές.

Πηγή: kathimerini.com.cy / του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X