ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δ. Μιχαηλίδου: Δεν γνωρίζαμε για την προσωπική υπόθεση του Νικολάτου

Οι φιλικές σχέσεις με τον Κώστα Κληρίδη διακόπηκαν μετά την υπόθεση Ανδρέα Ηλιάδη και Τράπεζας Κύπρου ανέφερε ο πρόεδρος του Aνωτάτου

Η πολυαναμενόμενη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, μετά την «καταιγίδα» που ξέσπασε στον χώρο της Δικαιοσύνης εξαιτίας των καταγγελιών του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη, αδερφού του Γενικού Εισαγγελέα, βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Κώστας Κληρίδης και Μύρων Νικολάτος κάθονται στο ίδιο τραπέζι και μέχρι στιγμής τα όσα έχουν εκστομίσει ακούγονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αρχή έγινε με δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», δήλωσε τα εξής:

«Ο υπουργός δεν κρύφτηκε μπροστά στην κρίση, ξέρει απλώς πότε πρέπει να μιλήσει», ανέφερε κατά τη διάρκεια της επιτροπής Θεσμών ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, μετά και τις επικρίσεις που δέχτηκε από το ΑΚΕΛ για ολιγωρία και έλλειψη αντανακλαστικών μπροστά στην κρίση.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου κατά τη διάρκεια της επιτροπής θεσμών όπου συζητείται το ζήτημα της κρίσης στη δικαιοσύνη μετά τις καταγγελίες του Νίκου Κληρίδη, δεν πρόκειται να τοποθετηθεί για την κρίση και τις καταγγελίες αλλά αποκλειστικά για τις μεταρρυθμίσεις, καθώς σέβεται την διάκριση εξουσιών.

Όπως είπε, θα πρέπει με κάθε τρόπο να επισπευσθεί η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι τα νομοσχέδια πριν να πάρουν την τελική μορφή συζητήθηκαν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όπως επεσήμανε με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη συζήτησαν τα υπό διαμόρφωση νομοσχέδια στη δικαιοσύνη, όπως επίσης με τα μέλη του Ανωτάτου δικαστηρίου αλλά και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Κατόπιν εορτής ενημερώθηκε ο Κληρίδης

Κανείς δεν μίλησε για διαπλοκή και διαφθορά του δικαστικού συστήματος, ανέφερε σε δηλώσεις του ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αλλά, όπως ανέφερε, τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας, εκφράζοντας τη διαφωνία του για την τοποθέτηση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Όπως είπε ο κ. Κληρίδης, το ανώτατο δικαστήριο δεν ακολούθησε την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Νίκολας για το ζήτημα αυτοεξαίρεσης. Σημείωσε, πως κανένας δικηγόρος ή νομικός λειτουργός δεν τολμά να θέσει θέμα εξαίρεσης κάποιου δικαστή γιατί όπως είπε μπορεί να το παρει στραβά. Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε πως έμαθε εκ των υστέρων για την εξωδικαστική διευθέτηση στο ζήτημα των αξιογράφων της θυγατέρας και της αδερφής του κ. Νικολάτου, μετά και την απόφαση που λήφθηκε σχετικά με την υπόθεση του Ανδρέα Ηλιάδη.

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις και απαντώντας στον Ιωνά Νικολάου, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει προηγούμενη διαβούλευση και όχι νομοτεχνικός έλεγχος από τον γενικό εισαγγελέα. «Δεν μιλούμε για οποιαδήποτε νομοσχέδια μιλούμε για αλλαγές κοσμογονικής φύσεως μιλούμε για επαναφορά στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από τα γεγονότα του 1964 μιλούμε για το δίκαιο της ανάγκης και αν νομίζουν κάποιοι πως γι' αυτό τον λόγο δεν έχει εκ των προτέρων θέση ο γενικός εισαγγελέας, λυπούμαι πάρα πολύ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ουδέν μεμπτόν» είπε ο Νικολάτος για την κόρη του

Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όσον αφορά την κόρη του, ουδέν μεμπτόν υπάρχει εκ μέρους του, εξηγώντας ότι «Όπως με πληροφόρησε ο δικηγόρος της από το φάκελο της υπόθεσης προκύπτει ότι όταν έδωσα οδηγίες στην τράπεζα τον Ιούλιο του 2008 αυτές ήταν προκαταρκτικές οδηγίες οτι η θυγατέρα μου επιθυμούσε να μετατρέψει την κατάθεσή της που έληγε τον Αύγουστο το 2008 σε αξιόγραφο. Στο μεταξύ η κόρη μου τον Αύγουστο του 2008 ενηλικιώθηκε και εξυπακούεται βέβαια οτι η τράπεζα κατά την μετατροπή τον Οκτώβριο του 2008 θα έπρεπε να είχε ζητήσει τη δική της υπογραφή, πράγμα που παρέλειψε να πράξει με συνέπεια την ακυρότητα της μετατροπής. Εγώ δεν θυμόμουν αυτό το γεγονός. Ο δικηγόρος της κόρης μου το επισήμανε, γι' αυτό και προέβη σε τροποποίηση του δικογράφου».

