ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επίτροπος Κατάινεν: Η οικονομία της Κύπρου ανακάμπτει

Μετά από τρία χρόνια αξιοσημείωτων μεταρρυθμίσεων...

Μετά από τρία χρόνια αξιοσημείωτων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, η οικονομία της Κύπρου ανακάμπτει, επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Επενδύσεων, Γιούρκι Κατάινεν, καλώντας παράλληλα την Κύπρο να αξιοποιήσει περαιτέρω τα επενδυτικά σχέδια της Ευρώπης, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην προτελευταία θέση.

Απευθύνοντας βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Ευρωπαϊκά Κονδύλια και Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία, ο Επίτροπος είπε ότι η Κύπρος ήταν μία από τις χώρες που πλήγηκε περισσότερο από την οικονομική κρίση.

«Μετά από τρία χρόνια αξιοσημείωτων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, η οικονομία της Κύπρου ανακάμπτει», επισήμανε.

Ο Επίτροπος είπε ότι πριν από ένα χρόνο, όταν απηύθυνε χαιρετισμό σε μια παρόμοια εκδήλωση στη Λεμεσό, οι προσδοκίες για ανάπτυξη για το 2017 ήταν στο 2,5%, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό αναθεωρήθηκε κατά μια εκατοστιαία μονάδα προς τα πάνω.

«Αυτά είναι εξαιρετικά νέα. Συγχαίρω τις κυπριακές Αρχές για το έργο που επιτελούν για βελτίωση των συνθηκών της χώρας ώστε να καταστεί δυνατή η αειφόρος ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα πρώτα έργα υποδομής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων έχουν εγκριθεί, όπως του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών.

Σημείωσε επίσης ότι τον περασμένο Δεκέμβριο εγκρίθηκε η πρωτοβουλία για στήριξη της δανειοδότησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Κύπρο.

«Αυτά είναι πολύ καλά αποτελέσματα αλλά μπορούν να γίνουν περισσότερα», τόνισε.

Υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος κατατάσσεται προτελευταία στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, ως ποσοστό του ΑΕΠ της, είπε ότι υπάρχει επομένως περιθώριο για περαιτέρω αξιοποίηση.

Ανέφερε ότι πολλοί τομείς στην Κύπρο μπορούν να επωφεληθούν από το Ταμείο, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η ανάπτυξη, η έρευνα και η καινοτομία.

"Σας καλώ να καταθέσετε καλά έργα και να τα παρουσιάσετε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων", είπε.

Πρόσθεσε ότι το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη θα πρέπει να επεκταθεί για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις, ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος.

«Χάρη στο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη και τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις (στην Κύπρο) είμαι πεπεισμένος ότι η ανάκαμψη θα έχει διάρκεια. Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι εταίροι της Κύπρου σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε.

Στο χαιρετισμό του, ο Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, είπε ότι η εκδήλωση εντάσσεται στην προσπάθεια της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο για ενίσχυση της ενημέρωσης για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες και τα εργαλεία υποστήριξης της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, δηλαδή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και των νοικοκυριών.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης είπε ότι το διάστημα 2014-2020, θα διατεθούν στην Κύπρο ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,35 δις ευρώ από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Σημείωσε ότι από αυτό το ποσό, περίπου 950 εκατομμύρια θα διοχετευθούν για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Πρόκειται, είπε, για χρήματα που θα δοθούν με τη μορφή επιδοτήσεων, και θα χρηματοδοτήσουν δράσεις που στόχο έχουν την βελτίωση της καθημερινότητας του Κυπρίου – είτε για έργα υποδομής, είτε για στήριξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε για την κατάρτιση των νέων και των ανέργων.

Συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν και τα λεγόμενα ανταγωνιστικά προγράμματα, τα οποία είναι ανοιχτά σε όλους τους πολίτες της Ένωσης και προσφέρουν χρηματοδότηση στις καλύτερες προτάσεις.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες πηγές χρηματοδότησης, που πηγάζουν από το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, και άλλες χρηματοδοτικές ευκαιρίες.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο έχει ήδη συμβάλει στην πρόοδο ορισμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τα προηγούμενα χρόνια και έφερε ως παραδείγματα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, την προώθηση της ψηφιακής στρατηγικής της Κύπρου, τη βελτίωση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, τη στήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τη μείωση της ανεργίας των νέων, την ενθάρρυνση της ενεργητικής ένταξης και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Επιπλέον των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, εγκρίθηκε τα προηγούμενα χρόνια για την Κύπρο η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (EFSI), του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», της Διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» και άλλων άμεσα χρηματοδοτούμενων κοινοτικών κονδυλίων, είπε.

«Μέσω του σεμιναρίου αυτού, θέλουμε οι Κύπριοι να γνωρίσουν καλύτερα τις ευκαιρίες που έχουν και μέσω αυτών των προγραμμάτων, και θέλουμε να τους δώσουμε όποια εφόδια μπορούμε ώστε να κατεβάσουν ποιοτικές προτάσεις, οι οποίες θα ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τις προτάσεις των υπόλοιπων Ευρωπαίων και θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, φέρνοντας στη χώρα επιπλέον κονδύλια τα οποία πράγματι θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη», σημείωσε.

Αναφέρθηκε και στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2018, ο οποίος, όπως είπε, έχει ως δύο από τις τέσσερις προτεραιότητες του, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις επενδύσεις.

Το πρώτο μέρος της ημερίδας επικεντρώθηκε στα ανοικτά ευρωπαϊκά προγράμματα, τόσο τα ανταγωνιστικά, δηλαδή τα πανευρωπαϊκά, όσο και τα συγχρηματοδοτούμενα που έχουν ήδη προσδιορισθεί και κατανεμηθεί για την Κύπρο.

Η ανώτερη λειτουργός της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, Ζωή Σάββα, προέβη σε μια ενημέρωση για τα ανοικτά ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης και είπε ότι η διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης (www.fundingprogrammesportal.gov.cy) θα ανανεωθεί σε λίγες μέρες και θα γίνει ακόμη πιο φιλική στον χρήστη.

Από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο λειτουργός Α’ Μάριος Ευγενίου, μίλησε για τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα για υποστήριξη της αγοράς εργασίας και ανάλυσε τα έξι σχέδια που είναι ανοικτά προς τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργους και περιλαμβάνουν επιδότηση του μισθού τους. Πρόκειται για άνεργους με χρόνιες παθήσεις, με αναπηρία, άτομα άνω των 50 ετών, άτομα μέχρι 25 ετών, άνεργοι από 25-29 ετών και λήπτες του ΕΕΕ. Ο στόχος είναι να επωφεληθούν 4,150 άτομα.

Στη συνέχεια, έλαβε το λόγο ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, Προϊστάμενος Διαχείρισης Συμφωνιών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Ο κ. Δημητρακόπουλος μίλησε για τις ευκαιρίες για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), καθώς και για τα προγράμματα που αφορούν την Κύπρο όπως είναι το CYPEF (ταμείο επιχειρηματικότητας Κύπρου), το InnovFin (για καινοτόμες ΜμΕ) και σύντομα το πρόγραμμα European Angels Fund.

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος, κατά το οποίο αναλύθηκαν τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη και εξετάστηκε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί από την Κύπρο για περαιτέρω ενδυνάμωση της κυπριακής οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X