Διακόπηκε η φιλία με τον Γεν. Εισαγγελέα

Όπως ανέφερε ο Μύρων Νικολάτος ενώπιον της Επιτροπής, ο Κώστας Κληρίδης τον τίμησε με την φιλία του για 45 χρόνια, ωστόσο η φιλία αυτή διεκόπη μετά την υπόθεση Ηλιάδη και Τράπεζας Κύπρου. «Είμαι 33 χρόνια δικαστής κανείς άλλος δεν εξαιρέθηκε τόσες φορές όσο εγώ σε δίκες ανέφερε ο κ. Νικολάτος υποστηρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο δείχνει την ευαισθησία του στην αντικειμενικότητα. Έχω διασυρθεί και έχω διαπομπευθεί από τα ΜΜΕ» ανέφερε ο κ. Νικολάτος, «τις τελευταίες μέρες. Έχετε φανταστεί πώς θα λειτουργούν πλέον οι υπόλοιποι δικαστές υπό τον φόβο διαπόμπευσής τους για την απόφασή τους σε οποιαδήποτε απόφαση;».

Ένταση μεταξύ Ειρήνης Χαραλαμπίδου - Μύρωνα Νικολάτου

Ένταση στην αίθουσα μεταξύ της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου και του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου. Ουδόλως έκανα κάτι μεμπτό είπε ο κ. Νικολάτος σημειώνοντας πως δεν τίθεται ζήτημα αυτεξαίρεσής του με την κα Χαραλαμπίδου να επιμένει πως πρέπει να παραιτηθεί από τη στιγμή που υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Ο κ. Νικολάτος επεσήμανε πως είδε όλα να χάνονται στον βωμό των σκοπιμοτήτων. Σημείωσε πως ο Νίκος Κληρίδης επειδή δεν του άρεσε η απόφαση για την υπόθεση Α. Ηλιάδη, άρχισε να διερευνά τον Μύρωνα Νικολάτο για τις σχέσεις του με την Τράπεζα Κύπρου. 

Μιχαηλίδου: Δεν γνωρίζαμε για την προσωπική υπόθεση του Νικολάτου

Το μέλος του ανωτάτου δικαστηρίου Δέσπω Μιχαηλίδου επεσήμανε πως θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στα της δικαιοσύνης και στον τρόπο που λειτουργεί. Σημείωσε πως το ανώτατο δικαστήριο είναι ένα σώμα με διάφορα μέλη και διαφορετικές προσεγγίσεις, σημειώνοντας πως δεν γνώριζαν για την προσωπική υπόθεση του Μύρωνα Νικολάτου. 

Ιωαννίδης: Δόθηκε το μήνυμα πως οι δικαστές είναι πιασμένοι

Δόθηκε το μήνυμα πως οι δικαστές είναι πιασμένοι. Δεν τίθεται θέμα διαφθοράς των δικαστών αλλά έλλειψης αντικειμενικής αμεροληψίας καταγγέλλοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ΜΜΕ για την καλλιέργεια της αίσθησης πως οι δικαστές τα παίρνουν.

Κληρίδης Καμία σύγκριση της συγγένειας με Πόλυ με την περίπτωση Νικολάτου

Καμία σύγκριση μεταξύ της πνευματικής μου συγγένεια με τον Πόλυ Πολυβίου στην υπόθεση Νίκολας και στην περίπτωση Νικολάτου ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σημειώνοντας πως δεν είναι μέσα στους λόγους που ένας δικαστής αναφέρει. Μιλώντας για τα περί κανιβαλισμού και εκφοβισμού που έθεσε ο κ. Νικολάτος, ο κ. Κληρίδης επεσήμανε πως δεν τίθεται ζήτημα εκφοβισμού αλλά συνιστά κριτική. Όπως είπε και ο ίδιος δέχεται καθημερινά κριτική για ζητήματα αλλά δεν τα λαμβάνει ως εκφοβισμό. Όπως είπε υπάρχει πλέον η αποτίμηση πως το ανώτατο δικαστήριο εντοπίζει το πρόβλημα και είναι έτοιμο να λάβει διορθωτικές κινήσεις, σε αντίθεση με την πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε κατά την οποία έβγαινε το συμπέρασμα πως δεν τίθεται οτιδήποτε μεμπτό.

Πηγή: kathimerini.com.cy

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X